Kassai Lajos

Kassai Lajos
íjkészítő mester és a modernkori lovasíjászat megteremtője

Élete, munkássága

1960. szeptember 16-án született Kaposváron. A nyolcvanas évek közepétől íjkészítőként tevékenykedett, és eredményes versenyző volt a terepíjász szakágban. Majd rekonstruálta a honfoglalás kori magyar íjat, és elkezdte sorozatgyártását (elsőként a világon). A nyolcvanas évek végén kidolgozta a lovasíjászat versenyszabály-rendszerét, és a kilencvenes évek elejétől elkezdte az új sportágat terjeszteni először Magyarországon, majd Európában, az USA-ban és Kanadában. Létrehozta a Lovasíjász Világszövetséget.

A világ szinte minden részén vannak tanítványai, és keresik fel azt a bázist Kaposmérő határában, ami a jelenlegi sportág központja. Megismerkedett a Zen íjászattal Japánban (Kamakura), majd Kínába Shaolinba utazott. Tagja a Megszállottak Klubjának.

A lovasíjászat létrehozásáért és a világban való terjesztéséért 2003. augusztus 20-án Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét vehette át.

2011. január 8-án a Testnevelési Egyetem elfogadta a Kassai Lajos által kidolgozott gyakorlati oktatást és elindította lovasíjász képzést, a világon elsőként Magyarországon lehet lovasjíász tanári diplomát szerezni.

Megírta a „Lovasíjászat” című könyvét, amelynek azóta megjelent az angol és a német fordítása.  A könyv negyedik kiadását éri meg Magyarországon.

Ars poetica

„Alapvetően két embertípus van, a kérdés embere és a felelet embere. A kérdés embere az állandóan kutató, tapasztalni, megismerni akaró ember. A felelet embere pedig azt mondja, vallása már mindenre megadta a választ, és visszavonul a hitének megfelelő rítusokba. Az én életem mintha mindkettőt tartalmazná. Én mindent ki akartam próbálni, és azt mondtam, csak az ostobák akarnak a mások kárán tanulni, és nincs fontosabb az egyéni tapasztalásnál. A tudás az egyedüli kincsünk, amit nem vehetnek el tőlünk, és egyben a legarisztokratikusabb dolog is a világon. Most, hogy elértem életem delét, egy napfényes tisztásra jutottam, magam mögött hagyva a kérdések és a vágyak kínzó dzsungelét. Sokkal több az elfogadás, mint a változtatni akarás bennem. A lovasíjászat, ami egykor táltoslovon repített térben és időben, ma már egyre inkább egy rítus számomra, keretet adva hétköznapjaimnak, életemnek. Egyszerre jelenti számomra a tudományt, a művészetet és a vallást. Megpróbáltam a józan észre támaszkodva a lehető legtöbbet megtudni erről a tevékenységről, majd képességeimhez mérten művészien bemutatni, és mire eljutottam idáig, azt vettem észre, hogy hitemmé vált.”

Eredményei, világrekordok

Minden eddigi versenyt megnyert, és öt Guinness világrekordot sikerült felállítania. Az elsőt 1998-ban könyvelhette el 12 órás lovasíjász rekordjűval, majd megjavította világcsúcsát 2002-ben és 2006-ban. Ezután 2009-ben a gyorsaság került előtérbe. Vágtató ló hátáról 12 db 30 cm átmérőjű feldobott korongot lőtt le 17, 80 másodperc alatt. 2011-ben ezt a rekordot javította meg, és ötödik alkalommal került be a Guiness világrekordok könyvébe.

ÚJ MAGYAR LOVASÍJÁSZ VILÁGREKORD SZÜLETETT!

Kassai Lajos, megdöntve a két évvel ezelőtti rekordját, egy új világrekordot állított fel 2011. december 4-én délután 15.50-kor a Budapest Sportarénában.

Vágtató ló hátáról 14 db 30 cm átmérőjű feldobott korongot lőtt le 19,85 másodperc alatt.

A rekordot Dallos Gyula, a Magyar Lovassport Örökös Bajnoka hitelesítette.

