Lovasterápia Csemőn, majdnem az Isten háta mögött

Lovasterápia Csemőn, majdnem az Isten háta mögött

Igaz mese egy férfiról, aki nem csinál mást, csak segít a mozgássérült gyerekeken.

– Mv .: Él az Alföld közepén egy férfi, aki a hét minden napán másokért dolgozik. Ellenszolgáltatás vagy önös érdek nélkül. Sérült gyerekekkel foglalkozik, olyanokkal, akiken az orvosok nem sokat tudnak segíteni. Imre lovagoltatja őket, és rehabilitációs gépeket talál fel a számukra. Közben boldog ember, pedig jó pár kilométerre lakik az aszfaltos úttól és a falutól, egy rozoga tanyán. Munkájával anyagi hasznot nem tud, nem is akar felmutatni. Eredményeket viszont annál inkább.

– R.: Van egy mesém. Mese egy hétköznapinak látszó emberről, a lovairól, meg a világról. Dimonia Imre, mert ő a mese főhőse és Vihar, aki valósznűleg a világ legtürelmesebb lova, épp Kingával a nyergében rója a köröket. A kislány izomsorvadásban szenved, nem tud járni és az orvosok szerint az állapotát javítani nem, csak szinten tartani lehet. Szóval, így kerül Kinga Vihar hátára, a nyeregbe, a ló háta mögé meg Imre, aki abban hisz, a gyógyítás olykor több, mint amit az orvostudomány annak tart.

– Domina Imre: Az izomsorvadásnak egy nagyon lényeges eleme az, hogy mozgatni kell a bemerevedett izmot, és tulajdonképpen egy kicsit ellazítjuk a lovon a Kingát és valamennyire egy kis ülésbiztonsága lesz.

– R.: Persze mit sem érne a békés körözgetés, ha nem lenne eredménye. Ha nem is látványos, már a szó hétköznapi értelmében.

Harmatné Szíj Mónika: Az egyensúlyérzékét javítja nagymértékben, tehát jobban meg tud ülni például, mert Kinga soha nem tudott felállni, nem tudott kapaszkodni úgymond állásban, nem tudta felhúzni magát, nem tud felülni a mai napig sem. De, ha felültetem, akkor most már biztonságosabban megül és ez az iskolában is nagyon fontos, mert ott hiszen egész nap ülnek.

– R.: A lovasterápia nem újdonság, és Imre ebből a szempontból nem is egyedülálló, abból viszont mindenképpen, hogy ő nem elégedett meg a lovagoltatással. Addig törte a fejét, hogy hogyan lehetne a lóháton megszerzett alapokat, biztonságot, bátorságot fejleszteni, amíg kitalálta a gépet.

– D.I.: Ez már több éve a fejemben van.

– R.: Ez saját találmány?

– D.I.: Ez abszolút saját találmány, mert gondolkodtam azon, hogy tovább kell haladnunk, mert hiába tud fejben a gyerek járni, az nagyon kevés. Járást csak járással lehet tanítani.

– R.: A gép közékori kínzóeszközökre hasonló kinézete ellenére igyencsak barátságos jószág, elbír akár egy felnőttet is, alkalmas lenne kórházi rehabilitációra. Most viszont a pehelysúlyú kicsiknek nyújt segítséget.

D.I.: Lépünk tovább. Tovább lépünk.

– R.: Ez eddig mind szép, de joggal kérdezhetnék mibe kerül ez? Hát kérdezzük meg Imrét.

– D.I.: Nem pénzért csináljuk.

– R.: Azaz, akik most itt voltak azoknak ez nem került semmibe?

– D.I.: Ez nem kerül, ez ingyenes, persze.

– R.: Sem a lovaglás, sem a gép, sem a kiegészítő kúrának tartott méregtelenítés nem kerül egy fillérbe sem. Pedig a sérült gyerekek ellátása sajnos néha igencsak sokba kerül a szülőknek, a torna, az úszás, a lovagoltatás egy hónapban akár 100-120 ezer Ft-ot is elvisz, ráadásul úgy, hogy általában csak az egyik szülő dolgozik, mivel valakinek mindig a gyerekkel kell lenni. Imre tehát sokszorosan segít. Adhat. Olyanoknak, akiktől a sors eddig csak elvett.

Farkasné Varga Krisztina: Az Imre az szociálisan rettenetesen fogékony ember én azt gondolom, mindenkinek a problémájára azonnal próbál megoldást találni.

– Bende Tiborné: Nagyon meglepődtem, hogy úristen, hát a gyerekem nemhogy ülni alig tud és megül a lovon, és onnantól kezdve ő nagyon-nagyon sokat alakult, hát ő ül, ő most már jár, kézen vezetve, sőt egy kézen vezetve jár a Dávid. És szerintem nagyon nagy szerepe van ebben a lovas terápiának.

– R.: De vajon miért? Miért csinálja ezt Imre? Mi a jó neki ebben? Nincs sokmilliós autója, úszómedencéje, nem keres rajta, de boldog ember. A tanyája messze van mindentől, de az emberekhez közelebb, mint gondolnánk.

– D.I.: Én nagyon szomorú vagyok akkor, amikor látom, hogy ilyen gyerekek körül úgy fejlesztő pedagógusban, vagy bármilyen témában olyan valaki van mellette, aki ezt munkának érzi. Hogyha nem belülről jön, hogy egy ilyen gyerekekkel foglalkozzál, kényszeríteni senki nem tudja magát rá. Ezt pénzért nem lehet csinálni.

– Mv.: Hogy mi a tanulsága Imre meséjének? Hogy van élet a pénzen, az érdekeken, az önzésen túl. Hogy van még remény. Remény a gyerekeknek, önöknek, mindannyiunknak. Hogy a világ talán még sincs elveszve.

– Mv.: Talán észrevették önök is, hogy Imre segítőcentruma nem kifejezetten komfortos. Elkél a segítség. Ha úgy gondolják, az Este elérhetőségein várjuk jelentkezésüket. Utánunk következik a Kultúrház, élőben a Marica grófnő szegedi premierjéről. Ez lesz Eszenyi Enikő első operett rendezése, a színpadon a Guinness rekorder 9 tonnás hegedűvel és a próbán balesetet szenvedett Nagy Ervinnel. Kellemes hétvégét, viszontlátásra!

Forrás: MTV
2007-07-27
Kép: Canva

Hozzászólások