Border Collie a lovardai élethez – Interjú Hamza Viktóriával 3. rész

Hamza Viktóriával készített interjús cikksorozatunk előző részeiből megtudhattad, milyen tulajdonságok jellemzőek a Border Collie-kra, kiknek ajánlott a fajta, mind pedig azt, hogy hogyan érdemes őket tanítani. A folytatásban pedig megismerkedhetsz azzal, hogyan viszonyulnak a Collie-k a lovakhoz, illetve hogy vannak-e a fajtának tipikus betegségei.

A Border Collie-k és a lovak

A Border Collie alapvetően egy kíváncsi, barátkozó fajta, és jól beleillenek a lovardai életbe, könnyen kijönnek a lovakkal. Azonban mint ahogy két kutyát egymással, úgy a kutyát és a lovat is érdemes összeszoktatni, összebarátkoztatni annak érdekében, hogy teljes nyugalommal teljen a lovardai életed Border Collie-ddal.

Érdemes kutyádat nyugodt helyzetben kivinned a lovardába – javasolja Viktória -, hogy meg tudjon barátkozni magukkal a lovakkal, illetve a lovak közelségével. A legcélszerűbb apró lépésenként bevezetni a lovarda körüli tevékenységekbe.

A másik fontos dolog az, hogy mind a lovad, mind pedig a kutyád karakterét, személyiségét is figyelembe kell venned annak érdekében, hogy egy kellemes kapcsolat alakulhasson ki köztük. Nem gyakori eset, de amennyiben nehézségek adódnak ezzel kapcsolatban, semmiképp nem szabad erőltetned a dolgot. A Collie-k érzékenysége miatt időt kell nekik hagynod, de előbb vagy utóbb kutyusod remek társ lesz a lovardai életedhez.

Border Collie-nál előfordulható betegségek

Mint minden másik kutyafajtánál is, a Border Collie-knál is vannak jellemző, tipikus betegségek, amiről érdemes előre tájékozódni. Viktória két tipikus betegségre hívta fel a figyelmet.

Az egyik a kor előre haladtával fordulhat elő, addig a másik örökletes jellegű, de ennél az a szerencsés helyzet áll fent, hogy a hivatalos tenyésztők szűrik a szülőket erre, és próbálják kizárni annak esélyét, hogy újdonsült családtagodnál ne jelenjen meg ez a betegség.

Az első betegség, amely inkább az idősödő kutyáknál jelenik meg, az az, hogy a Collie-k csípője elkezd gyengélkedni, veszít korábbi fizikumából. Annak ellenére, hogy nem egy nagy testű kutyáról van szó, sajnos előfordulhat a fajtánál. A másik betegség, ami genetikailag meghatározott, egy szembetegség, méghozzá a szem egyfajta fejlődésének zavara. Azonban ez könnyen elkerülhető, mivel a tenyésztők komoly figyelmet fordítanak ennek szűrésére, és megelőzésére.

A cikket a Spirit of Pilis támogatta. A Spirit of Pilis kennelnél megtalálhatod a számodra tökéletes társat, egy Border Collie személyében, illetve ez a kennel rendkívüli figyelmet fordít a szűrésekre, így nem kell aggódnod a szembetegségtől a tőlük elhozott új kedvenced esetén.

 

Horváth Stella, Frisch Andrea, Lovasok.hu szerkesztősége
2022.06.28.
Fotó: Hamza Viki facebook oldala
Spirit of Pilis kennel facebook oldala

Hozzászólások