Forrás: volgy.lovasijaszat.hu
2011. 12. 05.


A jelen, a lét és a jelenlét

A célom az volt, hogy 20 másodperc alatt vágtató ló hátáról lelőjek 14 feldobott korongot. A hibátlan lövések 19,85 másodperc alatt csapódtak a repülő célokba. Több, mint 8000 néző viharos tapssal jelezte a sikert. De vajon sikerült-e? Mert ezt a két dolgot, hogy valami siker vagy sikerült, a mai kor emberének külön kell választani. Számomra valami csak akkor siker, ha az katarzis. Ha a katarzis elmarad, akkor a siker lehet bármekkora, mégsem sikerült.

Két évvel ezelőtti világrekordomkor felfokozott, de letisztult szellemi állapotban billogként égett az agyamba a csúcsteljesítményhez szükséges optimális állapot meghatározása: ENERGIATELT és FESZTELEN. Hatalmas erőt éreztem magamban, amit úgy járt át a nyugalom, mint egy meghitt falu csendes légkörét a déli harangszó. Tudtam tehát, hogy mi kell ahhoz, hogy a maximumot hozzam ki magamból. De az előző alkalommal nem tudtam megfigyelni, hogy mi történik a kritikus pillanatban. Jelenlegi erőfeszítésem során sikerült mélyebben bepillantanom a kulisszák mögé.

A nézőknek 19,85 másodpercük volt arra, hogy találkozzanak egy lovasíjásszal. A lovasíjásznak 19,85 másodperce volt arra, hogy találkozzon őseivel. Én eltűntem 19,85 másodpercre, hogy hol jártam, nem tudom, de azt tudom, hogy ami a helyembe lépett, összehasonlíthatatlanul jobb nálam.

A szobrász dolga, hogy levésse a felesleget. Egy harcos sem tesz mást, mint egy életen át csiszolja technikáját azzal a céllal, hogy megszabaduljon minden felesleges mozdulattól és gondolattól. Az így létrehozott színtiszta cselekvés birodalmába észrevétlenül surran be a mindenható.

A hír valahogy így fog szólni: Kassai Lajos egy újabb csúcsteljesítménnyel került be a Guinness világrekordok könyvébe. De nekem elhihetitek, én voltam az egyetlen, aki akkor nem volt ott.

Mindhalálig lovasíjászat!

Baráti üdvözlettel:
Kassai Lajos
Kaposmérő, 2011. december 05.


Új magyar lovasíjász világrekord született

Kassai Lajos, tanítványaival együtt, egy új Guinness Világrekordot állított fel (ez számban már a 4.) 2009. december 5-én délután 18. 00 órakor a Budapest Sportarénában.

Vágtató ló hátáról 12 db 30 cm átmérőjű feldobott korongot lőtt le 17, 80 másodperc alatt.

A harmadik próbálkozásra megteremtődött az összhang ló és lovas, a 12 korongot dobó ember és az aréna több mint 6000 nézője között.

Tiszta feszültségmentes energia járta át a Budapest Arénát és vezette a kilőtt nyilakat halálos pontossággal a repülő korongokba.

A világrekordot hitelesítette Lázár Vilmos, hétszeres kettes fogathajtó világbajnok, a Magyar Lovas Szövetség elnöke és Dallos Gyula, a Magyar Lovassport Örökös Bajnoka.

Forrás: volgy.lovasijaszat.hu
2009. 12. 05.
Fotó: Weinber Szilárd


24 órás lovasíjász világrekord

2006. június 10-én (szombaton) Kassai Lajos, eddigi két 12 órás lovasíjász világrekordját megdöntve egy újabb világrekordot állított fel, 24 órán keresztül lovasíjászott.

Szombaton reggel 7 órától vasárnap reggel 7 óráig tartó rekordkísérlet során 661 vágta alatt, 5412 lövéssel 15596,43 összpontszámot sikerült elérnie, mely 212, 35 átlagpontszámot eredményezett (a lovasíjászat vizsgarendszere szerint a mesterfokozat 210 pont, amelyet Kassai Lajos még a 24. órában is túlszárnyalt).

