A bemelegítés fontossága – mielőtt lóra szállsz

Mint tudjuk, a lovaglás nem csupán abból áll, hogy a pacik cipelnek minket, hiszen mi is – elég rendesen – megmozgatjuk izmainkat a lovaglás során. Pont, mint bármilyen más sportban, legyen szó futásról, edzőtermi edzésről, vagy fociról, itt is ugyanúgy elengedhetetlen a bemelegítés. Ebben a cikkben bemutatjuk Nektek, milyen bemelegítő mozdulatokkal érdemes kezdeni, még mielőtt lóra ülünk- különösen, ha nem minden nap jutunk ki a pályára, vagy a terepre.

Fontos, először is egyfajta kardió mozgás, legyen az futás, biciklizés, gyors séta, bármi, amiben izmaink nagy része átmozog. Mivel nagyrészt testünkkel irányítjuk a lovat lovaglás közben, fontos, hogy végtagjaink ne görcsöljenek be, húzódjanak meg, így alaposan meg kell mozgatnunk őket, egy 10-15 perces, fent említett gyakorlattal.

Ezután fontos, hogy a megmozgatott testrészeink izmait lenyújtsuk. Általános nyújtási gyakorlatokkal felkészítjük testünk minden porcikáját az edzésre. Körkörös mozdulatokkal érdemes átmozgatni a fejet és legfőképpen a végtagokat, az esetleges sérülések elkerülése érdekében.

Továbbá, a csípőmozgás szinte elengedhetetlen lovaglás közben, így a csípő és a hát izmaira is érdemes külön odafigyelni bemelegítés tekintetében. Általánosságban érdemes tornáztatni a hát és csípőizmokat, hiszen az ülő és a fizikai munka is hátrányosan hatnak rájuk-elgyengülhetnek, vagy a nem megfelelő terhelés hatására meghúzódhatnak, begörcsölhetnek. Háterősítő gyakorlatokkal, körző mozgásokkal átmozgatva érdemes őket karban tartani, amely a tartásunkra is jó hatással lesz a jövőben.

Ugyanez vonatkozik a combizmokra, melyek segítségével kapaszkodunk lovunkba, ha rajta ülünk. Erre is egyaránt érdemes figyelnünk, a bemelegítésnél pedig hangsúlyosabb figyelmet fordítani rá. Belső és külső combizmos gyakorlatokat, nyújtásokat is érdemes elvégeznünk.

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos nem csak a kezdeti bemelegítés, de az edzés utáni nyújtás is a testünknek és izmainknak egyaránt. Ugyanakkor az is, hogy lovunkat megfelelően készítsük fel az edzésre.  A későbbiekben erre is kitérünk. Addig is, tartsatok velünk!

Ha cikkünk elolvasása után kedvet kaptál egy kis lovas programhoz, böngészd át Partnereink ajánlatait, melyek között biztosan megtalálod Te is kedvencedet.

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.07. 27.

Kurucz Linda, Lovasok.hu gyakornok

Képek forrása: Pixabay

 

Hozzászólások