Vedd kezedbe lovad egészségét!

Lovat „tartani” csodálatos dolog.

Akinek része van ebben, olyan élményekkel lehet gazdagabb, melyek egyedülálló módon támogatják nemcsak fizikai, de mentális EGÉSZségünket és általános egyensúlyi állapotunkat.

Vedd kezedbe lovad egészségét!
A ló természeti lény, a vele való lét – akár észrevesszük, akár nem – összekapcsol minket a természettel és annak minden jótékony hatásával.
Lovat „tartani” felelősség.
Mivel az évmilliók óta genetikájában változatlanul sikeresen életképes lovat ma bárki bármilyen körülmények között tarthatja, nincs sok csodálkozni való azon, hogy az u.n. domesztikált környezetben sokkal gyakrabban találkozunk a ló (faj) optimálistól jócskán eltérő „egészségi” állapotával, mint, amit a természetes életterükben, vadon élő csoportok egyedeinél megfigyelhetünk.

Nehéz különbséget tenni a különböző problémacsoportok felmerülési gyakorisága között. A mozgásszervi – leginkább a patát érintő elváltozásokból eredő – megbetegedések éppúgy „mindennapos”-nak számítanak, mint a légzőrendszert, vagy emésztőrendszert érintő kórképek. Helyenként már-már azt gondoljuk, hogy ezek a betegségek automatikus velejárói a lótartásnak.

Tulajdonosként elsősorban mi felelünk azért, hogy lovunk egészségét egyrészt fenntartsuk, a betegségeket megelőzzük, valamint az esetlegesen kialakult egészségkárosodást helyrehozzuk.

Vedd kezedbe lovad egészségét!

De milyen valós eszközei és lehetőségei vannak a tulajdonosnak?

Felelős lótartóként első gondolatunk a legtöbb esetben az, hogy szakembert, állatorvost, kovácsot hívunk. A lovak rehabilitációjával eltöltött több, mint egy évtized alatt számos olyan esettel találkoztunk, amikor a tulajdonos képes lett volna az állatorvos kiérkezése előtt megfelelő döntéseket hozni és hatékonyan cselekedni. Ennél is fontosabb, hogy az esetek túlnyomó többsége pedig egyszerűen megelőzhető lehetne. A kelleténél sokkal gyakrabban találkozunk olyan esettel, amikor az elfoglalt és sokszor még földrajzilag is távol lévő állatorvos – önhibáján kívül – túlságosan későn, vagy egyáltalán nem érkezik ki a lóhoz a hatékony beavatkozás szempontjából.

Vedd kezedbe lovad egészségét!A lovat nehéz „bedobni” a kocsiba és elszaladni vele a legközelebbi rendelőbe, ahogy azt kisállatainkkal tehetjük, hogy mielőbbi orvosi ellátásban részesüljön. Arra kell várnunk, hogy 1) elérjünk egy lovas állatorvost 2) elérjünk egy lovas állatorvost, aki a szükséges beavatkozás szempontjából időben érkezik. Az elfoglalt állatorvosok többsége egyik pácienstől a másikig szalad, sok esetben lehetetlen számukra rászánni a kellő időt arra, hogy a felmerült problémát mélységében tárják fel és olyan megoldásig jussanak, ami nem csupán a tüneteket kezeli, de hosszú távú, belülről kifelé történő gyógyulást eredményez ( u.n. „root cause analysis”).

Tulajdonosként azonban távolról sem kell ijedten, a kialakult helyzet és annak kimenetelével kapcsolatosan érzett bizonytalanság érzésével minden esetben megbirkóznunk.
Egyáltalán nem szükséges megvárnunk, hogy egy esetlegesen tragikus kimenetelű helyzet okozta sokk hatására feltegyük magunknak a kérdést: vajon én mindent megtettem?

Talán nem is merünk arra gondolni, hogy egy-egy krónikusnak tekintett állapotot jó irányba lehet mozdítani pl. környezetváltozással. Vagy, az adott környezetben eszközölt kisebb-nagyobb változtatásokkal. Esetleg arra, hogy egy állandósult, vagy vissza-visszatérő, patából kiinduló fájdalmas diszkomfortot rövid időn belül, hosszú távon helyre lehet állítani megfelelő pataszabályzással. Hogy a megfelelő egyensúlyban lévő pata nemcsak a ló életére, de a lovaglás minőségére is jótékony hatással van. Hogy egy-egy költségigényes gyógyszeres kezelés helyett alkalmazott gyógynövényes, vagy egyéb alternatív terápia hosszú távú, természetes és jóval költséghatékonyabb megoldás lehet. Hogy egy-egy ijesztőnek látszó vérző sebet bátran és hatékonyan elláthatunk egy jól felszerelt házi patikából. Hogy a kialakult problémára – ha már nem sikerült megelőzni – minél előbb reagálunk jó irányú támogatással, annál nagyobb esélyünk van a teljes egészség visszaszerzésére.

