Vonalmentés a Kéktói Ménesben

Vonalmentés a Kéktói Ménesben

North Star XIV

Törzsmén

North Star XIV törzsmént 2011-ben a Furioso – North Star Lótenyésztő Országos Egyesület Tenyésztési Bizottsága vonalmentés céljából helyezte ki a Kéktői Ménesbe.

Nagy tisztelettel ajánljuk eme nemes cél érdekében a hódmezővásárhelyi Kéktói Ménesben mintegy egy éve felállított 1994. évi, 3403 Karcag North Star-73 North Star XIV törzsmént, mely a vonalmentő szerepe mellett, csontot, rámát és kiváló pataszerkezetet örökítő (“pata a ló”) tenyész egyed. A sok esetben kívánatos “kabátja”, fekete vagy sötét színe mellett (szőrzetéről még annyit, hogy lóápolók, tulajdonosok ilyen apró szőrű lovakat kedvelnek, lásd -20 C körül is ilyen), származási értékével is kitűnik, hiszen apja Legény néven díjlovaglásban nagydíjakban versenyzett. Anyja hosszú élettartamú karcagi kancacsaládból származik, mely révén többszörösen is csatlakoznak az eszményi North Star XXV törzsménhez.

A képekkel azt szeretnénk tenyésztőtársainknak és másoknak is érzékeltetni, hogy 17-18 éves mén, mely jobb sorsra érdemes, hogyan alakítható megfelelő tartással, takarmányozással, mozgásigényének kielégítésével a mai, 2012-es februári képeknek megfelelőre. Természetesen nem csak a Kéktói Ménes, illetve a mi érdemünk, hiszen a mén kiváló konstitúciójú, szervezeti szilárdságú. (A hódmezővásárhelyi paraszti, lótenyésztő társadalom hasonló “kőkemény” patájú, tehát szilárd palaszürke színű, intenzíven növő szarujú ménekkel fedeztetett szigorúan.) Ezt értem arra, hogy nem kellett a földutakon, és kevesebb városi kövesút miatt patkoltatni, és a pata természetes kopása miatt, csak kicsit fölreszelni. Ma a kor igénye, és itt gondolok a szabadidő lovasokra, túra és távlovasokra hasonló, sok esetben tudatlanul is. Igaz, meg van a lehetősége a különböző patkolási formák, ill. ehhez tartozó betétek használatára, de nagyobb az esély egy “vajas” vagy porózus szaruanyagú pata esetében a patkó elvesztésének, kiszakadásának.

Összegezve: North Star ménünk típusú pataszaru-anyagú ló kívánatos. Még a szög is tartósan megáll benne.

Tavasszal fogjuk látni az itt, a ménesünkben és környékünkön születő csikókban, hogy mit örökít az öreg. A vonalmentés miatt Vásárhelyre hozott mén mintegy 32 kancát fedezett, és várhatóan 29-30 csikója születik, reméljük, hogy a mén előbbi jó tulajdonságai mellett, könnyű kezelhetőségét, kiváló tarkóját (fejtűzését), nyakhosszát, és mindezek együttes hordozását örökíti utódaira. A mennyiség mellett több kiváló kancát kapott, pl. a Mezőhegyesi I. sz. kancacsaládból, a Mezőhegyesi II. sz. kancacsaládból, az Aranyági Linka családból, amely jó sport teljesítményű család, de Tigris és lányai révén kiváló fajtajellegű, és a fajta elit teljesítményű kancáit is kapta. Úgy mint, Katyusa lányát, Kalászt is. Sajnálatos, hogy Országos Egyesületünk kezdeti Tenyésztői Bizottság tagjai lelekesedése és lelkesítése, miszerint: osszunk be hozzá genetika és/vagy küllem alapján kancákat, ez elmaradt, úgy mint a 3100 Tarnaméra Furioso-58 (mely hibás elnevezés, hiszen igazából a North Star törzshöz tartozik így neve Tarnaméra North Star kellett volna legyen. Ezt jelzi törzsmén beosztása is.), a North Star XV törzsmén esetében is. Karcsán Szabó Istvánnál található a mén. 20 évesen hova várjunk tovább? A Kéktói Ménesben a NS XV törzsménnek egy 3 éves csikója van, eredeti Mezőhegyesi kancacsaládos North Star anyából (Boncidai tenyésztésű), melyet szeretnénk a tenyésztés szolgálatába állítani.

