Chilli Morning klónja, Quattro idén kezdi versenykarrierjét

Chilli Morning, a lovastusa történetében legendának számító mén 2020 augusztusában hunyt el, 20 éves korában. A ló többek között 2015-ben, William Fox-Pittel a nyergében megnyerte a híres Badminton Horse Trialst, amely egyike az évente megrendezésre kerülő hat FEI CCI5* lovastusa versenynek. Cilli Morning tulajdonosai, Christopher és Lisa Stone egykori lovuknak három klónját nevelik. Az ötéves mének a Deuce, Trey és Quattro beceneveket kapták, de hivatalosan Chilli Morning II, III és IV néven fognak szerepelni.

A klónokat Gemma Tattersall, brit lovastusázó indította el nyereg alatt, ám a három fiatal ló közül végül csak Chilli Morning IV-et, azaz Quattrot tartotta meg. A másik két klón Julia Krajewski német olimpikonhoz, valamint a kínai Alex Hua Tianhoz kerültek.

A 36 éves Gemma Tattersall már lassan húsz éve a világszinten űzi a lovastusát, első Európabajnokságain még junior és young rider csapat kategóriában indult. Utóbbi csapat tagjaként 2005 és 2006 során is aranyérmes helyezést ért el. Felnőttként először 2015-ben képviselte Nagybritanniát, amikor Arctic Soul hátán egyéni kategóriában kilencedik helyezést ért el a Longines FEI Lovastusa Európabajnokságon. Az ezt megelőző évben Gemma és Arctic Soul tartalék csapattagok voltak a Lovas Világjátékokra, de végül nem indultak, így a szezont a Burghley Horse Trials ötödik helyezésével fejezték be. A ló-lovas páros a következő években szerzett egy-egy harmadik helyezést a Badminton Horse Trials és a Burghley Horse Trials lovastusa versenyeken. Első ötcsillagos győzelmét a saját tenyésztésű Chilli Knight hátán aratta 2021-ben, amely ló apja a híres Chilli Morning.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gemma Tattersall (@gemma_tattersall) által megosztott bejegyzés


Gemma már évek óta Chris Stone West Sussexi istállójában lovagol, ahol kiveszi részét a tenyésztésből és versenyeztetésből is, így került hozzá belovaglásra a három Chilli Morning klón is, akik közül kiválaszthatta, melyiket tartja magánál.

[Quattro] pont olyan, mint Chilli. (…) Bármelyikjüket megtarthattam volna, szinte lehetetlen volt választani. Quattro volt talán a gyenge pontom, mert négy hatalmas keselye van, a nyakán pedig kis fehér pöttyök. Ezen kívül ő a középső magasságú hármójuk közül, így logikus volt a legmagasabbat, Treyt Alexnek küldeni, a legkisebbet, Deuce-t pedig Juliának. Ugyan csak milliméterekről van szó, de hogyan lehetne még eldönteni? Mindhárman kivételes, hihetetlen állatok.” – nyilakozta Gemma a Horse and Houndnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gemma Tattersall (@gemma_tattersall) által megosztott bejegyzés


Tervei szerint idén csak környékbeli díjugrató versenyekre viszi el a klónt. Egyelőre nem akar túl sokat kérni tőle, a cél, hogy Quattro megszokja a környezetet. Az év második felében kisebb lovastusa versenyeken is részt vesznek majd, és terveik szerint a mén hatévesként indulni fog a fiatal lovak Világbajnokságán, Le Lion d’Anders-ban.

Chris Stone tulajdonos a jövőben előreláthatólag mindhárom klónt tenyésztésre is hasznosítja majd, a lovak regisztrált származása természetesen egyezik Chilli Morningéval.

2022.02.08.
Merényi Kincső
Kiemelt kép: Canva

Hozzászólások