Schmitt Pál a UIPM elnökének írt levélben állt ki az öttusa lovasszáma mellett

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sohasem kérte a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) vezetőjétől, hogy változtasson az összetett sportág szabályain vagy lebonyolítási formáján – áll mások mellett abban a levélben, amelyet Schmitt Pál NOB-tag, volt MOB-elnök küldött Klaus Schormann-nak, a UIPM vezetőjének.

Schmitt Pál a UIPM elnökének írt levélben állt ki az öttusa lovasszáma mellett

A Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) honlapján olvasható levélben Schmitt Pál felidézte a magyar versenyzők sikereit, és utalt az emlékezetes hazai rendezésű világversenyekre, majd kitért arra, hogy Klaus Schormann elnöksége alatt sokat változott a sportág, hogy megfeleljen a média és a modern kor elvárásainak.

Harminckilenc éve vagyok NOB-tag, és biztosan állíthatom, hogy ez idő alatt a NOB sosem kérte tőled, hogy változtass az öttusa programján, a lebonyolítási formán vagy a szabályokon. Ellenkezőleg, nemcsak Pierre de Coubertin báró számára, aki megálmodta ezt a csodálatos sportágat, volt fontos az öttusa, hanem Samaranch úrnak is, aki húszéves elnöki periódusa alatt minden adandó alkalommal jelezte, hogy az öttusaversenyeken személyesen szeretné átadni az érmeket” – emlékezett vissza Schmitt Pál.

Ezt követően tényeket, érveket sorakoztatott fel amellett, hogy miért nem szabad kivenni a 110 éves múlttal büszkélkedő sportágból a lovaglást. Mint írta, ez a legnépszerűbb és leglátványosabb része az öttusának, és a NOB sosem kérte az elnöktől, illetve a UIPM-től sem, hogy cseréljétek le a lovaglást. Ráadásul – hívta fel a figyelmet – ahhoz, hogy a UIPM lecserélhesse a lovaglást, nem elég a végrehajtó bizottság döntése, hanem az alapszabálynak megfelelően a kongresszusnak kell döntést hoznia. Ugyancsak emlékeztetett rá, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpiai játékok szervezőbizottsága az öttusával és a lovaglással együtt vállalta el a rendezést. Hozzátette: a UIPM-nek 135 tagszervezete van, ebből számításai szerint mindössze 60 országban űzik a teljes öttusát.

Másik mintegy 60 országban nagyrészt csak a laser-run versenyekre készülnek.
Nem lenne igazságos, ha ez a 60 ország is szavazna a lovaglás témakörében” – tette hozzá, egyúttal jelezte, hogy az új formátumú, 90 perces blokkokra osztott öttusaversenyek lebonyolításának költségei elképesztően magasak, ezzel pedig jelentősen szűkül majd azoknak a köre, akik tudnak hazai vagy nemzetközi versenyt rendezni.

Biztos vagyok benne, hogy mint valaha volt öttusázó, nem szeretnéd, hogy úgy emlékezzenek rád, hogy ő az az elnök, akinek a neve mellett a lovaglás törlése szerepel” – zárta személyes megjegyzéssel a levelét Schmitt Pál.

A UIPM végrehajtó bizottsága november 4-én hozta nyilvánosságra azt a döntését, hogy a párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Ezt követően nemzetközi tiltakozás indult, több mint 650 öttusázó – köztük számos magyar versenyző – lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség vezetőit. Itthon a sportág egykori és jelenlegi hazai kiválóságai, olimpiai és világbajnokai nyílt levélben kérték a magyar szövetséget, hogy utasítsa el a UIPM vezetősége által meghozott “abszurd döntést”. Ezt követően korábbi és ma is aktív versenyzők, edzők, versenybírók, színészek, más sportágak képviselői kiálltak a lovas szám mellett, és kiáltványt fogalmaztak meg Thomas Bach NOB-elnöknek címezve.

Ebben jelezték, hogy a döntést a nyilvánosság kizárásával, az öttusázótársadalom véleményének megkérdezése nélkül hozta meg a vezetőség, amely arra hivatkozott, hogy a NOB ragaszkodott ehhez a változtatáshoz annak fejében, hogy a sportág továbbra is az olimpia programján szerepelhessen. Egyúttal arra kérték Bachot, hogy hatáskörénél fogva lépjen fel a döntés ellen, “amely nyilvánvalóan káros és ártalmas nemcsak az öttusasportra, hanem az olimpiai játékok presztízsére nézve is“.

A MÖSZ hétfőn tájékoztatta a tagszervezeteit, továbbá a sportvezetőket és a versenyzőket a kialakult helyzetről, a végrehajtó bizottság döntéséhez vezető okokról, majd Bretz Gyula elnök a szövetség nevében nyilatkozatot adott ki. Ebben többek között az állt: a magyar szövetség teljesen egyetért azzal, hogy a lovaglás szerves részét képezi a tradicionális öttusának, és nélküle az öttusa nem az, ami, illetve ragaszkodik ahhoz, hogy a lovaglással kapcsolatos döntés a jogszabályoknak megfelelően és az alapszabályban leírtak szerint a közgyűlés elé kerüljön. Egyúttal kérte, hogy a UIPM vizsgálja újra annak lehetőségét, hogy a lovaglás a 2024-es olimpia után, 2028-ban is szerepeljen az öttusaprogramban.

Az ütemterv szerint a UIPM-nek jövő szerdáig kell eljuttatnia a NOB-hoz a Los Angeles-i olimpiára vonatkozó sportági javaslatot. A NOB programbizottsága december 1-jén ül össze, majd 7-9-én a végrehajtó testület foglalkozik a 2028-as programmal. A tagságnak a pekingi téli olimpia idején lesz lehetősége jóváhagyni az előterjesztést.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, kilencven perces blokkokban zajlanak majd a versenyek -, de a sportágak sosem cserélődtek.

2021. 11. 17.
Forrás: MTI
Kép: Canva.com
Frissítve: 2022.09.19.

A témában eddig megjelent cikkeink:

Hozzászólások