Írta: Medgyesi Ágnes

Amit még nem mondtunk el, hogy lovas alatt is megnéztük a mént. A benyomása a ménesvezetőnknek Bánfi Anettnak az lett, hogy egy kényelmes, lengő hátú és sokat tudó lóval van dolgunk, ez azt jelenti, hogy jól támaszkodik a zablán, állítható, hajlítható, dinamikusan mozog és veszi a csizma és testsúly segítségeket.

A képen látható, hogy lovas alatt még elegánsabbá válik, így már elképzelhető a sokunk által nem ismert dédpapa a NS 19-es törzsmén, aki az információk alapján egy kiváló díjló volt.

Reméljük, hogy csikóiban jól örökíti majd a sokat emlegetett pataszerkezetet, az erős csontot (23 cm a lábszárkörmérete), és a nyakillesztést és tarkót. Ha ezeket így örökíti, akkor nem csak vonalat mentünk, hanem kaphatunk és/vagy adhatunk a fajtának kiváló sportalapanyagot.

Még egy érdekesség, hogy a „kevés dőlt lapocka” és ebből eredően a rövidebb ügetéshossz, most már látjuk , hogy feltehetően a kevés, szűkös, mozgástalan időszak miatt lett. A minimális mozgáslehetőség miatt alakulhatott ez így, hiszen ez már egy pár hónap alatt előnyére változott, többször is az volt az észrevételem, hogy igazán nagyot is tud nyújtani a mén, egy-egy fázisban úgy mozdul.

A mént emellett többen, többször látták 1.20-as kerítésen be- és kiugrani, feltehetően nem akkor próbálkozott az első ugrásaival. Ez azt jelenti hogy bár információnk nincs róla, de utána fogunk járni hogy versenyzett e a ló díjugratás szakágban.

A kezelhetőségéről csak annyit, hogy megbízható, könnyen vezethető, akár két ujjal is.

Származási értékét még nem is taglaltuk, de mélyebben nézve a pedigrét az eszményi North-Star 25-ös mén többször is szerepel az anyai és apai oldalon.

Esetleg a nagyon ortodox tenyésztők megróhatnának a mén anyai oldalán lévő Ramses vér miatt, de az anglo-arab holsteini mén kiváló kisbéri félvér anyagot is fedezett. Ha esetlegesen a holsteini mént nem fajtaazonos hibának tartanánk, akkor százalékosan  ez a vér már alig csörgedezik a mén és majdani született ivadékainak ereiben.

Írta: Kucsora István

Tél a Pusztán, a Kéktói Ménesben

Kancák és Csikók

A képeken szánkóba befogva a két testvér Csipke és Csaló látható, a 2003. évi sötétebb és a 2004. évi világosabb kanca. Az apjuk Fukar, a Furioso XL-es törzsmén, mely mén az A altörzset képviseli mely Mezőhegyesről Radauczra, majd Kladrubiba, onnét Motesicébe, majd Hódmezővásárhelyre kerül (a vonal). Emellett már sokszor emlegettem, hogy ez a mén 5 szakágban is vizsgázott, versenyzett, és teljesített.

A kancák anyja a Cseles névre hallgat, az Aranyági Csoma családjából, mely kanca jelenleg is ménesünkben van és a NS XIV-es méntől vemhes. Ezen kívül itt található még két lánya, így a négy testvér ebből a családból még Csengével és Csengővel egészül ki.

Cseles szintén furioso A vonalból van, de ő egy teljesen magyar vonal, azaz Mezőhegyes -Kiskunság -Hódmezővásárhely állomásokkal, és apja, a furioso 93-as mén (Rinaldó), szintén fajtánk értékes törzsménje.

Még egy érdekesség hogy nem csak a szülőkben, hanem a nagyszülőkben is halmozottan találjuk a magyar Mezőhegyesen maradt A altörzset.

Lovas alatti téli képeinken láthatjuk még Jázmint is, a hódmezővásárhelyi Kéktói Jolán családból. Ő szintén a már emlegetett Fukar, a XL-es A altörzsű mén csikója és anyai oldala pedig angol telivérekkel van nemesítve (pl.: Masetta).

