Elhalasztják a Badmintont III. Károly koronázása miatt

Nagy-Britannia egyik(, ha nem a) leghíresebb lovas versenyének, a Badminton Horse Trials-nek hagyománya még a múlt századra nyúlik vissza. A királyi családnak a kezdetektől fogva szoros kötődése van az eseményhez. 1955-ben maga II. Erzsébet királynő meghívására Windsorban zajlott le a verseny, majd későbbi években Anna királyi hercegnő, valamint férje és lánya is részt vettek a megmérettetésen. A királynő szeptemberi halála óta fia, III. Károly király tölti be az uralkodói szerepet, akinek koronázási ünnepségét 2023. május 6.-ára tűzték ki. E napon tartották volna eredetileg a Badminton Horse Trials sokak szerint legizgalmasabb versenynapját, a tereplovaglást. Az esemény házigazdái Facebook oldalukon október 20.-án jelezték a koronázás miatti programváltozásokat.

Hogyan zajlik a Badminton?

A Badminton Horse Trials egyike a lovastusa szakág hat CCI 5*-os minősítésű versenyének. Az öt napon át tartó nemzetközi eseményt emiatt minden évben nagy várakozás övezi, hiszen a sportág legeredményesebb versenyzői vesznek részt rajta.

A Horse Trials azonban hagyományosan nem a nemzetközi CCI 5* eseménnyel kezdődik. Ahogyan a korábbi években, úgy jövőre is a Voltaire Design által szponzorált Grassroots Championships-nek fog először otthont adni a helyszín. Ez a BE90 és BE100 kategóriájú verseny csupán két napon át tart. Első nap a nevezők fele mutatja be a díjlovagló programot, másnap pedig a maradék versenyző díjlovaglása után következik a terepverseny és a díjugratás is.

William Fox-Pitt és Chilli Morning, a 2015.-ös Badminton nyertes párosa

A Grassroots második napján a nemzetközi esemény az állatorvosi vizsgálat kereteiben megkezdődik, valamint a helyszínen található standok is kinyitnak.

A Badminton nemzetközi versenyszámai az állatorvosi vizsgálat utáni napon kezdődnek, díjlovaglással. Először a nevezők fele mutatja be a programot, a többi páros csak másnap (azaz a CCI 5* harmadik napján) lép négyszögbe. Mivel ez a lovastusa szakág legmagasabb szintű versenye, a Grassroots Championships-szel ellentétben minden versenyszám külön napon kerül megrendezésre. A díjlovaglás után következik a tereplovaglás, majd zárásképp a díjugratás.

A 2023.-as dátumok

A Voltaire Grassroots Championships eredetileg 2023. május 2.-án, kedden nyitotta volna meg az eseményt, ám így III. Károly király és Kamilla királyné május 6.-ára eső koronázása a Badminton Horse Trials sokak szerint legizgalmasabb napjával, a tereplovaglással esett volna egybe. A szervezői bizottság a versenyszámok elhalasztása mellett döntött. A 2023.-as Badminton Horse Trials és az azt övező rendezvények az eredeti tervezetnél egy nappal később, május 3.-án fognak kezdődni.

A menetrend így várhatóan a következő:

  • május 3. – Voltaire Design Grassroots Championships (díjlovaglás)
  • május 4. – CCI 5* állatorvosi szemle; Voltaire Design Grassroots Championships (díjlovaglás, díjugratás, tereplovaglás)
  • május 5. – CCI 5* (díjlovaglás)
  • május 6. – CCI 5* (díjlovaglás)
  • május 7. – CCI 5* (tereplovaglás)
  • május 8. – CCI 5* (díjugratás)

A Badminton Horse Trials szervezői a változtatást bejelentő Facebook-posztjukban azt is megígérték, május 6.-án az eseményt a koronázási ünnepély köré szervezik majd.

2022.10.21.
Merényi Kincső
Képek: Canva, Ray Bird

Hozzászólások