Előrejelzés hétvégére: Szeles idő, hideg reggelek!

Pénteken kora reggel -1, -8 fokig süllyednek a hőmérők higanyszálai, északon lesz a leghidegebb, míg nyugaton a legenyhébb a reggel. Változóan felhős égboltra tekinthetünk fel, északkeleten derült idő várható, máshol közepesen, illetve erősen felhős idő valószínű.

Napközben megélénkül, majd megerősödik a keleti szél északon és a délnyugati határ mentén, az ország többi részén gyenge lesz a légmozgás.
A kora délutáni órákig délkeleten kisebb eső kialakulhat, de 1-2mm-nél több csapadék nem várható.

A maximumok +10, +12 fok között alakulnak, nyugaton lesz a melegebb, északon a leghűvösebb, ott helyenként +8 fok körüli csúcshőmérséklet várható.
A késő délutáni órákban felszakadozik a felhőzet, késő estére -2, +5 fok valószínű, keleten lesz hidegebb, a nyugati országrészben a melegebb.

Összefoglalva: A keleten és északon kifejezetten hideg reggelt követően az évszaknak közel megfelelő csúcshőmérsékletek alakulnak ki, igazi tavaszi idő lesz, felhőátvonulásokkal, délkeleten délelőtt gyenge záporokkal.
Zavaró tényező a szél lehet, elsősorban az Északi-középhegység déli lábánál, valamint délnyugaton erősödhet meg a keleties irányú légmozgás. Ha szabadtéri program mellett döntünk, öltözzünk rétegesen!

Szombaton -1, -8 fokra ébredhetünk, ismét nyugaton lesz enyhébb a reggel. Változóan felhős lesz az ég, nyugaton borult idő várható, jelentéktelen zápor is kialakulhat délelőtt. Napközben a felhők nyugat felé elvonulnak, egyre nagyobb területen élvezhetjük a zavartalan napsütést.
A legmelegebb órákban +8, +10 fok várható. Napközben sokfelé megélénkül a keleti szél, amit helyenként erős lökések kísérhetnek.

Késő estére -2, +4 fok közötti értékeket mérhetünk, nyugaton lesz enyhébb az este.

Összefoglalva: Szelesebb, egyszersmind napos időben lesz részünk, a maximumok picivel a pénteki alatt várhatóak, de a napsütés kárpótol bennünket érte. Érdemes szélvédett helyen sportolni, egy jó túrázás az erdőben jó kikapcsolódás, azonban fokozottan ügyeljünk, nagyon száraz most minden, egyetlen szikra is komoly tüzet okozhat!

Vasárnap lesz a hét leghidegebb reggele, -5, -10 fok várható, csupán a nyugati határszélen lehet ennél néhány fokkal melegebb. A leghidegebbet északon mérhetjük. Felhő nem lesz felettünk, egész nap ragyogó, napsütéses idő ígérkezik.

A mérsékelt keleti, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. A déli órákban +10 fok körüli maximumokat mérhetünk országszerte, késő estére 0, -2 fokig hűl a levegő. Csapadék sehol nem várható.

Összefoglalva: Ahogy megszoktuk, a jó időt az élénk légmozgás rontja el, ez vasárnap is így lesz. Csodás, zavartalan napsütéses idő várható, azonban az északkeleti szél többször is megélénkül, ami hőérzetünket jelentősen rontja.
Annyira nem lesz bántóan erős a légmozgás, jó ruházatban akár a lovaglás, a túrázás, vagy kerékpározás is kellemes időtöltés lehet.

Összességében: Egy anticiklon húzódik fölénk, pénteken még délkeleten, majd szombaton nyugaton lehet jelentéktelen mennyiségű csapadék, illetve felhősebb idő, majd vasárnap már zavartalan lesz a napsütés.

Az erősen fagyos hajnalok után az ilyenkor megszokott csúcshőmérsékletek közelében mérhetünk a legmelegebb órákban.

Megfelelő felszereléssel, ruházattal bármelyik nap alkalmas lovaglásra, egyéb kikapcsolódásra. A kiskertekben vethetőek a tavaszi magok, de a hagymafélékkel várjunk még a jövő hétig, a kemény fagyok kárt tehetnek bennük!

2022. 03. 17.
Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila

Hozzászólások