Pej lóként látható még ezen a képen a Lakat nevű kanca, aki szintén a Mezőhegyes-Kiskunság Hódmezővásárhely A altörzset képviseli. Hiszen apja a Furioso XXXIV-es törzsmén, Fárosz, az anyja pedig Laguna Viesbaden arab telivér után. Majd lejjebb szerepel benne a Furioso XII-as mén, amely mén nagyobb százalékban A altörzsű, igaz apai oldalon a feljövő ág kiváló B altörzs a XIX-es vonalon. Továbbá még érdekesség a shagya Gazal vér, hiszen lejjebb egy generációval a Gazal-II 61-es mént találjuk, amely az Aranyági Linka-2 családalapító kanca apja. E család nem csak a sportban kiváló, hanem eleganciájában is. Hiszen a Linka-3 kanca a 2005. évi OMÉK nagydíjas lova volt a Nomád NS III törzsmén után.

A családból kiváló tenyészmének és mének is születtek. Mint a Kanadába importált Gazfickó, a szürke Galád, majd Rally, Figura és Lényeg.

Lényeg egyben Lakat féltestvére, és ménesünkben van még teljes tetvére is Lipton, mely 2011-ben eszmei eleganciájú kancacsikót adott, és jelenleg is vemhes.

A teljesítményoldalról csak annyit, hogy Lakat 2011 őszén Kiskunságban rendezett vadászlovaglás nyertes lova lett.

Több képet is láthatunk Iszonyról, a XLVII-es törzsménünkről, aki szintén A altörzsű, hiszen apja neki is a már sokat emlegetett Fukar (XL-es törzsmén). Szintén anglo-arab háttérrel, hiszen a kiváló ugróképességű Rulett magas félvér (Falerno xx) az anyai nagyapja. Ezen kívül itt találjuk a Koheilan XII –es tenyészmént Szlovákiából, aki a ma legtöbb sportban jól szereplő ivadékot adó shagya ménnek Kenitrának is az apja.

Még meg kell jegyeznem, hogy ennek a ménnek az ükanyja a Furioso XIII-as mén (Fontos) utáni családalapító kanca, Irma, 23 évesen még versenyzett. És úgy tudom, még jelenleg is él, tehát kiváló szervezeti szilárdságú kanca. Itt látszik, hogy 4-5 generáción keresztül lehet igazán az egyedekről, és majdan az ivadékokról is pontos képet alkotni.

A képeken látható még Siriust is a méncsikók között a 4 éves világosszürke „nagy nyakú” mén. Szintén azért érdekes mert apja Fukar, az A vonalú mén, anyja pedig egy O’bajan kanca.  Meg kell említsük, hogy szabadon ugróban már párszor dolgozott; érdekes, dinamikus, gyors, jó stílusban ugró mén.

Van egy 3 éves sötétebb színű furioso méncsikó, Ibrahim, az A vonal újra előállításához kapcsolódó egyede. Shagya Aladin utódja, mely ménnek a neve a díjugrató sportban ismert és elismert. Anyja a Fukar utáni Lottó névre hallgató kanca, mely kancának az anyja Kisliliom (Koheilan). Tehát így ő is az anyai Liliom-II-es családból származik, kiegyensúlyozott, kiváló mozgáskultúrájú csikó.

Itt látható, hogy a Kéktói Ménesben a hódmezővásárhelyi tájfajta ló több telivért, ill. arab telivért is tartalmaz, mindez a szervezeti szilárdság, a terhelhetőség és a hosszú élettartam miatt fontos.

Két képünkön szereplő Káosz szintén A vonalú herélt sportló Szántó Adorján tulajdonában. Ez a ló Hódmezővásárhelyen Pilisi István barátom tenyészetéből származik. Apja a már említett Fárosz. Roppant ügyes, és nyugodtan mondhatom, hogy eddigi versenyein eredményesen szerepelt díjugratás szakágban. De amilyen ügyes olyan okos is, egy igazi szabaduló művész, a boksz zárakat kiválóan nyitja, és a csomókat is kiválóan oldja. Ami még ennél is rosszabb, hogy a kötőféket füldörzsölésnek színlelve leveti tarkójáról, és vígan elsétál az udvarban, vagy esetleg a verseny bemelegítő pályáján…

Egy képünkön szerepel még a fekete Tenger gazdájával, Szabó Nórival. Tenger szintén egy A altörzsű kanca a Tündér kancacsaládból származik. Nagynénjei a Tűzopál és Tüske nevű kancák, és nagybátyja a Furioso Aldato-I-es törzsmén, Talizmán, eredményes sportlovak.

