Lócsontkovácsolás

Soltész András, a Lócsontkovácsolás című könyv szerzője egész életét a lovaknak szentelte, nemcsak tenyésztő, kiképző, ménesvezető, de a lovak egészségvédelméért is rengeteget tesz. Nagyon fontosnak tartja a helyes takarmányozáson túl a masszírozás, és a lovak csontkovács kezelése mellett az egyéb alternatív gyógymódokat is, mint a mágnesterápia, a lóherba, vagy a homeopátia. A témában kiemelkedő tudását, és több évtizedes tapasztalatát bizonyítja, hogy 1995-től tanulmányozza és alkalmazza a lovak masszírozását, és akupresszálását, 1997 óta foglalkozik lovak csontkovácsolásával és osteophatiajával, nem csak Magyarországon belül, de Európa és világszerte végzi verseny-és hobbilovak gyógyítását. 2003-tól az Állatorvostudományi Egyetemen az alternatív állatgyógyászat keretén belül tanít manuálterápiát, illetve az állatorvosok továbbképzésében is részt vesz, továbbá rendszeresen tart tanfolyamokat is.

Könyvét olvasva megismerkedhetünk a lóanatómiai alapok mellett az akupunktúra és akupresszúra lényegével, és fontosságával, a gyakran jelentkező, alapvető mozgáshibákkal. Betekintést nyerhetünk továbbá a lócsontkovácsolás menetébe, a diagnosztizálási, és kezelési módszerekbe.

Soltész András könyvében olyan korábban még nem publikált ló masszírozási technikákat lazító és nyújtó gyakorlatokat, és gyógytorna módszereket ismertet, melyeket mi magunk is könnyen elsajátíthatunk, és rendszeresen alkalmazva számos mozgásszervi problémát megelőzhetünk lovunknál. Lovunk mozgását lazábbá, elengedettebbé tudjuk tenni.

A kiadványból mindezek mellett olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy hogyan előzhető meg a kólikára hajlamos lovak megbetegedése, hogyan oldhatjuk fel a hevederiszonyos lovak fóbiáit, hogyan lehet a gerincet megtornáztatni, vagy milyen egyéb alternatív módszerek használhatóak a ló tartós egészségének megőrzésére?

A masszírozások pedig nem csak lovunk fizikai egészségét javítják, de olyan minőségi együtt töltött időt is jelentenek amely segít a lovunkkal való kapcsolatunk elmélyítésében is.

Végezetül pedig hoztunk néhány személyes véleményt olyan hiteles magyar lovassportot űző személyektől, akik már olvasták a könyvet, és alkalmazzák is Soltész András módszerét!

Köszönet a szerzőnek, hogy tudásával elősegítette lovaim, elsősorban Druppy teljesítményének növelését, hogy karbantartotta és egészségügyileg felügyelte őket. A csontkovács szerepe a lovaknál ugyanolyan fontos, mint az embereknél, hiszen csak egy rendben lévő vázrendszerre tudnak az izmok megfelelően felépülni, és működni.” Dallos Zsófia (Országos Magyar Bajnok díjlovaglásban, Világkupa Egyéni I. hely)

COLONADO a chiropraktikai kezelések, masszírozások, akupresszálások után képességeinek maximumát tudta nyújtani. Ismét teljesen lazán, elengedetten tudott teljesíteni a felkészülés és a versenyek során. Különösen nagy hatást fejtettek ki az utókezelésként és bemelegítésként ajánlott masszírozási technikák, lazító és nyújtó gyakorlatok, amelyeket azóta is rendszeresen alkalmazunk a tréningeknél és a versenyszámok előtt.” Janik Attila (egyéni díjugrató magyar bajnok)

Soltész András a versenyeken csapattag lett, és fontos szerepet játszott sikereink (csont)kovácsolásában.” Hódi Károly (Háromszoros világbajnoki ezüst-és egyszeres bronzérmes fogathajtó)

Mi is jó szívvel ajánljuk Soltész András Lócsontkovácsolás című művét, hiszen a lovakra is maximálisan  igaz az a gyakran emlegetett mondásunk, mi szerint „ép testben ép lélek”!

2021.01.06., Thirring Lilla, Lovasok.hu

Hozzászólások