Legnagyobb kincsünk; az iskolaló

Majdnem mindannyian elmondhatjuk magunkról, hogy az alapokat egy lovasiskolában, iskolalovak hátán sajátítottuk el. Ők voltak azok, akik elültették, majd fokozták a lovak és lovaglás iránti szeretetünket, akik az első szárnypróbálgatásokon átsegítettek. Élete során sok ló akár hosszú évtizedeket is ledolgozhat, ezalatt többszáz kezdő megfordul rajtuk, rengeteg gyerek szívébe belopják magukat. De milyen is egy ideális iskolaló?

Kezdjük az alapokkal; küllem és mozgás. Mikor edzőként tanítólovat keres az ember, az első benyomást a felépítés alapján alakítja ki. Ideális esetben a nyak viszonylag, de nem túl magasan illesztett, széles alappal rendelkezik, mely hosszú és széles marban folytatódik. A rövid hát nehéz elengedhetőséget okoz, míg a hosszú a hátsó lábak súlypont alá lépését nehezíti meg, így alapvetően a középhosszú hátat kell előnyben részesíteni. Fontos, hogy a ló minél kényelmesebb, könnyen kiülhető jármódokkal rendelkezzen, hiszen kezdők alá szánjuk, és ez nagyban könnyíti a tanulást. A lábak rugalmas csüdben, valamint szimmetrikus patákban végződjenek. Lényeges még észben tartani, hogy az iskolalovakat nem magas sporteredmények elérésére választjuk, így nem szükséges extra mozgást, vagy kiváló ugróképességet keresni.

A ló személyisége és lovagolhatósága a következő pont, hiszen viselkedésük hozzájárulhat, vagy éppen akadályozhatja a tanulási folyamatokat. Elmondható, hogy minden lovas más-más vérmérsékletű lovat preferál, valamint tudásszintnek megfelelően tud megbirkózni nehézségekkel. Ugyan nem elvárható, hogy a ló soha ne ijedjen meg, vagy ne bakoljon, komoly viselkedésbeli gondokat nem a tanulók alatt kell kinevelni. A jó iskolaló türelmes, segítőkész, jól ismeri a végrehajtani kívánt feladatokat. Úgynevezett „egygazdás” lovak nem fognak ilyen igénybevételnél jól teljesíteni, bár ez a személyiségjegy sokszor csak nevelésből adódó probléma.

Mivel rengeteg kezdő fordul meg a hátukon, érdemes időről időre az edzőnek, vagy gyakorlott lovasnak is felülnie, de nem optimális, ha egy-egy ilyen „javító lovaglás” hetente esedékes. A rendszeresen futószáras órákon használt lovak képzésénél különös figyelmet fordítsunk a földről történő munkára, hiszen ilyenkor főképp mi irányítjuk, befolyásoljuk a mozgást, míg a lovas tanul, magára koncentrál.

Legnagyobb kincsünk; az iskolaló

Az állomány kialakítása során lényeges, hogy különböző szükségletű lovasok igényeinek próbálunk megfelelni, így eltérő alkatú, korú lovakkal igyekezzünk dolgozni. Ahol magasabb szintű lovasképzés, esetleg versenyzés is elérhető, az ott használt lovak képzettsége ennek megfelelően magasabb legyen.

Pénzügyi szempontból fontos, hogy egy lovasiskolában használt ló ne veszítsen könnyen kondíciójából, jó tápanyaghasznosító legyen. Előnyös, ha egyéb szempontokból sem érzékeny, vagy különleges igényű.

A fent leírtak ugyan felsorolva alapvetőnek hangozhatnak, mégis nehéz az összes tulajdonságot egy lóban megtalálni. Ki ismert ilyen lovat, mikor tanult?
Van egy iskolalovad, akire büszke vagy? Mutasd be országnak-világnak, hiszen igazi kincs van birtokodban! A Lovasok.hu új, HorseFaces névre keresztelt funkciójával már nem eladó lovakat is feltölthetsz portálunkra, hogy olvasóinkkal megismertesd őket. A már jól ismert eladó lovak fül alatt csak kattints a hirdetés feladása gombra, a legördülő menüből válaszd a Hobbiló (nem eladó), vagy Sportló (nem eladó) opciót, majd tölts fel képeket, bemutatkozást, vagy bármilyen egyéb adatot lovadról! Hidd el, sokan kíváncsiak egy kiváló tanítólóra!

2021.11.09.
Merényi Kincső
Képek forrása: Canva

Hozzászólások