Így ugrass kezdő lóval

A kezdő ló tréningezése alacsony akadályokon

Akkor kezdhetsz ugratni kezdő lovaddal, ha a szabadon ugró gyakorlatot már megfelelő önbizalommal oldja meg. Természetesen nem várható el egy fiatal lótól – bármilyen jól teljesít is a szabadon ugróban -, hogy lovassal is ugyanezt a teljesítményt nyújtsa. Gyakori tapasztalat, hogy szabadon “hegyeket” ugró ló, az első néhány lovas alatti tréningnél hihetetlenül ügyetlennek tűnik. 

A magyarázat egyszerű: a lovas súlya magától értetődően zavarja a fiatal lovat. Szintén zavaróan hat a lovas – egyébként elmaradhatatlan – előrehajtó segítsége is. A lovasnak nincs egyszerű dolga, hiszen szinte észrevétlenül kell követnie a ló mozdulatait, ez pedig egy fiatal állat esetében egyáltalán nem könnyű. Mindenképpen eltelik néhány nap addig, amíg  a ló bizalmat kap.

Kezdd alacsony ugrással, lehetőleg ügetésből. Feltételezhető, hogy a lóval már átügettél a földön fekvő rudakon. Építs egy alacsony x-et, elé pedig helyezz egy rudat a földre 9 lábfejnyi távolságra. Az x segíteni fog a lónak az ugrás közepét megtalálni. A rúd segítségével megtalálod a helyes elugrási pontot, és nagyjából kiszámítható a ló mozdulata. Az ugrás után nyugodt felvétel következik egészen lépésig, és persze alapos dicséret. A feladat rövidesen természetessé válik lovad számára.

A gimnasztika

Ha a ló már bizalommal ugorja meg az alacsony szóló ugrásokat, akkor következik a “kitornáztatás”, gimnasztika segítségével. A gimnasztikánál 4-10 akadályt építhetsz egymás mögé meghatározott távolságra, ez azt jelenti, hogy az ugrások vagy, “be-ki” vagy pedig egy, illetve két vágtaugrásra vannak egymástól.

Kezdetben ügetésből gyakorold, később persze ugrathatsz sorozatokat vágtából is. A gimnasztika célja, hogy a lovat alacsony ugrások segítségével ügyesítsd, új szituációkhoz szoktasd. Az akadályok magassága 50-100 cm legyen.

A ló egyre figyelmesebbé válik, lábaival pedig egyre gyorsabban fog reagálni. Igazán a cél tehát nem az ugratás maga, hanem a ló reakciókészségének, “szemének” és lábtechnikájának, stílusának javítása. A gimnasztika soha nem kerülhető meg, sem a fiatal ló képzésében, sem pedig a “kész” ló munkájában. Élénk vérmérsékletű sietős lovaknál szintén eredményesen használható a tornáztató sorozatok ugrása. A lónak ugyanis lassulnia kell, ha nem akar túl közel kerülni a következő elemhez.

Az ilyen lovakkal nyugodtan akár többször is megugrathatod a feladatot, hiszen az akadályok alacsony mérete nem veszélyezteti a ló lábának egészségét. A lusta, “mafla” lovaknál éppen a gyorsaság, ügyesség javítása a cél. Mondani sem kell, hogy a gimnasztika ebben is hathatós segítséget jelent.

A tornáztató sorozatok ugratása nemcsak a lovat, de lovasát is segíti. A lovasnak nem kell az elugrási pontra koncentrálni, hanem csak a saját ülésével foglalkozhat. A fiatal és az idősebb ló gimnasztikáztatása esetén ne feledkezz meg egy lényeges momentumról: a fiatal ló esetében mindig a neki legmegfelelőbb tempót lovagold. Idősebb (de megfelelő vérmérsékletű) lónál a tornáztató akadályokat akár gyorsabb tempóból is meglovagolhatod. Így a ló kénytelen lesz jobban “húzni” a hátát, és gyorsabban emelni a lábait – lovad mozgékonysága, ügyessége egészében javulni fog. Ez pedig tapasztalt ugrólovak esetében fontosabb, mint a nagy akadályok ismételgetése.

A gimnasztikánál, mint a ló kiképzésében minden mozzanatnál a legfontosabb a fokozatosság! Ha ezt az elvet betartod, tréningről-tréningre örülhetsz lovad fejlődésének.

“A távolságot, mint üveggolyót…”

helyes elugrási pont megtalálása az ugratás alfája és ómegája. A legfontosabb amit tudnod kell, hogy lovad vágtaugrása vagy hosszú, vagy rövid, illetve, hogy inkább a távolabbi vagy későbbi elugrást vállalja szívesen. A te feladatod megítélni a pontos távolságot és korrigálni hibás távolság esetén.

Forrás: Szerző: Sz. D.
(A cikk megjelent a Nemzetközi Lovas Magazin 2003. májusi számában.
Fotók: Pixabay.com
Cikk frissítve: 2019.05.14.

Hozzászólások