Továbbra is népszerűek és keresettek a hazai lófajták

A lótenyésztők számára is nehéz év volt a 2022-es és emiatt a 2023-as év eleje is igencsak nehezen indult számukra, de ettől függetlenül a magyar lótenyésztés sikeres évet zárt, a csikók és az újdonsült tenyésztők száma, illetve a képzett lovak iránti kereslet a nehézségek ellenére is gyarapodott, azonban a támogatásokra továbbra is nagy szükség van.

A 2022-es év takarmányválsága szerencsére 2023-ban már nem volt annyira érezhető, de a magasinfláció nem kímélte a gazdákat és a lótenyésztőket, ennek ellenére nem volt jelentős mértékű visszaesés a fedeztetési és a csikózási adatok alapján.

Bélley Márta, a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének (MLOSZ) főtitkárának elmondása szerint –
„Az őshonos fajták területén mindenképp segítség volt, hogy az in situ jogcímek kifizetése időben megkezdődött. Sajnos évről évre küzdelem folyik azért, hogy a tárgyévi nemzeti támogatások forrásaihoz hozzáférjen mindenki. Az Agrárminisztérium ebben az évben a keret kiegészítésére kényszerült, de bízunk benne, és az állattenyésztési szakmai szervezetek azért dolgoznak, hogy a következő évektől magasabb szintű nemzeti forrás álljon rendelkezésre a tenyésztésszervezésben.”

Nagy a lelkesedés a tenyésztők körében

„Kellemes meglepetéssel indult az év a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesületénél, ahol a tisztújító közgyűlésen ezelőtt sosem látott mennyiségű résztvevő volt jelen” – fogalmazott Bocsi Csaba, az egyesület elnöke. Az egyesület tagjainak jórésze elköteleződött az elkövetkezendő 5 éves időszakra a minőségi lipicai lótenyésztés mellett.

Ennek egyik fontos szempontja, hogy nagyobb minél nagyobb mértékben bevonják a már sportban kipróbált lovakat a tenyésztésbe, mivel a nemzetközi fogatversenyeken kiválóan teljesítő mének korábban nem kaptak elég figyelmet a tenyésztést illetően. Az egyesület fontosnak tartja a tagság tudásbázisának növelését, ezért idén egyből két alkalommal rendezték meg a küllemi bírálati tanfolyamot Szilvásváradon.

A sportló tenyésztés is sikeres

„A piacképes, jó minőségű sport-, illetve tenyészállatok árai meglehetősen elszabadultak a világpiacon. Minden jel arra utal, hogy árcsökkenés nem várható, így tenyésztők kihasználva a lehetőségeiket, a tenyésztési törekvéseiket saját használati/ sportló előállítása céljából, illetve a piacra tenyésztés érdekében továbbra is fenntartják” – fogalmazott Pataki Gergely, a Magyar Sportlótenyésztők és Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesületének tenyésztésvezetője. – „A megszületett és regisztrált csikók száma változatlanul emelkedő tendenciát mutat, így továbbra is az egyik legnagyobb „aktív” egyedszámmal működő tenyésztőszervezetet képviselik a lovaságazatban.”

Mindez nem jelenti azt, hogy a magyar lótenyésztők hatra dőlhetnek.

hazai lófajták

A magyar hidegvérűló is nagy népszerűségnek örvend

A 2023-as év a Magyar Hidegvérű Lótenyésztők Országos Egyesületénél is igencsak mozgalmas volt. A magyar hidegvérűló fajtajellegének helyreállításáért folyó küzdelmet nagyban elő segíti, hogy a ménkatalógusokkal együtt a ménvizsgák is népszerű fórumok lettek. A hidegvérűek ünnepének számító kaposvári kiállításon az egyesület lovai kiemelkedően teljesítettek, a MÁSZ tenyésztői nagydíjat is egy hidegvérűló tenyésztő kapta. Az egyesület kimagasló eredményeket ért el Hódmezővásárhelyen és Debrecenben is. A tavalyi évben több mint 620 csikót regisztráltak.

2024.01.18, Ábrahám Alexandra
Forrás: allattenyesztok.hu
Képek forrása: canva.com

 

Olvass többet a Huculösvényről, kattints ide!

Hozzászólások