Forrás: volgy.lovasijaszat.hu
2006. 06. 10.

Kassai Lajos a hétvégén legyőzte önmagát

Egyenletes taps hallatszik a dadai völgyből. Ritmusos ütemben biztatják példaképüket a pokrócba burkolt szurkolók. Egyesek már nem bírták a hajnalt és autójukban pihennek néhány órát, mások a fedett pálya oszlopának dőlve hunyják le szemüket. Így virrasztanak. Vasárnap reggel hat óra van. Az alacsonyakat pislogó rajongók Kassai Lajos lovasíjász legújabb, 24 órás rekordja miatt jöttek a dadai völgybe.

– Ez már fanatizmus. Hihetetlen hogy bírja. Debrecenből jöttem el eddig, hogy lássam: megint megcsinálja! – lelkendezik Budai László. Közben a tömeg ujjong, tapsvihar övezi a lovasíjász futamát. – Amikor azt hinnénk, hogy már kezd elfáradni és kevésbé képes a koncentrációra, újra és újra bebizonyítja: ő a legjobb, megint több pontot szerzett, mint az előző vágtánál – örvendezik egy másik szurkoló.

A fedett pályánál legalább ötvenen nézik, filmezik, fényképezik a rekorder minden mozdulatát.

– Már csak tíz perc Lajos! – nyugtatja egy hang a rekordert, aki visszakiált: – És akkor kezdjem újból? – mire kitör a nevetés.

Az utolsó két vágtához teljes harci díszbe öltözik a lovasíjász. Tapsvihar és biztató kiabálás övezi a végső futamot. A virrasztó barátok beszaladnak a pályára, körbeállják példaképüket, majd hirtelen néma csend.

– Ez a 24 óra igazából húsz év munkáját jelenti – szólal meg Kassai Lajos és megköszöni a résztvevőknek, hogy kitartottak mellette. A fiúk szinte letépik a lováról és huszonnégyszer dobják a levegőbe, pezsgővel locsolják, majd sorban megölelik a férfit. A fáradt rekorder csak néhány mondatot mond, többek között azt, hogy ezzel vége. Nem akar több rekordot felállítani, kizárólag az imádott sportjának élni. És persze még egyet: tanítani.

Kassai Lajos az elmúlt huszonnégy órában 661 vágta alatt 5413 célzott lövést adott le. Erre a világ egyetlen lovasíjásza sem képes. Kassai Lajos magát győzte le.

Meiszterics Eszter
Forrás: Somogyi Hírlap
2006. 06. 12.

Kassai Lajos levele a siker élményéről és saját életfilozófiájáról

Kedves Barátaim!

Szeretnék még egyszer köszönetet mondani azoknak, akik eljöttek, és kitartottak mellettem. Köszönöm a lovak elõkészítését, a vesszõk gyûjtését, a találatok számolását, és mindazt a lelki és fizikai segítséget, amivel elhalmoztak. Önzetlen közremûködésük nélkül elhatározásom csak egy tûnõ elképzelés maradt volna, nem tudok elég hálás lenni segítségükért.

Ez a teljesítmény az elmúlt húsz év következetes és kitartó munkájának az eredménye.  Az elsõ rekord alkalmával 1998-ban, 12 óra alatt 286 futamból, több mint 1000 célzott lövést leadva 4238,18 pontot gyûjtöttem össze, mely pontszám versenyátlaga több mint 133 pontnak felel meg.  A második rekordot 2002-ben állítottam fel, 12 óra alatt 323 vágta során, közel 3000 lövéssel, 7126,05 összpontszámot sikerült összegyûjtenem, mely pontszám versenyátlaga 198,55 pont. És a jelenlegi, 2006-os rekord felállításakor 24 óra alatt 661 vágta során, 5412 lövéssel, 15 596,43 összpontszámot értem el, mely eredmény versenyátlaga 212,35 pont. Mindhárom próbatételemnek ugyanazok voltak a mozgatórugói. Mélyen behatolni önmagam belsõ világának feltáratlan zugaiba, és ezzel párhuzamosan minél többet megtudni a lovasíjászatról. A bejegyzett világrekord az esemény mellékterméke volt, és nem a célja.

