Kényelem és biztonság második rész: a Lovasok praktikus öltözéke

Az első lovaglás előtt mindannyiunkban felmerül a kérdés: milyen ruházatban érdemes lóra ülni? A kérdés jogos, hiszen aki egyszer már egyszer pórul járt, az tudja, hogy fájdalmas sérüléseket okozhatunk magunknak –főként kezdőként-, ha nem megfelelő öltözetben lovagolunk. Itt persze nem az 5 perces körbevezetésről beszélünk a majálison, hanem egy minimum 20 perces lovagló edzésről.

Milyen nadrág alkalmas lovagláshoz?

Természetesen a direkt erre a célra kialakított lovaglónadrág a lehető legpraktikusabb és kényelmesebb. Anyaga erős, varrásai úgy vannak kialakítva, hogy ne nyomja a lovast a nyereggel érintkező helyeken. A legjobb az úgynevezett telibőrös változat, amely a teljes felületen megakadályozza, hogy csúszkáljon a lovas a nyeregben, de már a térdbőrös nadrágok is megfelelő tapadást biztosítanak.

Ha még nem tudod, hogy hosszú távra tervezed-e a lovaglást, vagy gyermeked először próbálja ki a dolgot, természetesen nem kell azonnal drága lovaglónadrágot venni. Ilyenkor elegendő egy kényelmes, erős anyagból készült hosszú szárú nadrág, vagy egy anyagában térdfoltos egyszerű pamut lovaglónadrág.

Az erős anyagból készült, nem sztreccs (valódi) farmerek és a „susogós” szabadidőnadrágok -különösen kezdőknek- komoly kellemetlenségeket okozhatnak. A farmer feltörheti a lovas bőrét, különösen az első néhány edzés alkalmával, amikor még gyakorolja a ló mozgásához való alkalmazkodást. A „susogós” nadrágokkal az a gond, hogy anyaguk szinte egyáltalán nem tapad a nyereghez, így a nyeregben maradás is nehéz bizonyos szituációkban, nem beszélve a lovaglásról.

Milyen cipőt viseljünk lovaglás közben?

A legjobb a hétköznapi belebújós lovaglócipő. Az sem baj, ha nem bőrből van, bár hosszú távon talán jobb egy minőségi darabot beszerezni. Ezen kívül, akinek nincs túl nagy lába, annak megfelelő választás lehet egy nem túl mélyen barázdált (sima terepre kifejlesztett) túrabakancs. Mindkét viselet kényelmes és jól kombinálható lábszárvédővel.

A lábbeli kiválasztásánál a legfontosabb szempontok a következők

  • Ne legyen túl csúszós a talpa, de ne is legyen annyira mélyen barázdált, hogy ne érezd a kengyelt, vagy beleakadjon a kengyelbe.
  • Ne legyen túl széles, szintén azért, hogy a kengyelből könnyedén kivehesd a lábad. Itt szempont lehet, hogy mekkora lábú lovasról van szó- nagylábúak inkább lovascipőt válasszanak, bár a kengyel is variálható adott esetben.
  • Ha fűzős, vagy cipzáras (túrabakancs esetében), akkor semmi esetre se hagyjuk el a lábszárvédő viselését! A lábszárvédő funkcióiról ide kattintva korábbi cikkünkben olvashatsz.

A lovas felső öltözéke

A felső ruházat tulajdonképpen rád van bízva. A legjobb egy kényelmes, időjáráshoz illő szettet kialakítani. Hölgy lovasok esetében ajánlott a sportmelltartó használata, amely kényelmesebb és véd a rázkódástól. A hosszú ujjú, jól szellőző felsők azért praktikusak, mert védenek a napégés ellen és eséskor is megvédi valamilyen szinten a bőrödet, ha véletlenül balul sülne el valami.

A lovas ruházat kiegészítői

Valószínűleg Számodra sem meglepő, hogy nem divatos kiegészítőket –karkötő, nyaklánc, gyűrű stb.– ajánlunk lovagláshoz. Sőt, ha lehet, ezektől szabadulj meg a lovaglás idejére, mert akár balesetveszélyesek is lehetnek!

A legfontosabb kiegészítő a lovaskesztyű. Létezik téli, nyári, szellőző, zárt, bőr, pamut, stb. változata. A lényeg, hogy kényelmes legyen, emellett jól érezd benne a szárat, és a szár ne csússzon ki a kezedből. A kesztyű másik fontos funkciója, hogy megvédi a kezedet olyan esetekben, amikor a ló esetleg kirántja a szárat a kezedből. A jó kesztyű tehát nem túl vastag, de strapabíró anyagból készül, az ujjak között és a tenyérnél pedig csúszásgátló felülettel van ellátva.

Reméljük, ezek a jótanácsok Számodra is hasznosak és kamatoztatni tudod majd őket a jövőben. Kellemes lovazást kívánunk! Ne feledd, Lovasok.hu Kártya Partnereink között több olyan lovasboltot találsz, ahol mindent beszerezhetsz magadnak és lovadnak egyaránt, ami a lovazáshoz kellhet!

2019.08.01. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: Pixabay.com

Hozzászólások