Ernst József: ha nincs Mezőhegyes, nincs kitüntetés

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. gazdaságának szétdarabolása miatt tiltakozva Ernst József visszaküldte Fazekas Sándor agrárminiszternek az augusztus 20-án tőle átvett díját.

Ernst József a Nemzeti Lovardában – Fotó: Magyar Lovas Kör

Az élő lovaskalendárium

A 80 éves Ernst József lovas életünk meghatározó alakja. Könyvei – például a 100 év a magyar lovassport történetéből, A gidrán, Ló és szamár, hogy az utóbbi években megjelenteket említsük – ott sorakoznak minden lóbarát könyvespolcán.

Kitüntetés? Vissza a feladónak

Ernst József életteljesítményének elismeréseként az Életfa Emlékplakett ezüst fokozatát kapta augusztus 20-án Fazekas Sándor földművelési minisztertől, ezt azonban október közepén levél kíséretében postán visszaküldte.

Döntését azzal indokolta, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt., korábban állami gazdaság tevékenységét jól ismerve, úgy véli, annak szétdarabolásával olyan 230 éves mezőgazdasági komplexumot tesznek tönkre, amelynek neve és híre nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is ismert.

Ernst József nyílt levele Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek:

Tisztelt Miniszter Úr!

Az augusztus 20-i állami ünnep alkalmával, 80. életévem betöltésével, életteljesítményem elismeréseként megkaptam Öntől az Életfa Emlékplakett kitüntetés ezüst fokozatát.

Életem munkássága mindvégig szorosan összefüggött a mezőhegyesi állami birtokkal. Közreműködtem az 1791-től vezetett, a ménest megalapító kancákat és méneket, a tenyésztési eredményeket nagyon pontosan nyilvántartó törzskönyvek múzeumi megőrzésében, gondozásában. A gyakorlati életben pedig mindenkor a Mezőhegyesi ÁG együttműködő partnere voltam.

A kitüntetés átadása után alig egy hónappal megdöbbenve értesültem a médiából a világon egyedülálló, a világörökség részét alkotó 230 éves állami birtok eladásának tervéről, majd a Nemzeti Földalap eladásra kerülő állami földekre kiírt pályázatáról.

Mezőhegyes nem a rendszerváltás előtti időszak állami gazdaságainak egyike volt. Azokat már eladták. Mezőhegyes nemzeti büszkeségünk. Neve és híre nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is ismert.

A törököktől „karddal szerzett” koronabirtokon II. József alapította meg a ménesgazdaságot, azzal a kifejezett céllal – és a „Végezés” című dokumentumában is megfogalmazva –, hogy jó minőségű tenyészállatokkal segítse a falvak népének gazdálkodását. A létrehozott ménesbirtok 230 éven keresztül töretlenül folytatta pótolhatatlan gazdasági tevékenységét az állattenyésztésben és a növénytermesztésben. A 230 év során forradalmak, államformák változásai, politikai rendszerek bukásai és újak feltűnése, a két világháború, földosztás stb., stb. sem rendítette meg Mezőhegyest. Mindenkor iskolaműhelye volt a magyar gazdásznemzedékek sorának. Ezeknek a gazdászoknak volt köszönhető, hogy a magyar mezőgazdaság a világ legjobbjai közé emelkedett. A ménesbirtok feltagolása és eladása ezt az eszmeiséget teszi kockára, s emellett közel félezer munkahelyet is reménytelenül veszélyeztet.

A fentiek alapján összeegyeztethetetlen, hogy amiért munkásságomat miniszteri kitüntetéssel elismerték, azt egyidejűleg „ebek harmincadjára” bocsátják!

Ezért az oklevelet és az emlékplakettet levelem megjelenésével egyidejűleg visszaadom, illetve postán visszaküldöm a Miniszter Úrnak!

Ernst József (sk.)
ny. gazdász

P.s.: Az oklevelet és az emlékplakettet egyidejűleg postára adtam.

2015.10.27.
Fotó: Canva
Frissítve: 2023.01.04.

Hozzászólások