Előrejelzés hétvégére: Hideg, szeles, esős napok, némi hóval

Sajnos a hétvégére sem tér vissza a tavasz – szél, eső, havazás fogja várni a szabadba vágyókat.

Pénteken reggel sokfelé fog esni az eső, borult lesz az ég, a minimumok +5 és +10 fok között alakulnak, nyugaton lesz a leghűvösebb, a délkeleti határ mentén a legenyhébb az idő.
Délkeleten a délnyugati, északnyugaton az északnyugati szél erősödik meg. A maximumok +10, +16 fok között alakulnak, de nyugaton 1-2 fokkal hidegebb, keleten 1-2 fokkal melegebb is lehet.
Délután a Tiszántúlon, kiemelten annak északi felén zivatarok is kialakulhatnak, amiket kis méretű jég, illetve viharos szél kísérhet! Késő estére +5, +10 fok közé hűl a levegő.
Többfelé is jelentős mennyiségű (5mm feletti) csapadék hullhat!

Összefoglalva: Hideg, kifejezetten kellemetlen idő várható, munka után inkább üljünk be az olvasós sarokba, ez a nap nem fog kedvezni a szabadtéri örömöknek.

Szombaton is marad a borult, csapadékos időjárás, az északias irányú szél megélénkül, több helyen megerősödik. Kora reggel 0, +5 fok várható, délkeleten a magasabb értékekkel.
Délelőtt többfelé is eleredhet az eső, majd nyugat felől havas esőbe, havazásba vált a csapadék, a Dunántúlon rövid időre néhány centiméteres hótakaró is kialakulhat az intenzív havazás miatt. Délután már országos havazás várható, de tartós hóréteg nem lesz, a talajhő gyorsan fogja olvasztani a havat.
A maximum hőmérsékletek +5 és +10 fok között alakulnak majd, késő estére +1, +4 fok várható.

A Dunántúlon jelentős mennyiségű csapadék hullhat, máshol maximum néhány milliméternyi.

Összefoglalva: Ha szeretjük a havat és a Dunántúl középső részén lakunk, akkor ez a mi napunk! Mindenki másnak: Mikor lesz már tavasz?! Szerencsére a hó elolvad magától, nem kell sokat sepregetni.

Vasárnap reggel jobbára már csak keleten, délkeleten várható csapadék, kezdetben havazás, majd havas eső, eső. A minimumok -2, +2 fok között alakulnak, délkeleten lesz enyhébb a hajnal. Napközben is marad a borult idő, csak délnyugaton szakadozhat fel rövid időre a felhőzet.
Az északi szél nagy területen megerősödik, viharos lökések kísérhetik! A maximumok +4, +7 fok között alakulnak, késő estére +2, +4 fok közé hűl a levegő.
Jelentős mennyiségű csapadék nem várható.

Összefoglalva: Picit kevesebb lesz a csapadék, de az északi szél sokfelé megerősödik, a hőmérséklet pedig inkább februárt fog idézni, mint áprilist, ez se jó nap kertészkedni, tenni-venni.

Összességében: Egy mediterrán ciklon előoldalán kezdetben enyhe, nedves levegő áramlik fölénk, majd hátoldalára kerülve sarkvidéki eredetű hideg levegő árasztja el hazánkat.
Erős, olykor viharos szél, eső, zivatarok, havazás. Néhány napra visszacsöppenünk a télbe.

2022. 03. 31.
Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila

Hozzászólások