Az élmény minõségét lelki beállítottságunk határozza meg, a fájdalom elkerülhetetlen, de ha céljaink összhangban vannak képességeinkkel, a szenvedés nem válik osztályrészünkké. A test, a szellem és a lélek összhangja teremti meg harmóniánkat az életben, és nyújt támaszt megpróbáltatásaink során. Képzeljünk magunk elé egy fogatot: erõtõl duzzadó lovak, jól megépített kocsi és egy kiváló hajtó. A lovak ösztöneink, érzelmeink, indulataink; a hajtó értelmünk, és a kocsi testünk szimbóluma. Most pedig játszunk el a gondolattal, és képzeljünk két göthös gebét a fogat elé, ültessünk egy gyakorlatlan ostoba kocsist a bakra, és idézzünk magunk elé egy rozoga, lerobbant szekeret. Bizony, ezen sorscsapások közül egy is elég ahhoz, hogy születésünktõl a halálunkig tartó utunkat egyik kátyúból a másikba való vergõdéssé nyomorítsa. Végignézve embertársainkon, kinél kevésbé, kinél jobban kiütköznek karmikus fogatuk hiányosságai. De még mielõtt túlzottan elmerülnénk a bennünket körülvevõ világ kaján szemléletében, vessünk csak egy röpke pillantást önmagukba. Mit látunk magunk elé nézve, aszott párákat vagy tajtékzó méneket? Kocsink könnyen gördül, vagy foghíjas küllõin nyikorog rozsdás kerekünk? És vajon mi, ki mindezt a bakról szemléljük józanul, látunk-e, elég tiszta-e tükrünk, melyben önmagunkat szemléljük?

A legtöbb, amit errõl a rekordról elmondhatok, hogy 24 órán keresztül szilaj lovak húzták hangtalanul suhanó kocsimat, és élveztem rövid utazásom minden pillanatát. Sohasem tudom majd meghálálni a sorsnak azt a kegyét, hogy engem választott ki erre a csodálatos feladatra, és ekkora élménnyel ajándékozott meg ilyen érdemtelenül.

A próba nem azért jelent számomra értéket, mert teljesítettem, hanem azért, mert a siker fénye jól rajzolta ki eddig elõttem rejtve maradt hibáim árnyait. Egy harci mûvészetet gyakorló ember számára sohasem az a fontos, ami jól megy. Önmagunk csiszolásának rögös útján mindig a legnagyobb ellenállás irányába kell haladnunk. Az esemény felidézése, a videó felvételek elemzése tapasztalatok tömegét hozta bennem felszínre. Egy húsz éve tartó korszaka zárult le életemnek. Annak ellenére, hogy a verejték, melyet ez alatt az idõ alatt kiizzadtam, egy kisebb vízimalmot meghajtana, még mindig kezdõnek érzem magam. Egy hegymászó érezhet hasonlót, minél magasabbra tör, annál meredekebb a lejtõ, hidegebb a levegõ, és kevesebb az oxigén. Ha az út kilencven százalékát megtetted, akkor jársz a felénél. Amik egyre élesebben kirajzolódnak elõttem ezen a hosszú úton, azok az állomások körvonalai:

– Az elsõ száz pont a helyes íjász- és a helyes lovaglótechnika megtanulásának az ideje, az alapok lerakásáé.
– A száz és kétszáz közötti korszak olvasztótégelyben ötvözõdik a lovaglás és az íjászat.
– Kétszáz és háromszáz között kel életre a kentaur, egyre többször éljük meg az egység élményét, majd lényünk elválaszthatatlan részévé válik.
– A háromszáz feletti tartomány a sas birodalma (a hun katonai elitet hívták sas íjászoknak): a szellem és a spiritualitás színtere.

