A következő 1 hét: Szeles, esős, időnként havas hét jön!

A héten még visszaköszön a februári időjárás, széllel, esővel, havasesővel, olykor hóval várnak minket az elkövetkező napok.

Kedden kora reggel +1, +5 fokot mérhetünk az ország nagy részén, de a Kiskunságban, illetve északon gyengén fagyhat. A reggeli órákban még csak északnyugaton lesz felhős az ég, majd napközben egyre nagyobb területen vastagszik meg a felhőtakaró, délutánra mindenhol borult idő várható.

A nyugatias légmozgás megélénkül, északon erős lökések kísérhetik.
A maximumok 22, 25 fok között várhatóak, késő estére 12, 15 fok közé hűl a levegő.
Jelentős mennyiségű csapadék nem várható, elszórt gyenge záporok északkeleten előfordulhatnak az esti órákban.

Szerdán kora reggel +5 és +10 fok közötti minimumokra készülhetünk. Mindenhol borult lesz az ég, a délelőtti órákban nyugat felől egyre többfelé kell esőre számítani. Reggel élénk lesz a nyugati szél, majd napközben a délnyugati szél erősödik meg, elsősorban a Dunántúlon. A maximumok 20 fok körül várhatóak, késő estére 10, 14 fok közé hűl a levegő.
Sokfelé fog esni, de jellemzően jelentéktelen, 5mm alatti mennyiséget mérhetünk.

Csütörtökön hajnalban +7, +10 fok között fognak alakulni a minimumok, északon ennél 1-2 fokkal hidegebb lehet. Borult lesz az idő, az eső mellett záporok is kialakulnak. Délkeleten a déli szél élénkül meg napközben, északnyugaton az északi szél erősödik meg estére. A maximum hőmérsékletek 13, 15 fok között várhatóak, de délen ennél 2-3 fokkal melegebb is lehet. Késő estére 10, 14 fok közé csökken a hőmérséklet.
Országos szinten jelentős mennyiségű (5mm feletti) csapadék várható.

Pénteken reggel erős hőkontraszt alakul ki, keleten +10, +12 fok várható, míg nyugaton +2, +5 fok közötti hőmérsékletre készülhetünk. Borult lesz az ég, a reggeli, átmeneti esőszünet után újból többfelé várható csapadék, eső és záporok formájában. Az északi szél megélénkül, északkeleten és északnyugaton megerősödik, viharos lökések kísérhetik.
A maximumok 10, 12 fok körül alakulnak, késő estére +5, +8 fokig hűl a levegő. Jelentős mennyiségű csapadékra a Dunától keletre számíthatunk napközben.

Szombaton +2, +5 fokra van kilátás a reggeli órákban, borult lesz az ég, nyugaton, illetve északon havas eső, havazás is kialakulhat az éjjeli, kora reggeli órákban. Hótakaró síkvidéken csak rövid ideig maradhat meg, a talajhő, illetve a fagypont feletti hőmérséklet gyorsan elolvasztja majd. Az élénk északi szelet északkeleten és északnyugaton erős, utóbbi területen viharos lökések kísérik majd!
A maximumok +8, +12 fok között alakulnak, délen lesz enyhébb az idő.

Vasárnap kora reggel -2, +2 fok várható, de északon, illetve a szélcsendes, fagyzugos helyeken ennél 1-2 fokkal hidegebb is lehet. Borult lesz az ég, de csapadék már csak elvétve alakulhat ki, egy-egy futó hózápor, később zápor formájában.
A maximum hőmérsékletek +5 és +10 fok között várhatóak, késő estére +3, +5 fok közé hűl a levegő. Jelentős mennyiségű csapadék nem várható.

Hétfőn kora hajnalban 0, -3 fok körül alakul a hőmérséklet, borult lesz az ég felettünk, a déli tájakon még kisebb eső, havazás előfordulhat. A váltakozó irányú szél mérsékelt marad, napközben rövid időre a felhőzet is felszakadozhat, majd nyugat felől ismét vastag felhőtakaró érkezik.
A maximum hőmérsékletek +6, +10 fok között várhatóak, késő estére +3, +6 fok közé hűl a levegő. Jelentős mennyiségű csapadék nem várható, de gyenge eső, havas eső bárhol kialakulhat.

Összefoglalva:
A szokásostól eltérően nem írok napi szintű összefoglalót ezúttal, hiszen igen hasonló napok előtt állunk.
Kedden és szerdán még kimerészkedhetünk a természetbe, túrázni, lovagolni, majd a hét további részében sajnos elfelejthetjük a szabadtéri elfoglaltságokat. Esős, sőt olykor havas időszak elé nézünk, melyet az időnként megerősödő, viharos szél még kellemetlenebbé tesz.
Nézzük a jó oldalát: A mezőgazdaságnak már nagyon kellett a csapadék, mi pedig a meleg szobában olvasgathatjuk a jobbnál jobb cikkeket!

Agrometeorológia:
Végre csapadék érkezik, méghozzá jelentős mennyiségben! Az ország gyakorlatilag minden pontján 5mm feletti mennyiség várható, ami már megmentheti az őszi vetéseket, elsősorban a bajban lévő repcét és őszi búzát.
Bár az aszály ettől nem fog megszűnni, hiszen 30mm-nél sehol sem fog több eső esni, néhány napra fellélegezhetünk.
Jelentős fagy sem várható a fő baracktermő vidékeken, de érdemes lesz vasárnap és hétfő hajnalban figyelni a hőmérsékletet, nehogy reggel kellemetlen meglepetésben legyen részünk!

2022. 03. 28.
Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila

Hozzászólások