A következő 1 hét: Frontos, szeles idő!

A következő 1 hétben frontok követik egymást, sok bosszúságot okozva az arra érzékenyeknek, mellé pedig a légmozgás is sokszor megerősödik!

Kedden reggel -5 és +5 fok között alakul a minimum hőmérséklet, a Dunántúlon, különösen annak északi felén erős lesz az északi szél, amit helyenként viharos lökések kísérhetnek.

Gyengén felhős idő várható, csak északon lehet több a felhő a délutáni órákig.
A legmelegebb órákban 10-12 fokot mérhetünk, de északkeleten némileg hűvösebb lehet. A legmelegebb a déli határ mentén, valamint nyugaton lesz.

Délután észak felől vastag felhőtakaró érkezik, a Tiszántúlon záporeső, eső várható, jelentős mennyiségű csapadékra északkeleten számíthatunk.
Késő estére +3, +5 fok közé hűl a levegő.

Összességében: A Dunántúlon egész nap erős lesz az északi szél, de szélvédett helyeken a szabadban is eltölthetünk akár hosszabb időt is, elsősorban a késő délelőtti, kora délutáni órákban, míg a Tiszántúlon a légmozgás is enyhébb lesz.
A mogyoró már virágzik, így a szélcsendesen helyeken számítsunk emelkedő pollenkoncentrációra!

Szerdán enyhe lesz a reggel, +3, +5 fok várható, a kezdetben élénk, erős szél pedig a délelőtti órákban lecsendesül. Kora reggel a keleti, északkeleti határ mentén még eshet az eső, majd mindenhol megszűnik a csapadék. A maximum hőmérsékletek +10, +15 fok között alakulnak, de északkeleten ennél hűvösebb lehet néhány fokkal.
A felhőzet napközben felszakadozik, de keleten, északkeleten maradhatnak erősen felhős területek, máshol gyengén, időnként közepesen felhős lesz az ég.
Késő estére +4 és +6 fok közé csökken a hőmérséklet.

Összességében: Enyhe, tavaszias nap várható, csökkenő légmozgással és csökkenő felhőzettel, igazi kirándulóidőnek ígérkezik, de tereplovagláshoz is ideálisak lesznek a körülmények!

Csütörtökön reggel fagypont körül alakul a hőmérséklet, -2, +2 fok várható. Ez lesz az a nap, amikor egész nap enyhe lesz a légmozgás, viszont 10 fok feletti maximumok várhatóak és még a nap is sütni fog!

A maximumok 10-14 fok között lesznek, bár a kissé felhős északkeleten csupán 6-8 fok várható, máshol tavaszias idő lesz.

Csapadék nem várható, a hőmérséklet késő estére +5 és +7 fok közé hűl, északkeleten 1-2 fokkal hidegebb lehet.

Összességében: Irány a szabad! Ha csak egyetlen napod van, amikor ki tudsz menni, legyen ez a nap, hiszen az évszakhoz képest tökéletes idő várható bármilyen szabadtéri tevékenységhez, legyen az kertészkedés, lovaglás, vagy túrázás.

Pénteken reggel is enyhe idő lesz, 0, +3 fok közötti értékeket mérhetünk majd, de napközben északnyugat felől kiterjedt, vastag felhőtakaró érkezik fölénk, kezdetben eső, záporeső, majd hózáporok, a hegyekben havazás is lehet. A Dunántúlon a délutáni órákban megerősödik a szél, máshol mérsékelt légmozgás várható.

A legmelegebb órákban 10-13 fok várható, estére +3, +5 fok lesz.

Összességében: Ezen a napon már több lesz a felhő és a hőmérséklet is néhány fokkal alacsonyabb értékeket fog felvenni, de a délelőtt még alkalmas lehet arra, hogy sétáljunk, lovagoljunk egyet a kora tavaszi időben, majd a hidegfront mentén megerősödik a szél és elered az eső, a hegyekben pedig havazhat is.

Szombaton kora reggel -2, +4 fok várható, borult, erősen felhős lesz az ég, de napközben északnyugat felől elkezd felszakadozni a felhőtakaró. Kisebb eső csak keleten lehet, a reggeli órákig, majd ott megszűnik a csapadék. A maximum hőmérséklet +5, +7 fok között várható, délkeleten lesz enyhébb az idő.

A Tisza vonalán egy konvergencia miatt napközben záporok alakulhatnak ki, a Mátrában, Bükkben hózápor is lehet. Erős lesz a szél, csak a Tisza vonalán lehet gyenge a légmozgás.
Késő estére +2, -4 fokig hűl a levegő.

Összességében: A hidegfront mögött jelentős mennyiségű hideg levegő áramlik be hazánkba, erős lesz az északi szél, a hőmérsékleti értékek pedig délkeletet leszámítva az ilyenkor megszokotthoz fognak közelíteni.

Az előző időszak csapadéka miatt a talaj csúszós, az erdők pedig nyirkosak lehetnek, nem épp kirándulóidő várható.

Vasárnap lesz a hét leghidegebb reggele, -5, -8 fokig hűl a levegő, a szinte derült időnek köszönhetően. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás, délkelet felől egy melegfront felhőzete nyúlik be az ország területére, délelőtt eső, havaseső, hózápor is lehet délkeleten, majd napközben egyre inkább záporok alakulnak ki. Délkeletet leszámítva gyengén felhős, derült idő várható, a maximumok +3 és +6 fok között alakulnak, ezúttal északkelet mellett délkeleten lesz hűvöseb az idő.

Késő estére +2, -2 fok közé hűl a levegő.

Összességében: Délkeletet leszámítva, aki bírja a hűvösebb időt, annak remek nap lehet ez is lovaglásra, túrázásra, de figyeljünk oda, a talaj még csúszós lesz! Délkeleten felhős, esős idő várható, szinte egész nap, novemberi érzetet okozva.

Hétfőn reggel a Dunától keletre 0, +3 fok, míg a Dunántúlon -3, -5 fok várható. Ez a kontraszt a felhőzetnek köszönhető, mely a Dunántúlt leszámítva mindent elborít majd.
Napközben is csupán +3, +8 fokig melegszik az idő, miközben megélénkül a szél is, kisebb eső, zápor bárhol kialakulhat, a hegyekben hózápor, havazás is lehet.
Késő este egy okklúziós front hoz vegyes halmazállapotú csapadékot, a magasabb helyeken havazással.

A hőmérséklet este 0, +5 fok között várható, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Összességében: Igazi hétfői nap, szinte nem is bánja az ember, hogy nincs otthon. Felhős, esős, a Dunántúlon havas esős idő, élénk, olykor erős széllel.
Ha van lehetőségünk és szeretjük a havat, esetleg érdemes felnézni a hegyekbe, kiemelten a Kőszegi-hegységbe, vagy a Soproni-hegységbe.

Összességében: Egymást fogják érni a meleg- és hidegfrontok a héten, ha tehetjük akkor csütörtökön tartózkodjunk a szabad levegőn, jónéhány napig biztosan nem lesz ennyire enyhe az idő!

Mezőgazdaságban a tél végi, tavaszi munkálatokat csak kis mértékben fogja hátráltatni a csapadék, a hét első felében pedig az enyhe reggelek lehetőséget adnak a tavaszi metszés megkezdésére is.

Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila
2022.02.08.
Kép forrása: Canva

Az időszak végére az előrejelzés pontossága nagyobb mértékben csökkenhet!

Hozzászólások