Vicen Pál, a lovak lélekbúvára

Vicen Pál a lovak lélekbúvára

Vicen Pál ügető idomár lassan negyed százada a magyar lóversenyzés legszínesebb, de egyben legvitatottabb személyisége is. Az én véleményem szerint viszont kevesen értenek úgy a lovak nyelvén, mint ahogyan ő. Ezt hosszú pályafutása során már jó néhányszor be is bizonyította.

A kép illusztráció

Hogyan került a lóversenypályára?
17-18 éves koromban már nagyon érdekelt a lóversenyzés, így gyakran megfordultam az ügető- és a galopp pályán. Néhány évvel később egy baráti társaságban találkoztam Id. Lázár Vilmossal, akinek volt két ügető kancája. Felajánlotta, hogy vegyem meg őket, nála csak a takarmányos kocsit húzták a tanyáján, nem volt velük semmi komolyabb terve. Meg néztem őket és nagyon megtetszettek. Jó kiállású, jó mozgású lovak voltak és még versenyben sosem futottak. Megvásároltam őket, eleinte csak tenyészés céljából, de később úgy gondoltam kipróbálom, hogy mire képesek a versenypályán. Ez a próbálkozás nagyszerűen sikerült, az egyik, a Zsanett nevű lovam sorozatban nyerte a versenyeket.

Mikor kezdetett el versenyezni?
1983-ban amatőr hajtóként mutatkoztam be, a rákövetkező évben már champion lettem. Négy éven keresztül megszakítás nélkül voltam az amatőrök bajnoka. Két amatőr európa bajnokságon és egy világbajnokságon vettem részt. Az elsőn, Finnországban 6., a másodikon Budapesten 3. lettem. A világbajnokságon Párizsban 6. helyet szereztem meg.

Miért döntött úgy, hogy idomári engedélyt vált ki?
Nem voltam megelégedve akkoriban az istállókban folyó munkával, ezért úgy gondoltam, hogy ezen túl kell lépni. Nagyon sok mindent nem úgy csináltak ugyanis, ahogyan én szerettem volna. Az engedély kiváltása után magam kezdtem el foglalkozni lovaim idomításával.

Melyek voltak pályafutása legmeghatározóbb lovai?
Az évek során rengeteg jó képességű és eredményes lovam volt, csak néhányat említenék, a legsikeresebbeket. Az első természetesen Zsanett, akivel a lóversenysportot elkezdtem, néhány évvel később megvásároltam Omnia nevű lovamat, vele kb. fél év múlva 17,6-os abszolút pálya rekordot hajtottam. Ezt a eredményt nagyon sokáig nem tudták megdönteni. Omnia Bécsben is tudott győzni és számos kiemelt versenyt nyertünk meg együtt.

Unoka nevű lovammal 1994-ben megnyertem a négyévesek nagydíját, ami hatalmas siker volt számomra. Omnia után Unoka is tudott Ausztriában nyerni és ő is a pálya egyik legjobb lova volt. King Satin lovammal olyan rekordot is magaménak tudhatok, hogy szerdán majd szombaton is nyertünk Pesten, vasárnap pedig Bécsben újra győztesen hagytuk el a versenypályát. King Satin-nal Pozsonyban győztünk a Duna Kupán és több nagydíjat is megnyertem vele.

A pályafutásom legnagyobb sikerét 2002-ben értem el Freya nevű kancámmal megnyertem a Magyar Ügető Derby-t. 2002. januárjában egy barátom szólt, hogy van egy kancája meg kellene nézni, hogy mit lehetne vele csinálni. Azon is gondolkodott, hogy eladja a lovat, mert nem bízott abban, hogy lesz belőle versenyló. Megnéztem, és mondtam neki, hogy tudok segíteni abban, hogy eredményes legyen a lova. Elkezdtem vele foglalkozni. Egy hónap múlva már versenyt nyertünk, a derby kisérletin másodikak lettünk, a Derby-t pedig biztosan nyertük. Freya ezután éveken keresztül a pálya egyik legjobb lova volt, idén vonult ménesbe. Ezeken a lovakon kívül még volt jónéhány sorozatnyerő jó lovam, és olyanok is, akikről lemondtak tulajdonosaik és nálam még eredményesen tudtak futni.

Vicen Pál a lovak lélekbúvára imádja munkáját és imádja a lovakat. Istállójában bárkit szívesen lát, aki érdeklődik a lóversenysport iránt. Biztosíthatom, hogy aki kilátogat a Mesterhez rendkívül sok érdekességet fog látni és hallani, megismerheti ezt a színes, kicsit titokzatos világot.

Szerző: Tóth István

 

Frissítve: 2024.01.16.
Fotó: Canva

Hozzászólások