A Lovas Apród EYLE programról

2023. ősztől egy új, kifejezetten a lovasiskolai oktatás támogatására létrehozott programmal indul a Lovas Szövetség.

Ennek hátterében az áll, hogy az Európai Lovas Szövetség (EEF) 2022-ben sikeres EU Erasmus+ pályázatot nyújtott be, melynek az a célja, hogy az európai tagországokban fokozatosan bevezessék a Svédországban és Hollandiában évek óta jól működő „Young Leaders Programot.” Első lépésként három pilot országban indul a program; Norvégia és Bulgária nemzeti lovas szövetsége mellett Magyarország a harmadik résztvevő.

A program elsődleges célja a gyerekek személyes és vezetői kompetenciáinak fejlesztése a lóval való foglalkozás révén. A lovak szerepe az olyan „soft skilleknek” nevezett interperszonális és szociális készségek fejlesztésében, mint a kommunikáció, asszertivitás, a problémamegoldás és az empátia jól kutatott terület. Felismerve a ló társadalmi fejlődésben felismert szerepét az EYLE célja, hogy olyan programot biztosítson, amely Európa-szerte használható, világos utat nyújt a gyerekek és a fiatal felnőttel fejlesztéséhez.

Az EYLE program segíti az önkéntesség terjedését, sokszínűségre és az egyenlőség megvalósítására ösztönöz a lovas világban. Hozzájárul a fiatalok vezetői képességeinek és állampolgári kötelezettségének erősítéséhez, valamint szociális, pszichológiai, pedagógiai kompetenciáik fejlesztéséhez, ezen felül a természettel és a fenntarthatósággal kapcsolatos tudatosság erősítéséhez.

A gyerekek készségeinek fejlesztése négy szinten, különféle tevékenységek révén valósul meg: a kisgyermekek saját lovasiskolájukban kezdik a programot, a kommunikációra, az önbizalomra és az együttműködési készségekre fókuszálva. Fontos sajátossága a programnak, hogy a sajátos nevelési igényű fiatalok számára is képes segítséget nyújtani. Az életkor előrehaladtával a program olyan kihívásokat állít eléjük, amelyekkel tevékenységeiket akár nemzeti szintre is ki tudják terjeszteni, sőt az Erasmus+ támogatásával akár nemzetközi tapasztalatkora is szert tehetnek.

A „Lovas Apród EYLE program” a lovaskultúra oktatás egyik mintaprogramjává válhat hazánkban. Megvalósítása 2025 szeptemberéig tart, de hosszú távú fenntarthatósága kiemelt cél.

Az induláshoz igyekeztünk az ország minden terültéről kiválasztani egy-egy lovardát, ahol a Szövetség koordinálásával megkezdhetjük a munkát. A bevezető 2024. év kísérleti időszak, ami a Program működésének ellenőrzésével és a kezdetben felmerülő hibák javításával telik. Terveink szerint – már a jól működő program tapasztalatainak birtokában- a jövő év második felében tudunk nyílt felhívás alapján tovább lovardákat toborozni a Programban való részvételre.

Lovas Apród EYLE program résztvevői:

Csilló Lovasiskola – Pilis

Fehér Patkó Lovarda – Székesfehérvár

Hejőmenti Lovaspark – Miskolc

Kincsem Lovarda – Sződliget

Nyírbátori Fedeles Lovarda

Pasaréti Honvéd Lovarda

Szikszai Lovasiskola, Ravazd

Zsanai Lovas Sport Klub, Kiskunhalas

Forrás: lovasszovetseg.hu
Kép: Canva
2023.06.26.

Hozzászólások