A következő 1 hét: Fokozódó izgalmakat hoz az időjárás!

A következő 1 hét: Fokozódó izgalmakat hoz az időjárás!

A következő 1 hétben egyre izgalmasabbá válik időjárásunk!

Kedden reggel -2, +5 fok várható a leghidegebb órákban, délkeleten az enyhébb idővel. Délnyugaton még eshet az eső, miközben északnyugat felől hidegfront érkezik, és megélénkül az északi szél.
A front nem hoz csapadékot, a délelőtt folyamán pedig kiderül az ég, több órás napsütés várható. A maximum hőmérsékletek +5, +8 fok közelében várhatóak, de délkeleten ennél melegebb is lehet.
Késő estére, a derült idő miatt 0, -4 fokig hűl a levegő, délnyugaton az enyhébb értékekkel.

Összességében: A reggeli órákban megszűnik a csapadék délnyugaton is, napközben pedig felszakad a felhőtakaró. Napos, de hűvös, az ország északkeleti és északnyugati részén szeles idő várható.

Szerdán az idei ősz leghidegebb napja jöhet, kora hajnalban -4, -10 fokos értékekkel! Ennél enyhébb idő csupán északnyugaton lehet. Gyengén felhős lesz az ég, északkeleten rétegfelhőzet, illetve köd is lehet, máshol jók lesznek a látási viszonyok. A déli szél gyenge marad, a maximum hőmérsékletek 5 és 8 fok között várhatóak, az alacsonyabb értékek a felhősebb délnyugaton lesznek.
Késő estére -2, -4 fokig hűl a levegő, csapadék nem várható ezen a napon.

Összességében: Gyengén felhő, napos idő várható, gyenge légmozgással, de hűvös idővel. A reggeli hideg után azért érdemes sportolni, akár lóháton, vagy egy kellemes séta keretében.

Csütörtökön reggel már enyhébb lesz az idő, ekkorra ugyanis egy mediterrán ciklon előoldalára kerülünk. A déli országrészben, kiemelten a Duna-Tisza közén csak gyenge fagy várható, míg északon továbbra is igen hideg lesz. A minimumok 0 és -10 fok között alakulnak. Délnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, szűrt napsütés várható. A maximumok 5 és 10 fok között alakulnak, délkeleten a magasabb értékekkel. A délkeleti szél sokfelé megélénkül, északnyugaton erős lökések kísérhetik.
Késő estére 0 és 5 fok közé hűl a levegő. Csapadékra északkeleten számíthatunk, jelentéktelen szitálás, ónos szitálás formájában, a hegyekben hószállingózás, gyenge havazás is lehet.

Összességében: Az ország nagy részén jóval enyhébb lesz a hajnal, de napközben több lesz a felhő is, miközben a hőmérséklet délkelet kivételével bőven 10 fok alatt marad. A viszonylag enyhe légmozgásban azonban még lehet aktív szabadtéri időtöltést végezni, csak gondoskodjunk a réteges öltözetről.

Pénteken reggel enyhe hajnalunk lesz, -2, +5 fokig hűl a levegő, a keleti, északkeleti részeken lesz hidegebb. A csütörtöki enyhébb időt nyújtó mediterrán ciklon még éjjel eléri a nyugati határt csapadékzónájával, ami napközben átrobog az országon. A Dunántúlon kiadós esőt ad, míg az Északi-középhegység csúcsain átmenetileg havazás is lehet.
A maximum hőmérséklet 5 és 7 fok között alakul. Az északnyugati szél Szeged-Győr képzeletbeli vonal széles sávjában megélénkül, erős lökések kísérhetik.
A hőmérséklet késő estére 2 és 6 fok közé csökken.

Összességében:
Borult, erősen felhős idő várható, kiadós esővel, alacsony hőmérséklettel. Nem a legjobb nap a szabadtéri tevékenységekhez, ezen a napon inkább pihenjünk egyet a meleg szobában, egy forró teát kortyolgatva.

Szombaton reggel is csak gyenge fagy lehet, a minimum hőmérsékletek -2, +5fok között alakulnak. Borult lesz az ég, csak északkeleten pillanthatjuk meg a felhők között a napot. Napközben nyugat felől újabb csapadék érkezik, így a Dunántúlon ismétlődő esőre kell számítani, már a késő délelőtti óráktól, de a Kőszegi-hegység magasabb csúcsain havazás is lehet. A déli szél elsősorban a Duna-Tisza-közén lehet élénk, amit erős lökések kísérhetnek.
A csúcshőmérsékletek 5 és 8 fok között alakulnak, ismét délkeleten lesz enyhébb az idő.
Késő estére +2, +5 fokig hűl a levegő.

Összességében: az előző naphoz képest talán kicsit szárazabb lesz az idő, elsősorban a keleti országrészben. Az élénk, olykor erős szél is sokat ront hőérzetünkön, miközben egész nap borult lesz az ég.
Csak az igazán elszántak mennek ki ilyenkor sportolni a szabadba!

Vasárnap kora reggel ismét -2, +5 fok várható, borult lesz az ég, északkeleten még eshet az eső, a hegyekben havas eső, havazás is lehet. Napközben az északnyugati szél megerősödik, a Dunántúli-középhegység északi előterében viharos lökések kísérhetik!
Napközben újabb mediterrán ciklon érkezik, esővel, beágyazott záporokkal, a hegyekben délután havas eső, havazás is lehet.
A maximum hőmérséklet +8, +12 fok között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, míg a magasabbak délkeleten várhatóak.
Késő estére -3, +2 fokig hűl a levegő, a Dunántúlon lesz a hidegebb.

Összességében: csúnya, késő őszies idő várható, az élénk szélben esővel, délkelet kivételével 10 fok alatti maximumokkal. Ez a nap sem a legalkalmasabbnak ígérkezik a tereplovaglásra, de még a kocsitól az ajtóig terjedő út is épp eléggé kellemetlen lesz.

Hétfőn reggel -4, +2 fok várható, a keleti határ mentén a magasabb értékekkel. Erős, északnyugaton viharos lesz az északi szél, délkeleten még eshet az eső, északkeleten havas eső, a hegyekben havazás várható. Egész nap borult lesz az ég, a hőmérséklet csúcsértéke +4, +6 fok között alakul, délkeleten az enyhébb értékekkel. Késő estére -1, -5 fok közé hűl a levegő, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Összességében: kellemetlen, kifejezetten szeles idő várható, időnként gyenge csapadékkal, alacsony maximumokkal. Igazi hétfő, ha nem muszáj, ki se fogunk mozdulni a lakásból, éljen a home office!

Összefoglalva: egymást követő frontok, mediterrán ciklonok hoznak csapadékot és egyre hidegebb időt. Az időszak végén egyre nagyobb arányban lehet havazás is!

Agrometeorológia:
Kedden és szerdán még végezhetőek a talajmunkák, majd az egyre több csapadék valószínűleg hátráltatni fogja a további mozgásokat. Érdemes a szálas takarmányt biztonságos, elővédett helyre vinni, lefóliázni, mert érkeznek a kiadós, őszi áztató esők, amik komoly kárt tehetnek benne! Folyamatosan hűl a levegő, télies időszak várható az előrejelzés időszakán túl is.

Figyelem! Csütörtöktől az előrejelzés bizonytalansága nagymértékben nő!

Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila

Hozzászólások