A következő 1 hét: Egyre hidegebb hajnalok, pára és köd.

A következő 1 hét: Egyre hidegebb hajnalok, pára és köd.

A következő 1 hétben már rutinból fogunk ködlámpával indulni reggelente és lassan a sál is a mindennapi viseletünk részévé válik.

Kedden reggel meglehetősen nagy lesz a különbség a hőmérsékletek tekintetében országon belül is. Míg a déli, felhőborította megyékben +3 / +5 fok körül alakul a minimum hőmérséklet, az ország északi felében -2 / -5 fok lesz.
Napközben a köd feloszlik, de az északi országrészben egész nap megmaradhatnak sűrű ködfoltok, ott a hegyekben zúzmarás köd is lehet.
A hideg hajnalt 10, 13 fokos nappal követi, szikrázó napsütéssel, amit csak olykor zavar meg gyenge felhősödés. A légmozgás gyenge lesz, a keleti határ mentén azonban megélénkülhet az északi, északkeleti szél. Csapadék nem várható, a hőmérséklet késő estére +2 és +5 fok közé hűl.
Összességében: A késő délelőtti órákban szinte mindenhol feloszlik a köd, így a több órás, napsütéses idő remek lehetőséget biztosít a szabadtéri sportolás, időtöltés számára!
Aki kertészkedik, annak remek alkalom a fák őszi lemosó permetezésére a szélcsendes, száraz(abb) időjárás.

Szerdán kora reggel igen hideg idő vár ránk, a Kiskunságban, illetve az Északi-középhegység északi, zárt völgyeiben -5 / -10 fokig hűlhet a levegő, másutt jellemzően -2 /-5 fok várható, míg nyugaton néhány fokkal fagypont felett alakulnak a minimumok. A ködös reggelt délelőtt ismét napos idő váltja, azonban nyugaton többször is megvastagodhat a felhőzet. A szélcsendes reggelt követően a Dunántúlon feltámad a déli, délkeleti szél, élénk lökések is kísérhetik. A déli óráktól nyugat felől egyre nagyobb területen beborul az ég. A maximumok 10, 14 fok között várhatóak, a legmelegebb délkeleten, a leghidegebb északon lesz. Csapadék ezen a napon sem fog hullani, késő estére +2 és +5 fok közé hűl a levegő, nyugaton az enyhébb értékekkel.
Összességében: A déli óráktól kellemes, őszies idő várható, ami alkalmas a szabadtéri tevékenységek végzésére, legyen szó lovaglásról, vagy kertészkedésről, esetleg egy rövid kirándulásról.

Csütörtökön reggel többnyire borult lesz az ég, -4 / +5 fok közötti minimum hőmérsékleteket mérhetünk, keleten az alacsonyabb értékekkel. Párás, ködös időre ébredhetünk, a ködfoltok a késő délelőtti órákban fognak feloszlani. A déli szél a Szeged-Budapest vonaltól délnyugatra feltámad, északnyugaton erős lökések kísérhetik. A maximumok 10, 15 fok körül alakulnak, keleten lesz hidegebb, délkeleten pedig a legenyhébb az idő. Csapadék nem várható, a ködös tájakon azonban gyenge ködszitálás előfordulhat. Késő estére +3 / +5 fok közé hűl a levegő.
Összességében: Egyre később oszlik fel a köd, illetve egyre nő a tartósan ködös területek nagysága, de ahol kitisztul az idő, az évszakhoz képest még mindig kellemes hőmérsékleti értékekkel találkozhatunk, így érdemes annyi időt a szabadban tölteni, amennyit csak lehetséges!

Pénteken a minimum hőmérsékletek +2 / -5 fok között alakulnak, szinte az egész országban fagyni fog, kivéve a felhősebb nyugati határszélt. Ködös, szürke idő vár ránk ezen a reggelen is, a ködfoltok a déli órákig nagyrész feloszlanak, de lesznek tartósan ködös területek, ahol egész nap megmaradhatnak pára, illetve ködfoltok. A változó irányú légmozgás gyenge lesz, a maximumok 10, 14 fok között alakulnak majd, az alacsonyabb értékek a felhős nyugati, illetve a ködös, felhős északkeleti tájakon várhatóak. Késő estére +3 / +6 fok közé hűl a levegő, ezúttal nyugaton az enyhébb értékekkel. Csapadék nem várható, de ködszitálás előfordulhat.
Összességében: A hét legszürkébb napja lesz, de ha felszáll a köd, a délutáni órákban érdemes a szabadba menni, ugyanis ez után napokig lesz sokkal rosszabb az időjárás. Ha kicsit ki szeretnénk mozdulni, most tegyük meg!

