2016 legjobb telivérei

2016 a meglepetések éve volt a galoppon, hiszen a háromévesek nagy versenyeiben majdnem minden alkalommal olyan ló győzött, akire kevesen számítottak. Az idősebb lovak is különleges eredményeket produkáltak, míg a legifjabbak bizakodásra adtak okot. Száguldj át velünk az év legjelentősebb galopp momentumain.

A hároméves Derby-évjárat

A múlt év hőse egyértelműen My Luck, aki májusban nyeretlen lóként győzött az 1600 méteres Nemzeti Díjban. Ezután nem szerepelt jól sem a 2000 méteres Alagi Díjban, sem az év legnagyobb versenyében a Magyar Derby-ben, azonban a neki megfelelő taktika megtalálása után az év második felében újra remekelt. Szeptember elején megnyerte a Magyar Háromévesek Nagydíját, majd az év utolsó klasszikus tenyészversenyét, a Magyar St. Legert. Ezek után nem csoda, hogy Steady As A Rock és My Cream Dióspusztán tenyésztett fia az Év Lova címet is megszerezte. A 2016-os szezonban 6,8 millió forintot keresett.

A győzelme felé száguldó My Luck

Az év legnagyobb versenyét, a Magyar Derby-t azonban Merion nyerte, aki addig a napig szintén nem nyert még versenyt. Merion és Sárkányfű nagy csatája a Derby utolsó 200 méterében szintén a meglepetések közé tartozik. Merion a Derby után egyszer futott, a Szent István Díjban, ahol a harmadik helyen végzett. Ezután sérülés miatt kényszerpihenőre vonult, de remélhetőleg, 2017-ben újra láthatja majd a közönség.

Merion és Sárkányfű csatája a Derby-ben

Akadtak még meglepetések, hiszen júniusban a Derby előfutamának tartott Alagi Díj ahhoz a Pep Pöhlerhez került, aki a start előtt még szintén a nyeretlenek táborát erősítette.

A kancák legnagyobb versenyét, az augusztusban lefutott Magyar Kanca Díjat egy olyan osztrák színekben futó telivér, Matidia nyerte, aki néhány héttel korábban még Angliában futott, de ott csak ötödosztályú hendikepben. Később Matidia már nem tudott eredményesen versenyezni a Kincsem Parkban sem, ugyanis a St. Legerben csak a 10. helyen végzett.

Matidia felragyogott, de nem sokáig tündökölt

A hároméves évjáratot sokan gyengének nevezték, és ennek cáfolatára vagy alátámasztására mindenki nagyon várta a legjobb háromévesek találkozását az idősebbek elitjével. Erre azonban csak elvétve került sor. Jövőre azonban már nem kerülhetik el a megmérettetést a 2016-os háromévesek, hiszen a következő szezonban már ők az idősebb évjáratokba tartoznak majd. Azt is érdemes azonban megjegyezni, hogy a háromról négyéves kategóriára váltás a telivérek számára az egyik legnagyobb próbatétel a versenypályán.

Az idősebb korosztályban a magyar lovak orra alá borsot törtek

A háromévesnél idősebb korosztály első félévi legnagyobb versenyében, az 1800 méteres Millenniumi Díjban a két évvel korábbi nyerő, Akaba győzött. A hatéves mén aztán júliusban kisebb sérülést szenvedett, így 2016 második felét kihagyni kényszerült, azonban 2017-ben újra pályára lép.

A hatéves mén Akaba, a Milleniumi Díj idején még remek formában volt

A szezon második felének legjelentősebb évjárat-összehasonlító versenyében, a 2400 méteres Kincsem Díjban hatalmas küzdelemben ért célba elsőként a magyar színeket képviselő, de szerb tulajdonban álló Rhett Butler a szlovák Autor, valamint a szintén magyar Red Hot Calypso előtt. A világszinten is kiemelkedő származású Galileo fia az év végén a Lovaregyleti Díjban is favoritként indult és a győzelemtől csak lovashiba miatt maradt le.

A négyes startszámú Rhett Butler magyar színeket képviselve nyerte a Kincsem Díjat

A legeredményesebb magyar tenyésztésű idősebb telivért is ki kell emelnünk, hiszen Prometheus és Bright Sun fia Báthory, különleges évet produkált. Miután háromévesen úgy tűnt, hogy az igazi képességeit nem tudta megmutatni, négyéves korára kiherélték, ami meg is hozta a remélt eredményt. Báthory ezután már minden erejével a versenyzésre koncentrált és a kisebb díjak mellett két kiemelt versenyt is nyert: az év elején a Batthyány-Hunyady Díjat, majd az év végén a Budapesti Díjat. Ezzel egyértelműen a pálya egyik, ha nem a legjobb középtávú lovává lépett elő.

A legjobb középtávú ló Báthory, és vetélytársa Zwegat

A magyar lovak orra alá azonban néhány esetben borsot törtek, különösen az Ausztriában trenírozó szlovén trénernő, Ziva Prunk lovai. Zwegat középtávon gyűjtött be két nagy trófeát: a Káposztásmegyeri, valamint az Imperiál Díjét. A régió legjobb sprinterévé vált Pretorian is a Kincsem Parkban bontogatta a szárnyait és meg is nyerte a két legnagyobb magyar rövidtávú versenyt, a Kozma Ferenc Emlékversenyt, illetve az Overdose Díjat. Ezután pedig Prágában hódította el az Európai Zsoké Kupa napján a több mint 18 millió forinttal díjazott (ez több, mint a legmagasabban díjazott kincsem parki versenyé, a Magyar Derby-é) 1400 méteres EJC Million Leramot a régió legjobbjai előtt.

Pretorian lesprintelte a mezőnyt

Kétéves ifjú telivérek kerülnek idén a figyelem középpontjába

A kétévesek legnagyobb versenyét, a Szent László Díjat szintén Ziva Prunk idomítottja Eva Gore, egy robosztus kanca nyerte meg. Őt azonban nem sokkal korábban, a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyben (amelyet a kétéves kancák nagydíjának is neveznek) Liberty Love még meg tudta előzni. A legfiatalabb évjárat leghosszabb távú, kiemelt versenyében pedig Akaba istállótársa Mágnás tudott győzni. A legjobb magyar tenyésztésű kétévesnek is egy kanca, Messerschmitt bizonyult. Jövőre már ők lesznek a Derby-évjárat, azaz ők kerülnek a figyelem középpontjába, így mindenki nagyon kíváncsian várja, hogy a télen melyik kétéves, hogyan fejlődik tovább.

Eva Gore és Liberty Love csatája

2017.01.02. Vonczem Gabriella

Hozzászólások