Sporto-Ló

Ló- és lovas sportok

 

Mikor versenyez a ló és mikor a lovas? Ha kíváncsi vagy, mit jelent az ügetés, galopp, síkverseny, díjugratás, díjlovaglás, military és egyéb lovas sportok, olvass tovább!

Ha lóversenysportról vagy lovas sportról van szó, nem könnyű megmondani, hogy mikor versenyzik a ló és mikor annak lovasa.
Tisztázzuk: a lóversenysportban a lovak versenyeznek egymással, míg a lovas sportban a nyeregben ülők szállnak harcba a kupáért.

A lóversenyek

A lovak együtt futnak. Időre, vagyis gyorsaságra megy a verseny. A lóversenyzésen belül két kategóriát különböztethetünk meg, az egyik a galopp, amit általában angol telivérek futnak.

A másik pedig az ügető, amit ügető fajtájú lovak futnak, ügetés jármódban, és a meghatározott távot többnyire kétkerekű kocsiba fogva teljesítik. Franciaországban nyereg alatt is rendeznek ügető futamokat.

A galopp versenyeket újabb három csoportba oszthatjuk:

Síkverseny: ahol különböző távokat sík pályán futnak a lovak.
Gátverseny: ahol egy nagyjából ellipszis alakú pályán kisebb akadályokat is le kell küzdeniük.
Akadályverseny: amikor a pálya meghatározott vonalvezetésű és komolyabb méretű, természetes jellegű akadályok (sövény, vizesárok, szárazárok, stb.) nehezítik.
Mindhárom versenyen vágta jármódban közlekednek a lovak.

A galopp-versenyeken csak a helyezéseket tartják nyilván, míg az ügetőknél az időeredményt is. Annyiban megegyezik a galopp és az ügető, hogy mindkét kategóriában különböző korosztályú lovaknak különböző távú versenyeket írnak ki. De amiért az emberek általában jobban szeretik a lovit, az a “piszkos anyagiaknak” köszönhető. Ugyanis ha jó lóra teszünk, jelentős vagyonnal térhetünk haza.

Lovas sportok

Itt a lovasok, illetve a hajtók versenyeznek egymással, tehát az értékelésben kvázi másodlagos a ló. Bár kétségtelen, hogy kettőn áll a vásár: a jó eredmény csak jó lóval érhető el.
A lovas sport abban különbözik még a lóversenytől, hogy a lovak nem együtt, hanem külön-külön teljesítik az adott feladatokat és nem csak a gyorsaság, hanem az ügyesség is számít. Rontások esetén hibapontokat számítanak fel a versenyzőnek.
A különböző szakágakban meghatározott szabályok és pontozásos rendszer alapján folyik a küzdelem. Nézzük, milyen lovas sportok közül válogathatunk!

Díjugratás

Az egyik legkedveltebb szakág itthon és külföldön egyaránt. Itt a lovasoknak ugyanzon a pályán, meghatározott számú (általában 8-13) leverhető, mesterséges akadályt kell meghatározott sorrendben leküzdeniük. Kihagyni egy akadályt sem szabad, hacsak nem speciális versenyszámról van szó. Ezeken a pályákon többnyire rudak, palánkok és vizes árkok, vagy ezek kombinációi képezik az akadályt. Ezen belül is létezik szóló és összetett akadály.

A szólónál egyértelműen egy akadály van. Az összetett akadálynál két ugrás között háromnál kevesebb vágtaugrásnyi távolság van. A pálya lehet füves, homokos vagy egyéb mesterséges talaj. Versenyeket egyaránt rendeznek szabad téren és fedett lovardákban is.

Díjlovaglás

A díjlovaglás a lovak “tudásának” a sportja. Itt az idomítottság számít. A versenyt egy téglalap alakú pályán rendezik, aminek a szélein betűk vannak kihelyezve. A betűknél a lovasoknak az előzetes kiírások szerint feladatokat kell végrehajtaniuk, majd azokat bírók pontozzák.

Military, vagy lovastusa

Ez egy összetett verseny, három részből áll. Az első része a díjlovaglás. A második a tereplovaglás; ekkor a lovasnak az adott terepen, meghatározott sorrendben és bizonyos időn belül különböző, természetes akadályokat kell teljesítenie. Itt a lovas dönthet, hogy a rövidebb idő alatt futható, de nehezebb pályát, vagy a hosszabb, de könnyebb feladatsort választja. A harmadik részfeladat a díjugratás. Ekkor a lovak terepnap utáni erőnlétét és engedelmességét mérik fel. A végső eredményt a részfeladatok hibapontjaiból számítják.

Fogathajtás

A fogatversenyből létezik kettes és négyes. Az első részfeladat a díjhajtás, a második a terepverseny. A harmadik az akadályhajtás, ahol adott vonalvezetésű pályán felállított szűk kapukon kell bizonyos időn belül áthajtani úgy, hogy a bóják tetején elhelyezett labdák ne essenek le.

Lovastorna

Itt a versenyzők egy futószáron vágtázó vagy lépő lovon tornagyakorlatokat mutatnak be. Ebben a szakágban is vannak egyéni és csoportos gyakorlatok.

Távlovaglás, távhajtás

Hosszú távú verseny, ami időre megy folyamatos állatorvosi felügyelet mellett. Léteznek 20, 40, 80, 120 km hosszú versenyek.

Lovaspóló

Hazánkban még gyerekcipőben jár ez a sport, de szerte a világon népszerű játék. A lovasok két csapatban, hosszú ütővel, lóhátról ütik a labdát.

 

Szerző/Forrás: GAZDA Kiadó, Háziállat Magazin
Frissítve: 2023.03.18.
Fotók: Canva

Hozzászólások