Szombaton reggel -3 / +4 fok várható, a nyugati országrészben lesznek a magasabb értékek. Ködös lesz az idő, ami a délelőtti órákban lassan felszáll. A reggeli óráktól nyugat felől felhősödés kezdődik, délután pedig először a Dunántúlon, majd fokozatosan máshol is várható eső, egy minket érintő mediterrán ciklonból. A légmozgás enyhe lesz, a csúcshőmérsékletek 10, 13 fok körül alakulnak, ennél 1-2 fokkal hűvösebb északon, illetve a nyugati határszélen lehet. Késő estére +5 / +8 fokig hűl a levegő.
Összességében az ország keleti felében párás, ködös, a nyugati felében felhős lesz az idő, a Dunántúlon pedig délután már az eső is elered. A hőmérsékleti értékek is alacsonyabbak lesznek, mint az előző napon, de a Tiszántúlon még mindig megfelelő körülmények várhatóak az aktívabb szabadtéri tevékenységekhez, mint a lovaglás, túrázás, futás, vagy kerékpározás.

Vasárnap reggel borult lesz az ég, egészen enyhe időre ébredhetünk, +5 / +7 fok közötti minimumokat mérhetünk. Egy hidegfront hatására sokfelé fog esni, maga a front pedig a délutáni órákban éri el hazánkat, északnyugat felől feltámad az északi szél. A Dunántúl északi felében, valamint Budapest térségében az esti órákban viharos lökések kísérhetik a légmozgást, máshol élénk, a Tiszántúlon gyenge lesz a szél. A maximumok 8 és 12 fok között alakulnak, a legmelegebb ismét délkeleten, a leghidegebb északkeleten várható. Késő estére +5 / +7 fokig hűl a levegő.
Összességében: A Dunántúlon az eső mellé az erős, viharos szél is “betársul”, mint kellemetlen tényező, ott a szabadtéri tevékenységek már csak kellemetlenségek közepette végezhetőek, illetve fák, vagy magasabb épületek közvetlen közelében sérülésveszély is fellép a letörő ágak, szél által lesodort cserepek miatt. A Tiszántúlon az eső szüneteiben esetleg még lehet egyet lovagolni, de figyeljünk oda önmagunkra és hátasainkra, nehogy megcsússzunk a nedves talajon.

Hétfőn reggelre talajszinten is végigrobog a front, -3 / -7 fokot mérhetünk, a leghidegebb az északi, zárt völgyekben lesz, míg a legenyhébb délnyugaton várható. Kitisztul az ég, azonban nem lesz melegünk, több okból sem. A hőmérséklet immár jelentősen visszaesik, a sokéves átlagnál is hidegebb lesz, mindössze +3 / +7 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban, ha pedig ez nem lenne elég, egész nap erős, délelőtt viharos lesz a szél is. Csapadék már nem várható, a hőmérséklet a késő esti órákra 0 / -5 fokig csökken.
Összességében: A jövő hét első napján belecsöppenünk a télbea hőmérsékleti értékek december második felét idézik majd. Az erős szél, illetve a hideg nem fog kedvezni a szabadban tartózkodásnak, enyhébb légmozgásra csupán a Duna-Tisza-köze területén lehet számítani.

Összefoglalva: 
Őszies, egyre ködösebb napok jönnek a hétvégéig, hideg reggelek, de napközben még jellemzően 10 fok feletti hőmérsékletekkel, majd szombaton egy ciklon érint minket, vasárnap délután egy erős hidegfront érkezik, viharos széllel.

Agrometeorológia:
Sajnos nem a hétfő lesz az egyetlen télies nap a jövő héten, így még a héten célszerű befejezni a kültéri munkákat! Az őszi lemosó permetezések, őszi metszések a következő napokban szinte folyamatosan végezhetőek.

 

Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila, meteorológiai tanácsadó.

Hozzászólások