Szuhai Gyula a díjugrató Grand Prix győztese

Nem csak a sürgés-forgás, de a tét is nagy volt a hétvégén Bábolnán, a záró Grand Prix fordulón, ahol a gyermek, az U25 és felnőtt kategóriában nem csak a kiemelt díjazásokért, hanem a végső bónusz díjakért is lovagoltak a díjugratók. A vasárnapi 150 centiméteres Grand Prix-ben kétszer másfél millió forinton osztoztak a lovasok.

Bábonán zajlott július hónap egyetlen országos minősítő versenye, ahol a lovak és a lovasok minősülhettek a championátusra, régiós és országos döntőkre, valamint a tenyészversenyre. A vasárnapi versenynapon került megrendezésre a szezon harmadik Grand Prix megmérettetése. A szezon újdonsága, hogy a Grand Prix versenyszámok után díjazzák a három forduló legjobb hat párosát további kiemelt díjakért.

A lányok vitték a prímet a gyermek korosztályban

A Grand Prix finálé a gyermek korosztály 125 cm-es Grand Prix-vel kezdődött vasárnap.

Erdélyi Magdolna nemzetközi pályaépítő pályáját hat páros tudta hibapont nélkül teljesíteni. A győztes a leggyorsabb hiba nélküli összevetéssel Sós Attila tanítványa, Zólyomi Emma lett a szürke Rádiháza Csacsacsával. Tóth Ninetta, a válogatott és a Talent program lovasa Conquistadorral mintegy két másodperccel maradt le a képzeletbeli dobogó legfelső fokáról és lett második. Harmadik helyen a mórahalmi Kiss Lizanna végzett Quipara Z-vel.

Az idei évben először az összetett Grand Prix sorozat végeredményét is kihirdették: 22 ponttal Bosits Bíborka nyert Kiskunhalas, Balatonvilágos és Bábolna után. Második helyen az előző két forduló győztese, az Airventes Hóman Gréta végzett húsz ponttal, a harmadik helyet klubtársa, Pataki Anna Dorottya szerezte meg.

36 lovas, 140 centiméter és egy hihetetlen döntetlen

36 lovas állt starthoz a Baileys Horse Feeds U25-ös Grand Prix 140 cm-es pályáján. Az alappályát nyolc lovas lovagolta hibátlanul, amit egy rendkívül szokatlan eredményt hozó összevetés követett. Ugyanis Magyarországon kiemelt versenyen talán még sohasem fordult elő, hogy két összevető századmásodpercre azonos idővel lovagolja át a fotocella jelölte célvonalat. Ezúttal azonban a kiskunhalasi Weinhardt Virág Bognár Jen Corral és a Prosper Lovas Klub lovasa, Sopronyi Réka Donalddal egyaránt 37,99 századmásodpercet lovagoltak, így megosztoztak a győztesnek járó pénz- és tárgyjutalmakon. A harmadik helyen Jármy Vince végzett Prímával.

Komoly fölénnyel, huszonnégy ponttal Jármy Vincéé lett az U25 Grand Prix sorozat első helye, a második helyezett Sopronyi Réka tizenhét ponttal, egy ponttal megelőzve Tóth Boglárkát.

Weinhardt Virág a felnőttek mezőnyében is megállta a helyét

Majdnem negyven lovas kvalifikálódott a másfél millió forint összdíjazású, 150 cm-es idei harmadik Grand Prix állomásra. A 13 számozott akadályból, három kettesugrásból álló alappályán jobbnál jobb lovaglások követték egymást, de végül a több négy hibapontos alappálya mellett három hibátlan lovaglást is láthatott a közönség.

A győzelmet végül Szuhai Gyula szerezte meg új lovával, a magyar tenyésztésű, Stauffenberg apaságú Le Royallal, akivel nagy tempóban, szűk fordulóval, pontosan lovagolva győzött. Szuhai Gyula pár évvel ezelőtt korábbi lovával, Dr. Oklunddal már nyert Bábolnán nagydíjat, így külön öröm volt neki az idei győzelem. Második helyre a mezőny legfiatalabb lovasnője, a mindössze 18 éves Weinhardt Virág került, aki az U25 Grand Prix győzelem után pár órával Chiclanával is bizonyította rátermettségét. Harmadik helyen felnőtt válogatottunk oszlopos tagja, Krucsó Szabolcs végzett a nagy képességű Chacco Blue II-vel.

A 2017-es Grand Prix sorozat hőse Weinhardt Virág, aki tizenhat ponttal büszkén vehette át Haál Gábor ménesigazgatótól és Szotyori Nagy Kristóf szakági elnöktől a győzelemmel járó serleget. A sorozat második helyezettje a balatonvilágosi Grand Prix győztese, Vándor Zsófia tizennégy ponttal. A harmadik helyen Fazekas István végzett, aki a sorozat legkiegyensúlyozottabb teljesítményét nyújtotta.

 

2017.07.18. Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Canva
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások