A következő 1 hét: Szeles, csapadékos idő!

Az elmúlt egy hétben is meglehetősen változatos volt az időjárás, azonban a következő 7 napban jön az igazi hullámvasút!

Holnap kora reggel erősen felhős, borult lesz az ég, ennek megfelelően az éjjel lehűlés is mérsékeltebb marad. A kora reggeli órákban 3-5 fok közötti értékeket mérhetünk, a Kiskunságban és az Északi-középhegység területén előfordulhat légköri fagy (2 méteres magasságban 0°C), máshol csak gyenge talajmenti fagy lehetséges.
Napközben 14-16 fokig emelkednek a hőmérők higanyszálai, de napsütésre inkább csak a déli országrészekben lehet számítani. A déli szél a Dunántúlon mérsékelt lesz, máshol szélcsendes idő várható. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegőés feltámad a délnyugati szél, csapadék nem várható.
Az ország teljes területén alkalmas lesz az idő a lovagláshoz!

Szerdán reggel szintén felhősen indul a nap, délkeleten lehetnek derületebb foltok. A hőmérséklet ennek és a magasban bekövetkező erőteljes melegedésnek hála, 5 és 10 fok között alakul, északnyugaton akár 10 fok feletti értékek is lehetnek kora reggel.
Napközben is változóan felhős lesz az idő, zavartalan napsütés sehol sem várható, ennek ellenére 16-20 fokig kúsznak fel a hőmérők higanyszálai, a leghűvösebb északkeleten, a legmelegebb délnyugaton lesz. Csapadék nem várható, a délnyugati szelet erős, viharos lökések kísérhetik, csupán délkeleten lehet enyhébb a légmozgás! Késő estére 10-15 fok közé hűl a levegő, nyugaton lesz a legenyhébb.
Lovaglásra, tereplovaglásra kevéssé lesz alkalmas ez a nap.

Csütörtökön hidegfront érkezik, már kora reggel erősen felhős lesz az ég, azonban meglehetősen enyhe hajnal ígérkezik, 13-14 fok várható az egész országban, csupán északon lehet néhány fokkal hűvösebb. Az északi szél egész nap élénk, erős lesz, délelőtt megérkezik a front csapadékmezeje, egyre több helyen várhatóak záporok, zivatarok! Intenzívebb csapadékgócok környezetében az északi szelet viharos lökések kísérhetik! A Dunántúlon 13-15 fok között várható a maximum hőmérséklet, azaz  napközben már nem fog melegedni, míg délkeleten, keleten még 16-18 fokig melegszik a levegő hőmérséklete.
Késő estére 5-10 fokig hűl a levegő.
Nem ez a legjobb nap lovagolni, a szél és a záporos, zivataros idő sem kedvez neki.

Pénteken reggel ismét felhős időre ébredünk, a délkeleti, keleti területeken még eshet az eső, majd délelőtt végleg elhagyja az országot a csapadékmező. A legalacsonyabb hőmérséklet 5 és 7 fok között várható.
Napközben 12-13 fokig melegszik az idő, az északnyugati szél megélénkül, erős lökések kísérhetik. Délután észak felől elkezd felszakadozni a felhőzet is. Késő estére 5-10 fokig hűl a levegő, északon és északnyugaton, nyugaton lesz a leghűvösebb.
A csapadékos, szeles idő nem a legkedvezőbb feltételeket nyújtja a szabadtéri tevékenységekhez.

Szombaton kora reggel fátyolfelhős égboltra tekinthetünk fel, a hőmérséklet 3 és 6 fok között alakul, de északon ennél hűvösebb is lehet. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, erős lökések kísérhetik, csupán délnyugaton várható mérsékelt,vagy gyenge légmozgás.
Napközben 12-13 fokig emelkednek a hőmérők higanyszálai, északon, északkeleten 11-12 fok várható. A gomolyfelhőzet többször megvastagszik, záporok, a hegyekben hózáporok is kialakulhatnak! Késő este 5-10 fok várható.
A csapadékhajlam jelentősen csökken, a szél is mérséklődik, túrázáshoz már alkalmas lesz az időjárás.

Vasárnap ismét hideg hajnal várható, -3; +4 fokig hűl a levegő, északon, északnyugaton, valamint a Kiskunságban fagyni fog. Délkeleten derült, gyengén felhős lesz az ég, máshol erősen felhős, borult idő várható. Napközben észak felől vastag felhőtakaró érkezik, mindenhol beborul az ég. A csúcshőmérsékletek 12, 13 fok körül alakulnak majd.
Északnyugaton napközben mégélénkül a szél, erős lökések kísérhetik, máshol gyenge lesz a légmozgás. Késő este 5, 8 fok közé hűl a levegő, csapadék nem várható.
Bár borús idő várható, érdemes a szabadban tartózkodni, lovagolni, sportolni, kertészkedni.

Hétfőn reggel nagyon hideg lesz, országszerte fagyhat, a legalacsonyabb hőmérséklet -5 és +3 fok között fognak alakulni, északon lesz a leghidegebb. Reggel erősen felhős ég várható, majd észak felől vastag felhőtakaró érkezik. Napközben 13-14 fokig emelkedik a hőmérséklet, a változó irányú szél gyenge marad. Késő estére 5 és 10 fok közé hűl a levegő, csapadék nem várható.
Sportolásra kiválóan alkalmasnak ígérkezik ez a nap is!

Agrometeorológia:
A hét elején erősebb lesz a légmozgás, melegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét, majd a hét második felében markáns hidegfront okoz csapadékot, meglehetősen szeszélyes területi eloszlásban. Északnyugaton várható a legtöbb, délkeleten a legkevesebb eső. Az időszak alatt többször is lehetnek éjszakai fagyok, jövő hét hétfőn erősebb fagyok is. A talajok víztartalma tovább javult az elmúlt héten, már csak Szolnok tágabb környezetében kritikusan alacsony a felső 20cm nedvességtartama, de a hidegfront csapadéka ott is javíthat a helyzeten.
Az előrejelzésért a MetKép felel!

Az előrejelzést írta: Paróczai Attila meteorológiai tanácsadó.

 

Hozzászólások