A következő 1 hét: Hűvös, szeles idő, egy kis csapadékkal!

A következő 1 hétben hűvös lesz az idő, a hét közepén csapadékkal, miközben a légmozgás is erős lesz.

Kedden reggel 0, -7 fok várható, északon a hidegebb, nyugaton az enyhébb értékekkel. Erősen felhős, borult lesz az ég felettünk, a Dunántúlon megélénkül, északnyugaton erős lökések kísérhetik a déli szelet.

A legmelegebb órákban +12, +15 fok közé emelkednek a hőmérők higanyszálai, északkeleten lesznek alacsonyabb értékek. Este hidegfront érkezik, az ország nagy részén eső, helyenként havas eső várható, de északon, északkeleten havazásba vált a csapadék, a Bükkben 5cm feletti friss hó hullhat. Késő estére +5, +10 fokig hűl a levegő.

Összességében: A Dunántúl északi felén lesz igazán zavaró a szél, máshol még élvezhetjük a tavaszias időt estig, amit érdemes is kihasználni, a hét többi napján már rosszabbak lesznek az időjárási körülmények! Akár lovaglást, akár túrázást terveztünk nemzeti ünnepünkre, mindkettőhöz tökéletes időt kínál ez a nap.

Szerdán reggel 0, +3 fok közötti értékeket mérhetünk, északkeleten lesz hidegebb. Reggel még sokfelé eshet az eső, a hegyekben havazhat, majd északnyugat felől vékonyodni kezd a felhőtakaró, a csapadéktömb a kora délutáni órákban délkeleti irányban elhagyja az országot. Az északi szél többfelé megélénkül napközben, északnyugaton megerősödik, viharos lökések kísérhetik! A maximum hőmérséklet +6 és +15 fok között alakul, északon, északkeleten lesz a leghidegebb, délnyugaton a legenyhébb.
Késő estére -2, +5 fokig hűl a levegő.

Összességében: Bár az esőfelhők délelőttre már visszahúzódnak keletre, délkeletre, az erős, helyenként viharos szél gátat szab majd a szabadban végzett tevékenységeknek. Ellenben a délnyugati határszélen még kellemes, tavaszias időben lehet részünk!

Csütörtökön reggel -2, -5 fokra számíthatunk, északon lesz hidegebb. Változóan felhős lesz az ég, délen erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, egy-egy zápor, esetleg hózápor is előfordulhat ott. A keleti szél elsősorban északon, északnyugaton megélénkül, máshol mérsékelt marad a légmozgás. A maximumok +10 és +14 fok között várhatóak, késő estére -2, +5 fokig hűl a levegő. Jelentős csapadék nem várható.

Összességében: Bár északon napközben megélénkülhet a szél és északon, északkeleten a hőmérséklet se lesz túl magas, az ország többi részén kellemes, kora tavaszias idő várható, irány a természet gyalog, vagy lóháton, de a csúszós, nedves talajjal vigyázzunk, illetve a réteges öltözködés is nagyon fontos!

Pénteken -10, +1 fok közé hűl reggel a levegő, északon lesz a leghidegebb, míg nyugaton a legenyhébb a hajnal. Az északkeleti szél napközben megélénkül, a változóan felhős ég mellett néhány órás napsütésre mindenhol számíthatunk.
A maximum hőmérsékletek +8 és +12 fok között alakulnak, a felhősebb északkeleten lesz hidegebb, a déli és a nyugati határ mentén enyhébb az idő.
Késő estére -3, +2 fokig hűl a levegő. Csapadék nem várható.

Összességében: Reggel meglehetősen hideg lesz az évszakhoz képest, majd napközben a keleti, északkeleti szél erősödik meg fokozatosan, kelet felől. Ha lovagolni nem is, de túrázni még lehet, főként, ha sikerül szélvédett helyet találnunk hozzá. Az erdőkben esetenként még csúszhat a talaj, vigyázzunk a lejtőkön!

Szombaton reggel -2, -5 fokot mérhetünk, derült lesz az égbolt felettünk. Napközben a keleti szél megélénkül, délután erős lökések kísérhetik! A maximum hőmérséklet +5 és +10 fok között várható, északon lesz a leghűvösebb, míg délen, és a nyugati határ mentén a legmelegebb.
Késő este 0, -5 fok közötti értékekre számíthatunk. Csapadék nem várható.

Összességében: Ismét kelet felől támad fel a szél, országszerte erős széllökésekre számíthatunk. A hőmérséklet is csak a déli és a nyugati határ mentén lesz közel az átlagoshoz. Nem a legmegfelelőbb nap a szabadtéri programokhoz, de megfelelő öltözetben több órán át is kellemesen érezhetjük magunkat.

Vasárnap lesz a hét egyik leghidegebb reggele, -10, -5 fok közé hűl a levegő, északon az alacsonyabb értékekkel, míg a felhősebb Dunántúlon enyhébb lehet a hajnal.
A délelőtt folyamán a Dunántúlon is felszakadozik a felhőtakaró, zavartalan napsütés várható, +8, +10 fokos maximumokkal. Napközben megélénkül az északkeleti szél, a Tiszántúlon erős lökések kísérik majd.
Késő estére +2, +5 fokra számíthatunk, csapadék ezen a napon se várható.

Összességében: Ezen a napon már csak délután és a Tiszántúl északi felén kell erős szélre számítanunk, máshol enyhe marad a légmozgás, miközben picit talán melegebb is lesz. Ideális idő a lovaglásra, túrázásra, a napsütéses tájakon.

Hétfőn reggel -2, -5 fok lesz a minimum hőmérséklet, napközben az északi szél megerősödik, északkeleten viharos lökések kísérik majd. Északkelet felől többször megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem várható.
A maximumok +10, +12 fok között várhatóak, késő estére +3, +6 fokig hűl a levegő.

Összességében: A reggeli órákban megélénkül az északi szél, a Tiszántúlon megerősödik, viharos lökések kísérhetik! Bár a hőmérséklet tovább emelkedik, az erős légmozgás jelentősen csökkenti hőérzetünket. Inkább maradjunk otthon és nézzünk szét az oldalon, mit vehetnénk lovunk számára, hogy hétvégén még nagyobb kényelemben lovagolhasson ló és lovasa!

Összefoglaló: Tavaszias, majd a hét második felében inkább kora tavaszias lesz az idő, sok széllel, kevés felhővel, hideg hajnalokkal és hűvös, mérsékelten langyos nappalokkal. A szabadtéri tevékenységeinket leginkább a gyakori, erős légmozgás fogja akadályozni, mintsem a csapadék, amely szerda estétől csütörtök délig az egész országon áthalad.

Agrometeorológia:
Az elmúlt hetek aggasztóan száraz időszaka után már néhány csepp esőnek is örülni kell, a szerdán érkező hidegfront pedig +-20mm csapadékot hoz az ország nagy részére. Bár a Kiskunság előreláthatólag 5mm körüli mennyiséggel számolhat, az Alföldön jelentősen mérsékelheti az aszályt, legalább néhány napra.
Hogy az őszi gabonáknak elég lesz-e, az kérdéses még.
A talaj alsó rétegei is szárazak, az esőt pedig hatékonyan fogja szárítani a szinte folyamatos, erős légmozgás. Nehéz tavasz elé nézünk.

2022. 03. 14.
Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila

Hozzászólások