Végsõ számadásként farkasszemet nézve önmagammal eddigi sikereimet nem egyedülálló képességeimnek köszönhetem, hanem ellenfeleim felkészületlenségének. A kor, melyben élünk, a civilizáció egyre magasabb szintjére repít minket, miközben a kultúra egyre elérhetetlenebb mélységû szakadékba zuhan. A harci mûvészetet gyakorló ember, aki egykor a vérontás potenciális eszköze volt, egyre nagyobb szerepet kell, hogy vállaljon fogyasztói társadalmunk kíméletlen malmában õrlõdõ emberi értékeink átmentésében. Lehet-e nagyobb kihívás, mint feslõ morálunk egy cafatját fogunk közé szorítva átvonszolni e hitvány századon?

Kassai Lajos
Kaposmérõ, 2006. június 14.
Forrás: Magyar Lovas Kör


12 órás rekordjavítási kísérlet

2002. május 11-én reggel 6 órától este 6 óráig tartó rekordkísérleten 323 vágta során, közel 3000 lövéssel, előző rekordját megdöntve 7126,05 összpontszámot sikerült elérnie Kassai Lajosnak, amely 198,55 átlagpontszámot eredményezett.

 

Forrás: volgy.lovasijaszat.hu
2002. 05. 11.

A falu büszkesége a lovasíjász
Rekord! Reggel 6 órától este 6 óráig 323 vágta során közel 3000 lövést adott le

Kassai Lajos lovasíjász visszavonultan él kaposmérői birtokán. Községünk leghíresebb személyisége a világban is hír-nevet szerzett kis falunknak, számos rekorddal és kitüntetéssel büszkélkedhet. Kérdéseinkre íjászműhelyében válaszolt.

Hogy indult el a pályafutása?
Eleinte sok kudarcom volt, de kitartottam elhatározásom mellett. Először másodállásban foglalkoztam a hobbimmal, aztán főállásban a világon először az íjak sorozatgyártásába kezdtem.

Tanít valahol?
Igen, az USÁ-ban, Kana-dában és egész Európában egyaránt tanítok.

Milyen nyilakat készítenek?
Élethűen tükrözik az ősi nyilak formáit, viszont a modern anyagok felhasználásával dolgozunk és reformálunk.

Milyen eredményekkel büszkélkedhet?
Minden eddigi versenyt megnyertem és két Guinness Világrekordot sikerült felállítanom. 1998-ban versenyszerűen, váltott lovakkal, 12 órás folyamatos lovaglás közben 286-szor vágtattam végig a 90 méter hosszú pályán, ezalatt több mint 1000 célzott lövést adtam le. Majd négy év felkészülés után 2002-ben reggel 6 órától este 6 óráig tartó rekordkísérleten 323 vágta során, közel 3000 lövéssel, 7126,05 összpontszámot sikerült elérnem, jóval megdöntve az előző rekordomat. 2003-ban Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét vehettem át.

Hogy kezdte el hirdetni ezt a sportágat?
A ’80-as évek végén kidolgoztam a lovasíjászat verseny-szabályrendszerét, majd elkezdtem az új sportágat terjeszteni először Magyarországon, majd Európában, az USÁ-ban és Kanadában. Megismerkedtem a Zen-íjászattal Japánban, majd Kínába Shao-linba utaztam. Megírtam a Lovasíjászat című könyvem, amelynek azóta megjelent az angol és a német fordítása is.

Ért valaki a családjából az íjászathoz?
Van egy húszéves lányom, aki 14 éves koráig lovagolt és elég jól megtanulta az íjászatot. Mostanában viszont irodai munkával foglalkozik.

Mit tart állandó otthonának?
Visszavonultan élek Kapos-mérőben egy tizenöt hektáros területen tizenkét ló társaságában. Életem hátralévő részét a lovasíjászat tökélyre fejlesztésére szántam.

Forrás: Somogyi Hírlap

 


12 órás lovasíjászat

Kassai Lajos 1998. június 6-án versenyszerűen, váltott lovakkal, 12 órás lovasíjász rekordkísérlet során 286 futamból, több mint 1000 célzott lövést leadva 4238,18 pontot gyűjtött össze, melynek átlaga több mint 133 pont.

Bekerült a Guinness Rekordok könyvébe.

Forrás: volgy.lovasijaszat.hu
1998. 06. 06.

 

 

Hozzászólások