Előrejelzés hétvégére: Hűvös, szeles idő, csökkenő csapadékhajlammal!

Előrejelzés hétvégére: Hűvös, szeles idő, csökkenő csapadékhajlammal!

Pénteken reggel még sok lesz felettünk a felhő, kisebb zápor bárhol kialakulhat, délen, délnyugaton tartósan esős területek is lehetnek. A minimumhőmérsékletek 10 és 13 fok között alakulnak, északnyugaton lesz a hűvösebb. A nyugati szél napközben északkeleten, valamint a főváros körül megélénkül, egy-egy erős lökés kísérheti.
A délelőtt folyamán az összefüggő csapadékmező dél felé elhagyja az országot, de kisebb záporok, elsősorban a Dunántúlon még előfordulhatnak. A nap sajnos csak északon süthet ki rövidebb időre, máshol marad a borult idő.
A maximumok 15, 18 fok között alakulnak, a Tiszántúlon a magasabb értékekkel.
Összességében borongós, északkeleten, északon szeles idő lesz, a hőmérséklet azonban az évszakhoz képest 1-2 fokkal magasabb. Ahol az éjjeli eső nem áztatta fel túlságosan a talajt, sportolásra, tereplovaglásra alkalmas időjárás várható, de készüljünk fel rá, hogy lehetnek záporok!

Szombaton már száraz lesz az idő, hajnalra az ország nagy részén észak felől felszakadozik a felhőtakaró is, ennek megfelelően alakulnak a minimum hőmérsékletek. Északon, északnyugaton 5-7 fokot mérhetünk, máshol jellemzően 8-12 fok közötti értékek lesznek. Az északnyugati szél élénk lesz, északon, északnyugaton erős lökésekkel kísért. A hőmérséklet a legmelegebb órákban 12 és 15 fok között alakul. Napközben többször is felhőátvonulások tarkíthatják az eget, de ezekből jelentéktelen szemerkélésen kívül csapadék nem várható.
Összességében északon hűvösen indul a nap, de a derült égbolt kárpótol majd mindenkit. A péntekinél nagyobb kiterjedésben és nagyobb szélsebességgel jelenik meg a légmozgás, ennek ellenére kiváló kirándulóidőben lesz részünk, azonban a réteges öltözködést ne felejtsük el!

Vasárnap kora reggelre a hidegfront mögötti, sarkvidéki eredetű légtömeg nyugalomba kerül, így többfelé is fagyhat. A minimum hőmérsékletek -3 és +4 fok között várhatóak, a Kiskunságban, az Északi-középhegység mély, északi völgyeiben, valamint északnyugaton lesz a leghidegebb. Az északi szél csupán az északkeleti határszélen élénkülhet meg, máshol nem lesz érdemi légmozgás. A szinte zavartalanul napos idő ellenére csupán 10-12 fokig emelkednek a hőmérők higanyszálai.
Összességében hűvös, de szélcsendes, napsütéses nap várható, a csütörtöki, pénteki csapadékot ekkora már elnyeli a talaj, így akit nem zavar az 5-10 fokos hőmérséklet, erre a napra is tervezhet szabadtéri programot. Ahogyan a hétvége minden napján, ekkor se felejtsünk el rétegesen öltözködni!

Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Írta: Paróczai Attila, meteorológiai tanácsadó.

Borítókép: Sütő Máté

Hozzászólások