Kényelem és biztonság – első rész: a lovas védőfelszerelések fontossága

Sok vita kering lovas berkekben arról, hogy milyen felszereléseket „erőltessünk” magunkra, gyermekünkre, tanítványainkra. Akárhogy is, abban egyet értünk, hogy a biztonság mindig legyen fontosabb, mint a divat! Ebben a cikkben megosztjuk veletek, hogy melyek a legfontosabb védőfelszerelések és milyen érvek szólnak mellettük.

A lovas védőfelszerelések használata ugyan nem kötelező, de mint tudjuk, a ló egy hatalmas, tömeges, menekülő életmódot folytató állat- a lovaglás tehát veszélyes hobbi. Hiszitek, vagy sem, a biztosítók például az extrém sportok közé sorolják. Akármennyire is bizalmas kapcsolatban vagyunk kedvencünkkel, akármennyire is jó lovasok vagyunk, a kellemetlen meglepetések esélyét minimalizálni lehet, de megszüntetni nem. Ezt tartsuk mindig szem előtt, ha biztonsági felszerelésekről van szó!

Saját magunkról mi gondoskodunk, felnőttként eldönthetjük, hogy mekkora kockázatot vállalunk, ha terepre, vagy lovastúrára megyünk. Lovasiskolákban, lovastáborokban, versenyeken pedig kivétel nélkül kötelező legalább a kobak viselete. Nem is csoda, hiszen a kobak az, ami tényleg a legfontosabb védőfelszerelés mind közül.

Sajnálatos módon a kobak viselését is sokan elutasítják, mert „nem áll jól”, vagy „kényelmetlen”, vagy „meleg” vagy „az a kezdőknek való”. Pedig kobakból is van 1000 féle, csak jó helyen kell keresni. Van szellőző, párnázott, színes, fekete, állítható, egyméretű és még sorolhatnánk…

Ha jó minőségű kobakot választasz, egyszer kell kiadnod rá és hosszú éveken át-vagy akár egy életen át- jó szolgálatot tesz! Napjainkban már a védőfelszereléseket is ízlésesen, divatosan alkotják meg a gyártók, így biztosan találsz magadhoz illő kobakot, amely kényelmes is egyben.

Milyen egyéb védőfelszereléseket ajánlott viselni?

A gerincvédő viselése a kobakhoz hasonlóan erősen ajánlott, de többnyire nem kötelező lovasiskolákban és versenyen sem. Pedig indokolt lenne, hiszen a gyakran a hátunkat üthetjük be legjobban lóról való esés következtében. A lovagláshoz kialakított változatok természetesen úgy vannak megalkotva, hogy ne akadályozzák a lovast a kényelmes mozgásban, -a kényelmetlenség tehát ne legyen indok!

Ha egy kicsit is úgy érzed, hogy biztonságosabb lesz számodra gerincvédőben lovagolni, ne habozz! Kezdőként, vagy új lovon mindenképpen, gyermekeknek ugyancsak mindenképpen ajánlott -bár nem győzzük hangsúlyozni, hogy aki „lóháton született”, azt is érheti meglepetés.

Említsük meg a lábszárvédőt is

A lábszárvédő (másnéven chaps, vagy csizmaszár) arra hívatott, hogy lovaglócsizma híján megvédje lábadat a kengyel okozta súrlódástól, becsípődéstől, illetve segít elkerülni, hogy a cipő, vagy bakancs beleakadjon a kengyelbe. A jó minőségű lovaglócsizma nem csak drága ahhoz, hogy folyton nyűjük, de terepen, lovastúrán egyáltalán nem praktikus.

Egyrészt azért, mert sokszor le kell szállni a lóról és vezetni, ha valamilyen akadályba ütközünk, vagy a terep egy szakasza megkívánja azt. Ekkor egy jó túrabakancs lábszárvédővel kiegészítve sokkal kényelmesebb, mint a lovaglócipő, vagy a csizma, amelyeket nem mellesleg féltenénk is a sérülésektől. Lovastúrán ugyanez a helyzet amellett, hogy egész nap egy szűk csizmában lovagolni sem éppen a legkényelmesebb viselet.

Következő cikkünkben az általános lovasruházattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat fogjuk bővebben kifejteni. Addig is böngészd át Partnereink ajánlatait és találj rá a legdivatosabb védőfelszerelésekre kedvezményes áron Lovasok.hu Kártyáddal!

2019.07.31. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: Pixabay.com

Hozzászólások