Műtrágya mérgezés lovaknál

Műtrágya mérgezés lovaknál

Tavasszal gyakran talál meg a kérdés, hogy a ki merjék-e engedni a lovakat a műtrágyával kezelt gyepekre. A következő cikkben erre szeretnék választ adni, hogy mennyire jelenthet ez veszélyt a lovainkra.

A műtrágyák, olyan talajra kijuttatok vegyületek, amelyek extra tápanyagokkal látják el a növényeket, a növekedés ösztönzése céljából. Leggyakrabban nitrát, karbamid és foszfát alapú műtrágyákat alkalmaznak.

Nagyon kevés adattal rendelkezünk lovak műtrágya mérgezései kapcsán. A műtrágyák leggyakrabban kérődzőkben okoznak mérgezést, a fokozott érzékenységük miatt, ami lovaknál viszonylag ritka. Egyes feltételezések szerint a kálium-nitrát több ló pusztulását okozta, miután az azzal kezelt takarmányt megették. Mérgezés valószínűleg csak nagy mennyiségű termék közvetlen lenyelése esetén következik be. Közelmúltban műtrágyával kezelt legelő, vagy lefolyásból származó felhalmozódás jelenthet némi kockázatot, de valójában nem számít halálos veszélyforrásnak.

Az elfogyasztott műtrágyák irritálhatják a gyomor és a bél nyálkahártyáját. A nitrát az F²⁺-t, F³⁺-á alakítja és methemoglobin keletkezik. A methemoglobin nem képes oxigént szállítani, ezért sejthalálhoz és fulladáshoz vezet. A karbamid, az ureáz enzim hatására ammóniává alakul, amely idegrendszeri tüneteket okozhat.

A nitrát és a karbamid a ló vakbelében metabolizálódhat. A lovaknál a kérődzőkhöz képest korlátozott karbamid és nitrát metabolizációs kapacitás miatt, ezeknek a vegyületeknek a toxikus termékei viszonylag alacsony koncentrációban képződnek.

A lovak akár 2% nitrátot is tolerálhatnak a takarmányban, míg a kérődzőknél legfeljebb 0,5% lehet ez az érték. 450g műtrágya megevése egy póninál már halálosnak bizonyult.

Tünetek: Ha valamilyen oknál fogva mégis jelentősebb mennyiségű műtrágya jutott a ló szervezetébe, felléphet tachycardia, közvetlen irritáció az emésztőrendszer nyálkahártyáin, kólikás tünetek. A methemoglobin túlzott képződése miatt a kékestől, a barnáig terjedő nyálkahártya elszíneződés, légzési nehézségek. Idegesség, remegés is elfordulhat. Vemhes kancáknál vetélést okozhat a magzat oxigén csökkenése miatt. A mérgezés kimenetele alacsony koncentráció esetén, maradéktalan felépülés. Nagy mennyiségű szer felvétele esetén, a tünetek súlyossága határozza meg a prognózist.

Megelőzés: Kerülni kell a túlzottan műtrágyázott területek friss legeltetését. Veszélyt jelenthet, a véletlenül, vagy szándékosan, nagyobb mennyiségben kiömlött szer. Mérsékelten expozíciós forrásnak kell tekinteni a műtrágyával kezelt területeken keletkező vízátfolyásokat, lefolyásokat.

Írta: Kozma Gabriella (agrármérnök, MSc biológus) – a Pacitea megalkotója
Forrás: Lynn R. Hovda, Dionne Benson, Robert H. Poppenga (2022.): Equine Toxicology
Kép: Canva
2024.04.22.

Hozzászólások