Öttusa felkészülési tervek az UIPM-kongresszus után, támogatói együttműködést hosszabbított a szövetség

A magyar öttusa-válogatottak szövetségi kapitányai a nemzetközi szövetség (UIPM) novemberi kongresszusa után tervezik kidolgozni a felkészülési menetrendet, ezekben a hetekben pedig a legjobb felnőtt és utánpótlás korú versenyzők megérdemelt pihenőjüket töltik a sikeres évad után.

“Az elmúlt héten Lengyelországban rendezett junior világbajnoksággal véget ért a versenyidény, melynek során csodás eredményeket értünk el. A felnőttek és az őket követő korosztályok tagjai is egyéni és csapatérmekkel tértek haza a különböző világversenyekről, ami azt bizonyítja, hogy jó úton járunk” – értékelte az MTI-nek röviden a szezont Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya, és hozzátette, ilyen sikerek után mindenki rászolgált a pihenőre. Az első jelentős esemény egy hónap múlva esedékes: november közepére nemzetközi edzőtábort szervez a magyar szövetség Tatán, amelyre több nemzet sportolóit is meghívták.

“Távolabbra még nem tudunk tervezni, ugyanis a nemzetközi szövetség novemberi kongresszusa nagyban befolyásolja további életünket és működésünket. Nagyon fontos esemény előtt állunk, akkor válik véglegessé, hogy új sportág kerül a lovaglás helyére, illetve azt is megtudjuk, hogy a junioroknál lesz-e még jövőre lovaglás, vagy náluk már az új tusával kell megrendezni a versenyeket” – tette hozzá Martinek János.

Kállai Ákos, a nők szakvezetője folytatta kapitánytársa kezdő gondolatait, kiemelve, hogy nem emlékszik olyan évre, amikor mindkét nem és minden korosztály versenyzői szállították volna az érmeket.

“Korábban hol a férfiaknak, hol a nőknek jött ki a lépés, most viszont mindenki hozzá tudott járulni a sikerekhez az utánpótlás tagjaitól a felnőttekig. Bizakodva várhatjuk a jövőre kezdődő olimpiai kvalifikációs időszakot” – fogalmazott Kállai Ákos, aki különösen örül a kéthetes novemberi edzőtábornak, amikor az olasz, francia, angol és cseh versenyzőknek is köszönhetően igazán élénk lesz a vívóélet Tatán.

A kapitány a két kismama versenyzővel kapcsolatban elmondta, hogy Alekszejev Tamara már visszatért a versenyzésbe. ” Az alapozás után a régi-új Tamara vághat neki a kvalifikációs sorozatnak. Az olimpiai bronzérmes Kovács Sarolta viszont később, csak májusban szült, ő még kiélvezi az anyaság kezdeti időszakát”. – tette hozzá.

A pihenőidőben meghosszabbította együttműködését a Magyar Öttusa Szövetség és a Béres Gyógyszergyár, ennek értelmében a magyar vállalat a továbbiakban is Béres-készítményekkel segíti a versenyzők eredményes felkészülését. A szerződést a Simicskó István, a szövetség elnöke és Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke írta alá csütörtökön.

Simicskó István emlékeztetett rá, hogy a gyár egyes termékei évek óta hungarikumok, és ő így tekint az öttusára is, amely az egyedülálló eredményeivel gyakorlatilag szintén hungarikum.

“Az egyik legeredményesebb magyar sportág az öttusa, ezt az eredményességet szeretnénk a jövőben is megtartani. Ez az összefogás arról szól, hogy vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel, Béres-termékekkel erősíthetjük sportolóinkat” – tette hozzá.

Béres József arról beszélt, hogy “a gyár tevékenysége és a sport valahol együtt jár”.
Egyfajta természetes szövetségese vagyunk a sportnak, mert mi másról szól a mi tevékenységünk és a sport, mint az emberi egészségről, másképpen mondva az életünk minőségéről, az egészségünk teljességéről.”

Hangsúlyozta, hogy az egészség megőrzése tekintetében a prevencióra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, és ez a támogatás erről szól.
Az együttműködés tavaly májusban kezdődött és a mostani hosszabbítással a jövő év végéig tart, a terméktámogatás értéke – amint azt Béres József elárulta – évente hárommillió forint.

Forrás: MTI
Kép: Canva
2022.10.13.

Hozzászólások