A család talán legeredményesebb sport genetikájú kancája, Talány, 2005 évi sárga kanca. Anyja Türkiz, apja Merán Furioso Ramzes I. törzsmén, melyről nagyon sok anyag és írás létezik, hiszen országunk és díjugrató sportunk század végének, utolsó évtizedének, 1990-2000-ig a legeredményesebb lova. Több külföldi, Európa bajnoki, Nemzetek Díjának, Magyar Felnőtt Bajnokság helyezettje és nyertese díjugrató szakágban. “Extra” jó szívű és készségű, kemény ló, nála is ki kell emelni kiváló pata- és szaruszerkezetét. Eredményességét emeli, hogy mintegy hét vagy több lovassal is szerepelt Nagy Díjakban. Talányban North Star XIV-es vehem van, 2011-ben kezdtük el lovagolni, mivel 2010-ben került vissza Ménesünkhöz, a Nyírségből Berva Sanyitól (ezúton is köszönet Neki), az Aranyági Ménesben tenyésztettük, és vehemben került oda. Szabadon ugróban megnézve, hasonló stílusban ugrik és dolgozik, mint az apja, talán az anyjának az ügyes lábtechnikájának használatát örökölte, miszerint milimétekre, centikre, van a rúdtól lábszára, lábtöve, viszont a hátsó lábait, farát magasra dobja. Tehetségesnek ítéltetik meg. A kipróbálása csúszik, mivel elsődlegesnek tekintettük a North Star “A” XIX-es vonal mentésére “használatát”, hogy nagyobb legyen a génvariancia, és természetesen ilyen kiváló családból származó, ekkora sportértéket képviselő kancákat is kötelességünk tenyésztésbe vonni.

Szélvész és Kisasszony is, ahogyan már a fent említett Talány, ez a ló is a North Star XIV-estől vemhes.  Meggyőződésem, hogy kell és kellene kiváló teljesítményű és sportértékű kancákat használnunk a tisztavérű, mezőhegyesi félvér ménjeink alá. Ezért is tettem ezt a jó mozgáskultúrájú, rugalmas, akciós, tértnyerő, ütemesen mozgó, vágtázó, gyors reakciójú, magasfélvér kancát, mely Koppány apaságú, lentebb sok angol telivérrel. Az ugró képek árulkodnak a stílusról. Ha ilyen stílusú vagy ehhez hasonló, közelítő mozgáskultúrájú csikó születik ebből a párosításból, akkor már előrébb vagyunk a sport számára, és szerintem a küllemben is. Itt meg kell jegyeznem, hogy egy ír hunter sportlovat is párosítottam a mén alá, Laviniát, mely kipróbált nagy ugró képességű, kiváló mozgáskultúrájú és masszív, tömeges, rámás kanca – “kerek alma ló”. Igaz, amíg Szélvész a fajtajelleget tekintve kívánatos lenne, addig Lavinia elmarad a fajtánk jellegétől, de itt is cél a képesség és mozgáskultúra javítása, megtartása. A fajtánkban, ha csak a törzsmének genetikáját nézzük a fajta kialakulásától, láthatjuk, hisz sok magasfélvér, akár arabos, akár angol telivéres kancaanyagból építkezik a fajta. (Lásd például az 1853-ban született Furioso V törzsmént, mely egyedben az 1836-ban született Furioso Senior angol telivér, Assed arab telivér, Abugress arab telivér és Messrour arab telivérek vannak apai nagyapa, anyai nagyapa és dédapánál. Lásd szinte angloarab fajtáról beszélhetünk, ebben az esetben. Tehát nem hiába az ebből már eredő “A” vonal, arabon átszűrődött és így az arab és angol telivér vért kell criss-cross használni.)

Írta: Kucsora István
Frissítve: 2023.03.31.
Fotó: Canva

Hozzászólások