Korábbi Nemzetközi Lóversenyhétvégék

Nemzetközi Lóverseny hétvége és Fegat Kupa a Kincsem Parkban
2011. szeptember 3. szombat

 

A Derby nyerő Oguz sikere a nemzetközi ügetőversenynapon

 

Ismét a magyar himnusz szólt a nemzetközi Hungária Díj után. A Derby nyerő Oguz és Fazekas Imre ellen ezúttal sem volt ellenszer és kiváló versenyzéssel verte vissza a négyéves Night Lady (Hajnal Tibor), az öreg Lester (Jozé Sagaj) és az ötéves Abano Boy támadását a befutóban, akit a világrekorder Heinz Wewering hajtott. A legjelentősebb sprint futamunkban, az 1800 méteres Marschall József Emlékversenyben osztrák párharcot láthatott a közönség. Az utolsó métereken Akkon (Johann Lichtenwörther) lefiniselte a nagy favoritot Istogramma SAS-t (Gerhard Mayr), szenzációs 13,7-es időt ügetve.

Kiváló és sportszerű küzdelmet hozott a négyfutamos FEGAT Európa Kupa. A bajnok a francia Christophe Roszak lett. Nagyváry Andrea a döntőben a harmadik helyen végzett, míg Hegedűs Sándor a vigaszversenyben állhatott fel a dobogó harmadik fokára.


Magyar és szlovák győzelem a galoppon

 

A Nemzetközi Lóverseny Hétvége második napján az 1600 méteres Imperiál Díjban magyar sikernek tapsolhatott a közönség, a négyéves kanca Quissisana (Nino Murru) biztosan verte a Szlovák Derby nyerő Innovator-t (Zdenko Smida). A 2400 méteres Kincsem Díjban a szlovákok klasszisa, Shamal Sally (Zdenko Smida) folytatta veretlenségi sorozatát hazánkban, mögötte a Derby hőse, Ostinato (Nino Murru), valamint a tavalyi „Év lova” Tutanhamon (Jaroslav Línek) ért célba. A 2400 méteres Magyar Háromévesek Nagydíjában Amidala (ifj. Kozma István) remek finissel győzött, Mazsola (Zdenko Smida) és Poker Face (Nino Murru) előtt. A Blaskovich Ernő Emlékversenyben a kétéves Dvorníky Dream (Nino Murru) harmadik startjára is megőrizte veretlenségét.


Rekordnevezés a Nemzetközi Lóverseny Hétvégére

 

Hatalmas a külföldi érdeklődés a szombati nemzetközi ügető versenynapra. Az 1800 méteres Marschall József Emlékversenyre a 21 nevezésből 8 érkezett külföldről, szlovén, szerb, osztrák, cseh lovakat találunk a listán. A 2560 méteres Hungária Díjban jobbak lesznek a magyar lovak esélyei, mert csak 4 külföldi ügetőt találunk a nevezési papíron.

A hajtók között is igazi sztárparádé lesz, sulky-ba ül többek között a világrekorder Heinz Wewering, aki több mint 16.000 versenyben győzött pályafutása alatt. Az amatőrhajtók FEGAT Európa Kupáján 9 ország 18 hajtója versenyez négy futamban. Másnap a galoppon is parádés programra van kilátás, a nemzetközi Kincsem és Imperiál Díj mellett a legjobb hazai tenyésztésű telivérek a Magyar Háromévesek Nagydíjában találkoznak. Mindkét versenynapra a végleges program, indulókkal csütörtök délutánra alakul ki.


Nemzetközi Lóverseny Hétvége

 

A nevéhez méltó hétvége vár a lóverseny rajongókra a Kincsem Parkban, hiszen több tucat ló, zsoké és hajtó érkezik külföldről a két szakágban. Szombaton az ügetőkkel kezdődik az ünnepi program, a FEGAT Európa Kupában 9 ország 18 hajtója ül sulky-ba, a hölgyeknél Nagyváry Andrea, a férfiaknál Hegedűs Sándor képviseli a színeinket. A két előfutamban még külön, ám a vigaszfutamban és a döntőben már együtt versenyeznek a férfi és a női indulók.

Az 1800 méteres Marschall József Emlékversenyben biztosan folytatódik a külföldiek sikersorozata, ugyanis nem találunk magyar indulót a hétlovas startlistán. Itt a két hete 1:12,4-et ügető osztrák Istogramma SAS (Gerhard Mayr) a favorit. A 97. Hungária Díjban viszont magyar lovaknak áll a zászló, hiszen alaptávról fut az Ügetőderby első három helyezettje, Oguz (Fazekas Imre), Ortega (Márton Lajos) és Opal River (Dénes Áron), valamint a klasszikusban hibázó, később nagy stílusban korrigáló Orlando Bloom (Nagyváry Andrea). A 11 futamos versenynap 14 órakor kezdődik.

Másnap a telivérek már 13 órakor startolnak. Az 1600 méteres Imperiál Díjban a négyéves esélyes kanca Quissisana (Nino Murru) hat ellenfelet kapott. A 2400 méteres nyolclovas Kincsem Díjban a kétszeres nyerő Ryan (Jean Pierre Lopez), a hazánkban Derby-t és Millenniumi Díjat nyert szintén szlovák Shamal Sally (Zdenko Smida) nagyon megnehezíti a magyar klasszisok, többek között Ostinato (Nino Murru), Tutanhamon (Jaroslav Línek) és Mediplomat (Jan Havlik) helyzetét. Az először kiírásra került 2400 méteres Magyar Háromévesek Nagydíja hatalmas mezőnyt hív a starthoz, a 17 indulóból nehéz rámutatni a nyerőre, talán Corona Osama (ifj. Fejes Lajos) és Poker Face (Nino Murru) nevét érdemes kiemelni.

Mindkét versenynapra a belépés díjtalan, a helyszíni nézők várhatóan remek hangulatát kibővített vendéglátással és óriáskivetítőkkel kívánja tovább növelni a versenyszervező.


FEGAT Kupa

 

A Nemzetközi Lóversenyhétvége keretén belül, valamint a Hungária Díj és a Marschall József Emlékverseny napján szeptember 3-án szombaton 1999 után ismét Magyarország ad otthont az európai amatőrhajtók egyik legjelentősebb versenyének, a FEGAT Kupának. A tervek szerint a rendező ország versenyzői mellett Ausztria, Dánia, Franciaország, Hollandia, Németország, Oroszország, Ukrajna és Svédország versenyzői állnak starthoz a kontinensversenyen.

Az első versenyben a hölgyek, a második versenyben az urak indulnak. A két előfutam legjobbjai jutnak a döntőbe, ahol már együtt fognak versenyezni a hölgyek és az urak, míg a döntőbe nem jutott versenyzők, szintén vegyesen, a vigaszdíjban fognak ismét hajtani. A hajtókat az előfutam lovaira a versenyt megelőző napon fogják sorsolni a szervezőbizottság tagjai, így nagyon izgalmas vetélkedésre van kilátás. A döntőbe jutott és a vigaszdíjba került hajtók a végső megmérettetés előtt egy újabb sorsoláson vesznek részt, ahol kiderül a döntő és a vigaszverseny végső sorrendje. A magyar színeket Nagyváry Andrea és Hegedűs Sándor fogja képviselni.

A rendezvény menete:

  • szeptember 2. péntek délután Sorsolás (Lázár Lovaspark)
  • szeptember 3. szombat délelőtt városnézés
  • szeptember 3. szombat délután FEGAT Kupa (Kincsem Park)

 

Frissítve: 2023.08.15.
Fotók: Canva

Hozzászólások