Hideg, szeles lesz az időjárás a következő 1 hétben!

Hideg, szeles lesz az időjárás a következő 1 hétben!

Új rovatot indítottunk, ahol minden hétfő este tájékozódhattok a következő 1 hét időjárásáról! Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!

Holnap reggel sok lesz a felhő felettünk, a keleti határszél széles sávjában várható eső, záporeső. A hajnal a felhős égnek köszönhetően enyhe lesz, jellemzően 10 fok körüli értékekre számíthatunk, északon, valamint a kevésbé felhős délnyugati tájakon 6-8 fok közötti értékeket mérhetünk.
Napközben felszakadozik a felhőzet, de az északi, északnyugati országrészekben záporok alakulnak ki a délelőtt folyamán, ott késő délutánig kell csapadékra számítani. Az északi, északnyugati szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon, a Duna széles vonalán, valamint északkeleten megerősödik, északnyugaton a késő délutáni órákban egy-egy vihartos lökés kísérheti. A legmelegebb órákban 12, 15 fokot mérhetünk, a Tiszántúl középső területein lesz a legmelegebb.

Szerdán is ólomszürke égre tekinthetünk fel, azonban ekkor már jóval hidegebb lesz országszerte, a szerda virradó éjjel áthaladó hidegfront következtében. Északon, északkeleten várhatóan fagyni fog, máshol 4 és 6 fok között alakul a minimumhőmérséklet. Napközben szinte bárhol lehet gyenge zápor, a hegyekben hózápor, de 1-2mm-nél nagyobb csapadékot jellemzően nem fog adni. Az északi szél a keddihez hasonló területeken lesz erős, északnyugaton akár viharos lökésekkel kísért. A maximum hőmérsékletek 10, 15 fok között alakulnak, a leghidegebb északnyugaton, a legmelegebb délkeleten lehet.

Csütörtökön az ország nagy részén fagyni fog a kora reggeli órákban, ez alól kivételt képezhet délkelet, ahol a beragadó felhőzetből gyenge csapadék is hullhat, máshol derült, gyengén felhős időre ébredhetünk. Napközben mindenhol megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőtakaró. Az északi szél az ország déli felén megélénkül, de már gyengébb lesz, mint az előző napokban, és a hőmérséklet is 12-15 fok közé emelkedik. Végre ki lehet merészkedni a lovakkal, egy kis sportolásra, vagy akár túrázásra, mivel az a kevés csapadék a délelőtti órákban felszárad, a talaj felső rétege pedig nincs átázva, nincs mély sár.

Pénteken lesz a leghidegebb reggel, az északnyugati határ mentén, esetleg a délkeleti határ keskeny sávjában nem, de mindenhol máshol fagyni fog, köszönhetően a szinte teljesen derült éjszakának. A Kiskunságban -2; -3 fok várható, de az Északi-középhergység mély, északi völgyeiben -5 fok, vagy akár ennél is hidegebb lehet. Napközben többször is megnövekszik a fátyolfelhőzet, szűrt napsütés várható. Szélre egész nap nem kell készülni, ahogyan csapadékra sem, sportolásra, túrázásra kiválóan alkalmas az idő, habár hűvös lesz, a maximumok 13-16 fok között alakulnak. Késő estére erősen megvastagszik a felhőtakaró.

Szombaton reggel, a vastag felhőtakarónak hála már csak a keleti határ mentén lehet gyenge fagy, máshol 5-7 fok között alakulnak a minimum hőmérsékletek, északnyugaton pedig egészen enyhe lesz a reggel, 10 fokra ébredhetnek az ott élők.
Napközben felszakadozik a felhőtakaró, de a főváros térségében beragadhat az alacsony szintű felhőzet, amiből jelentéktelen csapadék is hullhat. A napos tájakon 15-16 fok várható, míg a tartósan felhős területeken 13-14 fok között alakulnak a csúcshőmérsékletek. Az északi szél ismét élénk lesz, melyet erős lökések kísérhetnek, elsősorban északkeleten, de a főváros térségében gyenge marad a légmozgás.

Vasárnap ismét lehet gyenge fagy, mivel nagyrészt derült lesz az ég, így reggelre fagypont közelébe süllyedhetnek a hőmérők higanyszálai. Napközben 10, 15 fokig melegszik a levegő, a déli országrészben lesz melegebb, míg északon a hidegebb. Ismét szélcsendes nap vár ránk, gyengén felhős éggel, ami kedvez a szabadtéri tevékenységeknek, tereplovaglásnak, túrázásnak. Esőtől sem kell tartani, a felhőzet csak napnyugtakor kezd megvastagodni északnyugat felől.

Hétfőn reggel változóan felhős lesz az ég, északnyugaton, illetve a Kiskunságban gyenge fagy lehetséges, máshol 3 és 5 fok között alakul a minimum hőmérséklet. Csapadékra ezen a napon sem kell számítani, a változó irányú szél gyenge lesz. A csúcshőmérséklet országosan 12 és 15 fok között várható, délkeleten lesz a legmelegebb.

Az előrejelzés bizonytalansága: Átlagos.
Figyelem! Az előrejelzés bizonytalansága az időszak végéhez közeledve nő!

Agrometeorológia:

Folytatódik az aszályos, hűvös időjárás a Tiszántúlon, ahol a talajok döntő része erősen vízhiányos, és a következő napokban sem várható érdemi változás. A gyenge fagyok meggyorsítják a gyümölcsösökben a lombhullást, így ott a hónap utolsó harmadában el lehet kezdeni az őszi lemosó permetezéseket. Permetezésre a legalmasabb napok: péntek, vasárnap, hétfő. A maradék kukorica java része is várhatóan tárolókba kerül a következő 10 napban, hiszen egyedül szerdán lehet annyi csapadék, ami megakasztja a betakarítási munkákat.

Várható csapadék kedd kora hajnalig:

Csapadék nem sok lesz, csak hideg, szeles idő!
Az ECMWF globálmodell némileg csapadékosabb verzióval számol, ennek döntő része kedden hullana le, a távolodó ciklonból.

 

 

 

 

 

 

A GFS némileg délebbi ciklonpályával számol, így a keleti, délkeleti határ mentén kevesebb csapadékot prognosztizál az időszak első napjára, míg szerda hajnalban egy záporlánc okozhat kiadós csapadékot a nyugati határ mentén.

2021. 10. 11.
Paróczai Attila
Lovasok.hu / Metkep.hu

Hozzászólások