Útmutató edzőknek alap lovasfelszerelésekről kezdő lovasai számára

Bizonyára te is szembesültél már azzal, hogy a kezdő lovas melegítőnadrágban vagy éppen farmerben, nem megfelelő öltözetben érkezett a lovas edzésre. Ez a cikk segítséget nyújt ahhoz, hogy könnyebben átadhasd azokat az információkat számukra, miért is fontos a megfelelő lovas öltözet.

A lovasok megfelelő felszerelése elengedhetetlen nem csak biztonsági okokból kifolyólag, hanem a lovaglás maximális élvezetei értéke miatt is. A lovaglás napjainkban egyre kedveltebb és közismertebb sportággá nőtte ki magát, mind a gyermekek, mint a felnőttek körében. Ennek oka, hogy egyre többen választanak természetközeli sportokat, aminek köszönhetően nem csak a testüket, hanem a lelküket is meg tudják mozgatni. Az alapvető felszerelés azonban ugyan olyan fontos a hobbi lovasoknak, mint az amatőr- vagy éppen a profi versenyzőknek, legyen szó akármelyik szakágról.

Na de mi is pontosan az alapvető lovasfelszerelés minden lovas számára?

Lovaglónadrág

A lovaglónadrág szükségessége elsőre feleslegesnek tűnhet, hiszen miért ne lehetne lovagolni bármilyen nadrágban, ami kényelmes számunkra. Természetesen, ha még nem vagyunk biztosak abban, hogy hosszútávon szeretnénk lovagolni, akkor egy szabadidő nadrág is megteszi az első alkalomra, de hamar rá fogunk jönni, miért is lovagol mindenki más rendes lovaglónadrágban.

A lovaglónadrág többnyire streccses anyagú, kényelmes varrás nélküli ruházat, mely testhezálló alakjának köszönhetően nem csúszkál el lovaglás közben, megadva ezzel a lovaglás teljes élvezetét és segít megtartani a nyeregben való helyes elhelyezkedést is.

Létezik többféle nadrág, különféle betét-típusokkal pl. szilikon, velúr vagy bőr, ezt azonban mindenki maga döntse el, hogy melyikre teszi le a voksát. A nagyobb nyereghez való tapadás eléréshez, – mely főként a kezdő lovasoknak ajánlott – a szilikon illetve a bőr betétes lovaglónadrág a megfelelő, ezen belül is meg tudunk különböztetni teljes ülepen lévő betétet, valamint térdfoltos verziót is.

Létezik azonban a lovaglóleggings típus, mely a normál lovaglónadrágtól annyiban tér el, hogy nincsen rajta rögzítéshez szükséges gomb vagy patent, illetve slicc, mindössze a derék magasságában lévő gumis rész, mely egyszerű és gyors felhúzást eredményez, valamint dizájnos megjelenésének köszönhetően akár mindennapi viseletnek is tökéletes lehet. Az összes típusú lovaglónadrág megtalálható a lengyel Equishop Lovasbolt magyar nyelvű weboldalán.

Lovaglócipő/lovaglócsizma

Lovaglócipő vagy lovaglócsizma? Ez a kérdés sokszor felmerül a lovasok körében. Egyéne válogatja, vagy ahogy mondani szokták: ,,Ízlések és pofonok”. Mindkettőnek megvan az előnye, illetve hátránya.

Erre a ruházatra is igaz a fentebb említett tény, miszerint, ha valaki még csak ismerkedik a lovaglás gondolatával és nem biztos benne, hogy ezt szeretné ezt a csodálatos sportot űzni, illetve feleslegesen kiadni pénzt egy speciális lovas lábbelire, akkor az első alkalomra lehet sportcipőt felvenni, azonban itt is hamar kiderül, miért nem ajánlatos. A sportcipőknek nincs ún. sarka, ami arra szolgál, hogy megakadályozza a lovas lábának a kengyelbe való túlzott belecsúszását, majd később beragadását. Valamint túl vékony a talpuk, ami miatt sokkal megerőltetőbbnek, illetve kényelmetlennek bizonyul a lovaglás, a kengyel talpba való “bevágása” miatt.

Na, de vissza az eredeti kérdéshez. Ha már úgy döntöttünk, hogy egy lovas lábbeli megvásárlására szánjuk magunkat, érdemes figyelembe venni a következő tényezőket a típus kiválasztása előtt.

A lovaglócipő, másnéven a rövidszárú, bokacsizma, mely nevéből is rájöhetünk, hogy a bokáig ér fel a szára, oldalt két gumis betét segíti a könnyű fel- és levételt. További előnye, hogy jóval olcsóbb, mint a lovaglócsizma és akár egész nap hordható kényelme miatt, tökéletesen alkalmas istálló körüli munkavégzésre is. Sok lovas szereti hordani térdzoknival kombinálva, akár lovaglás közben is, mely így egy pénztárca barát megoldást alkot a kezdő lovasok számára.

