Íme a 2014-es Fedettpályás Díjugrató Döntő bajnokai

A szombati napon megszülettek az első bajnokok a Nemzeti Lovardában zajló Fedeles Döntőn. A fiatal lovak csütörtökön kezdték meg a versenyt és a harmadik napon izgalmas összevetések után kialakult a végső sorrend a bajnokságon.

Az ötéves lovak döntőjének alappályáját tíz páros tudta hibátlanul teljesíteni, így az összevetés alatt páratlan izgalmakat élhettek át a jelenlévők. Az elődöntők során végig jól teljesítő (csütörtökön első hely, pénteken második helyezés) Calasnyikov – Szuhai Gyula páros, ezúttal a harmadik helyezést érte el. A Cassini l x Cascavelle származású pej herélt 0,03 másodperccel maradt le a második helyet elfoglaló Nagy Sándor által lovagolt E-Inception-től (Indoctro x Ramiro Z). Szoros versenyben végül a Mezőhegyesi Ménesbirtok lovasa, Jován Richárd és Frodó diadalmaskodott. A Leonce x Ramzes lll – Randi származású sárga mén tulajdonosa és tenyésztője a Papp István által vezetett Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.

A hatéves lovak közül hat kerülhetett be az összevetésbe, melyből négyen tudták hibátlanul teljesíteni a pályát. Az elődöntők során mindig nyerő Heibl Ágnes – Chirocco (Sir Shutterfly x Landgold) páros ezúttal is meggyőzően galoppozta le a pályát, és bár nagyon szép lovaglást láthattunk a lovasnőtől, ezúttal az idő döntött, és ez a teljesítmény csak a negyedik helyre volt elegendő.

Az ötéves lovak versenyében második helyet megszerző Nagy Sándor ezúttal a harmadik helyen zárt. Nem túl gyors, de biztos lovaglással biztosította be magát dobogós helyre Hunorral, a Balou du Rouet x Castor származású fekete ménnel. Burucs Borbála és a Kabala Ménes Kft. által tenyésztett Rádiháza-Előtáncos (Lupicor x Goliath) az ezüstérmet kaphatta a végelszámolásban. A mindig gyors és precízen lovagló Krucsó Szabolcs nyerte a 6 éves lovak döntőjét a Waldes x Newton származású pej herélttel, Georgie’s Valentin-nel.

Az utánpótlás lovak döntőjének összevetésében hét lovas lovagolhatott, melyből hárman teljesítették hibátlanul a feladatot. A versenyszám győztese Varga Balázs – JLO páros lett. A Justboy x Colonado származású sötétpej kancát tenyésztője és egyben tulajdonosa lovagolta az dobogó legfelső fokára.

A nap legizgalmasabb és egyben legszórakoztatóbb versenyszáma minden bizonnyal az öreg fiúk versenye volt, melyre tömött lelátók mellett került sor. A verseny kiírását a versenybíróság tagjai menetközben győztesek körére módosították, hogy minden résztvevő indulhasson az izgalmas összevetésben. A rendezők gondoskodtak a jó hangulatról, így a látvány mellett személyre szabott zenékre lovagolhattak a párosok, majd a pálya teljesítése után egy pohár fröccsel jutalmazták a résztvevőket.

A versenyszám harmadik helyezettje Szladek Róbert és Széptevő páros lett. A második helyre a címvédő Dobi Dezső – Rádiháza Szendergő páros futott be. A leggyorsabb lovaglást a Széchenyi díjas Csicska Istvántól és Cinkosától láthattuk, így ők nyerték a versenyszámot. Az abszolút közönség győztes, a melegítőpályák állandó résztvevője Bálint Gábor lett, egy parádés lovaglással, Plútó póni nyergében.

Vasárnap már-már nyárias időjárás mellett zajlott a Fedeles Bajnokság a Nemzeti Lovardában. A lelátók zsúfolásig megteltek a versenyszámok idejére. A szervezés a rendezvény teljes időtartalma alatt gördülékeny volt, így mindenki jól érezhette magát ezen az izgalmas napon.

A versenynap a vigasz számok után a Gyermek kategória döntőjével kezdődött. Az összevetésben 3 páros vett részt, így köztük dőlhetett el a bajnoki cím sorsa. Az összevetésben Egervári Attila tanítványa Erdős Jázmin, Amazon nyergében egy nyugodt és hibátlan pályát ment, így a páros a három nap alatt egyetlen hibapont nélkül szerezte meg a bajnoki címet. A másik két lovas többet kockáztatott, ebből aztán egy-egy verőhibát vétettek így Vécsei Lili és PM Jordano a második helyen, míg Kovács Georgina és Clintus a harmadik helyen végzett.

A nap a Serdülő kategória döntőjével folytatódott. Az összevetésben nyolc páros lovagolhatott a pályára, ketten tiszta hibátlan eredménnyel vetettek össze az aranyéremért és hatan 4 hibaponttal álltak az elődöntők alapján, így ők a bronzért küzdöttek. Ebben a versenyszámban is csupán egy páros teljesítette hibátlanul az alap-, illetve összevetés pályáját, ezzel Hollé Sára és Cashew végzett a dobogó legfelső fokán, majd őt követte Szuhai Péter Casimella nyergében majd a bronzérmet Dobozi Zsanett szerezte meg Carrera-val.

A Fiatal lovasok döntőjében három lovas indulhatott a bajnoki címért. A verseny harmadik helyezettje a sokat kockáztató, ám egy verőhibát vétő Mráz Tamás lett Dzsango nyergében. A második helyezettől Bagyánszky Gabriella – Cesanne párostól egy nyugodt hibátlan összevetést láthattunk. A versenyszám győztese a nagyon gyors és hibátlan Nevelits Laura lett Kalanddal.

Minden bizonyára a nap legizgalmasabb versenyszáma a Felnőtt kategória döntője volt. A közönség lélegzet visszafojtva nézte végig a versenyszámot. Csupán egyetlen lovas teljesítette hibátlanul mindhárom nap alappályáját, így Szuhai Gyula és Casinger összevetés nélkül vehette át a Bajnoknak járó serleget és az aranyérmet. A versenyszám azonban nem maradt összevetés nélkül, hiszen az ezüst- és bronzéremért négy lovas léphetett a pályára.

Rezgő Zoltántól és Rádiháza Bohókástól egy viszonylag nyugodt, hibapont nélküli lovaglást láthattunk, így ők a dobogó második fokán végeztek. A harmadik helyen a tavalyi utánpótlás kategória bajnoki párosa, a villámgyors ám egy verőhibát vétő Zajzon András és Conrad végzett.

A rendezvény utolsó száma az Amatőr Döntő volt. Az összevetésben hét páros lovagolhatott pályára, melyből hárman csupa hibátlannal teljesítettek az egész hétvége alatt. A leggyorsabban Debreczeni Éva lovagolt Baby Queen-nel ezzel megszerezve az Amatőr bajnoki címet. A második helyen Gajda Fanni és Airvent Money végzett, míg a bronzérem Milesz Eszteré lett, aki Nouba du Bessin-t lovagolta.

Ezzel a fedettpályás versenyek lezáródtak és kezdetét veszi a szabadtéri szezon. Mindenkinek eredményes felkészülés és sikerekben gazdag versenyzést kíván a rendezőség.

2014.04.01.
Forrás: Nemzetilovarda.hu
Kép: Canva
Frissítve: 2023.07.27.

Hozzászólások