Vedd kezedbe lovad egészségét!Állatorvosok már felismerték, hogy hosszú távon mindenki számára előnyös, ha a tulajdonosok képezik magukat lovukkal kapcsolatban. Ennek érdekében ők maguk is olyan kurzusokat szerveznek, melyek elsősorban a tulajdonosokat célozzák meg. Ezeken az előadásokon, elméleti és gyakorlati képzéseken közérthetően és a mindennapokban alkalmazható módon adják át tudásukat, tapasztalataikat. A jól informált tulajdonos valódi támogatást tud nyújtani lovának. Tudja, hogyan őrizze meg az egészséget ill. adott esetben jó döntéseket tud hozni – ez megnyugtató a szakembernek is, hiszen több egészséges ló kevesebb rohanást jelent, több idő jut egy-egy esetre, ezáltal a probléma feltárására, nagyobb eséllyel jutnak el oda, ahol valóban szükség van a gyors és szakszerű beavatkozásra. Egy ilyen helyzetben minden résztvevő nyer (u.n. win-win).

Tulajdonosként számos információ és tudás birtokába juthatunk, amik magabiztossá, hatékonnyá tesznek minket a lovunk egészségét érintő, tájékozott döntések meghozatalában. Ezek az információk mindenki számára elérhetőek és a bennük lévő tudás mindenki számára alkalmazható.

A ló természeti lény – nem kell megijedni, nem szükséges elvégezni egy orvosi egyetemet ahhoz, hogy támogatni tudjuk lovainkat az egészség megőrzésében ill. visszaszerzésében. Bátran forduljunk a természet működését magyarázó tudás felé, ezek nyomán számos esetben lehetünk lovunk segítségére. Keressük azokat a tanulási lehetőségeket, amik a lovat, mint élőlényt helyezik előtérbe annak természetes igényeivel (teremtett emberi környezetre való hivatkozás mellőzése).

Feltehetjük magunknak például az alábbi kérdéseket:
1) megfelelő tudással rendelkezek a lóról ( élettani igények ) ?
2) tisztában vagyok a ló, mint élőlény működési mechanizmusaival?
3) tisztában vagyok a lovam számára választott környezet hatásaival a ló egészségére?
4) tisztában vagyok az esetlegesen felmerülő probléma megoldásának választható alternatíváival? Ismerek-e több lehetőséget a gyógyításra?
5) rövid, vagy hosszútávú megoldást szeretnék?
6) mennyi erőfeszítést, energiát vagyok hajlandó lovam egészségébe „fektetni”?
7) kész vagyok arra, hogy tapasztalati tudásra tegyek szert az érintett fél, a ló megfigyelése révén?
8) megfelelő tudással rendelkezek a problémák megelőzéséhez, mielőtt azok kialakulnának?

Vedd kezedbe lovad egészségét!Az ehhez hasonló kérdésekre adott – természetesen őszinte – válaszaink lelkesen bátorítanak minket arra, hogy tanuljunk a lóról, ismerjük meg azt a szeretett élőlényt, akivel nyilvánvalóan a leghosszabb ideig szeretnénk egészségben együtt működni.
A megszerzett információ belső tartást ad nekünk, melyből bátorság és magabiztosság fakad. Nem megkérdőjelezve a szakemberek tudását, legalábbis hatékony kérdések feltevésére leszünk képesek. A kellő tudás automatikusan kevesebb, félelmet generáló helyzetet okoz. A kevesebb félelemmel kevesebb kiszolgáltatottság, kevesebb stressz és sokkal több építő energia áll majd rendelkezésünkre a kialakult helyzet megoldásának irányába. A megszerzett tudás alkalmazásának eredményei pedig tovább erősítenek minket abban, hogy jó úton járunk.
Így válhatunk lótulajdonosból lovunk felelős társává.

2021.09.21.
Szöveg és kép: Z-Clinic

Hozzászólások