Azonban ha komolyabban és gyakrabban lovagolunk, ez a kombináció hossztávon nem fog működni, de erre is van egy megoldás, ha veszünk hozzá csizmaszárat, vagy közismertebb nevén chaps-et. Hasonlóan a cipőhöz, bőrből, vagy műbőrből készült védőfelszerelés, melyet a lovaglócipőre felhúzva alkot egy tökéletes egységet a lovagláshoz.

A másik lovas lábbeli lehetőség a lovaglócsizma. A lovaglócsizma előnye gyönyörű megjelenése és stílusa, valamint stabilabb lábtartást biztosít viselőjének, komolyabb szinteken gyakoribb az előfordulása, de sok amatőr is szívesen választja az efféle lábbelit magas fokú kényelme illetve szépsége miatt. Hátránya azonban magas ára, ám a viselete mindent kárpótolni tud.

Lovaglókobak

A lovaglókobak fontosságát talán nem kell megkérdőjelezni. Megszámlálhatatlan esetben védte meg viselőjét az súlyos sérülésektől, vagy akár az életveszélytől. A lovak bármennyire is gyönyörű, nemes illetve okos állatok, viselkedésük azonban sokszor hirtelen és kiszámíthatatlan, amit jobb, ha figyelembe veszünk. Sosem lehet tudni, hogyan végződik a lovas edzés, ezért jó, ha mindig viselünk kobakot!

Érdemes olyan modellt keresni, amelyik pozitív törésteszttel rendelkezik, illetve megfelel a mai szabványoknak és követelményeknek. Ezen kívül a többi választási tényező mind a dizájnon múlik.

A lovaglókobaknak megfelelően kell illeszkednie a fejre, nem lehet túl laza, valamint túl szoros, a rögzítő állszíjat tekintve sem. Ha túl laza, a kobak zavaróan csúszkálhat a fejünkön, nem mellesleg kevésbé véd olyan jól, mint egy megfelelő méretű kobak. Ha viszont túl szoros, szoríthatja a lovas fejét, erős fejfájást okozva, így tehát a saját érdekünkben a legjobb, ha megfelelő méretű kobakot választunk, megfelelően beállítva.

A kiválasztás során figyelembe vehetünk olyan tényezőket is, hogy a kobak rendelkezik-e esetleg plusz védőelemmel pl. tarkóvédővel, illetve hogy mennyre jó a szellőzése, cserélhető-e a benne lévő kobakbetét, főként higiéniai szempontból, valamint, hogy állítható-e a kobak.

Az állítható kobak értelemszerűen hosszabb távon használható, a lovasiskolák előszeretettel választják az efféle kobakokat, illetve gyerekeknek is ez lehet a legjobb megoldás, annak érdekében, hogy ne kelljen rövid időn belül egy újabb darabot venni.

A lovasiskolák általában biztosítani szoktak kobakot a lovasoknak, azonban itt is az a jellemző, hogy mindenki szereti a saját felszerelését hordani, így ha a lovaglás szerelmesei leszünk, idővel biztosan be fogunk szerezni egy saját lovaglókobakot.

Lovaglókesztyű

A következő felszerelés, ami szükséges lehet a lovagláshoz, nem más, mint a lovaglókesztyű. Egy egyszerű kesztyűnek tűnhet, de valójában nem az. Talán ez a lovas felszerelésének egyik legolcsóbb eleme, ami nyilván egy pozitív dolog, ha az ember be akar ruházni egyre, nem mellesleg igen hasznos is.

Lovaglókesztyűkön beül is meg lehet különböztetni több típust, van nyári, téli de akár még négyévszakos kesztyű is, bőr anyagú, bőr betétes, sima szövet anyagú és még sorolhatnánk a különféle verziókat. Itt is főként az egyéni vélemény illetve igény számít.

De hogy miért hasznos a lovaglókesztyű? Első sorban a lovaglószár megtartásában játszik szerepet, sokkal stabilabb szárfogást biztosít, illetve, hogy a szár ne tudja feltörni, megégetni a lovas kezét, ha éppen a ló húzná ki belőle a szárat. Nyáron ha izzad a kezünk, a szár könnyen kicsúszhat belőle, a kesztyű pedig segít ezt megakadályozni, télen viszont egy plusz feladatban is helyt áll, egy melegítő réteg keretein belül, főleg, ha egy thermo lovaglókesztyűt választunk.

2022.10.25.
https://www.equishop.com/

Hozzászólások