Border Collie és a lovardai élet – Interjú Hamza Viktóriával

Az alábbi sorokban Hamza Viktóriával készült interjúnk első részét olvashatod, aki hosszú évek óta nyújt show jellegű lovas bemutatókat lovaival és Border Collie fajtájú kutyáival összhangban. Viktória jelenleg 5  Collie boldog tulajdonosa, munkásságával számos helyen találkozhattál már, kutyáival és lovaival rendszeresen tart bemutatókat, műsorokat az ország különböző pontjain.

Viktória 5 kutyusa közül kettő még nagyon fiatal, saját tenyésztésű kölyök kutya. A három felnőtt kutya közül Cheza az, akivel Viktória egészen a kezdetektől fogva célorientáltan a lovakkal történű munkára fókuszált, ő az, akit a legtöbbször láthatott a közönség Viktória csapatának fellépésein.

Angelnek, az 5 éves kifejezetten attraktív, fogékony és nagyon munkaorientált Border Collie-nak Viktória más jellegű feladatokat talált ki, mert sajnos kiderült, hogy a kutyus tart a lovaktól.

Végül az ötödik kutyus Mokka, a kétéves kan Collie, akinél Viktória azt tapasztalja, hogy kicsit erősebb a terelőösztön. Ez egyfelől előny munka közben, mert nagyon szeret a lovak körül lenni, sőt, ő feladatának is tekinti ezt, viszont azért bizonyos mértékben fékezni is kell ezt a tulajdonságát, mert a ló terelése egyrészt nem funkcionális, másfelől pedig akár veszélyes is lehet a dolog.

Annak ellenére, hogy a fajtának vannak specifikus jellegei, minden kutya valahol más és más, különböző karakterűek, és személyiségjegyűek, és ezt neked, gazdának kell elsősorban figyelembe venned, és aszerint érdemes viszonyulnod a kutyádhoz. – hangsúlyozta Viktória az interjús beszélgetés során.

Kinek ajánlott ez a fajta?

A Border Collie-k számára rendkívül fontos mind a mozgás, mind pedig az “agytorna”, mivel elég nagy agyi kapacitásuk van, így őket nem elég csupán fizikálisan, hanem mentálisan is le kell fárasztanod. Egyébként ki kell emelni, hogy a fajtára jellemző a tanulékonyság, de ennek ellenére sok időt és energiaráfordítást igényel a tanítás.

Viktória elmondása alapján kijelenthetjük, hogy a Border Collie-knál számítanod kell arra, hogy ahogy tehetik, folyamatosan körülötted lesznek, egy lépést nem tudsz nélkülük megtenni – a Collie kérdés nélkül követi gazdáját. Rendkívül fontos nekik a minőségi együtt töltött idő, és az, hogy megkapják a megfelelő figyelmet, és szeretetet. Amennyiben ez mind megvalósul, akkor egy együttműködő és odaadó társad lesz a mindennapok során. Ezt alaposan át kell gondolnod, hogy képes vagy-e a kutya igényeit kielégíteni, mivel, ha nem, az problémát jelenthet. Nem rossz szándéktól vezérelve, de el fogja árulni, hogy pontosan mire is van szüksége, és neked csupán oda kell figyelni rájuk.

Például, ha nem fárasztottad le a Collie-dat rendesen, lehet egyszer csak azt veszed észre, hogy a kedvenc cipőid szét vannak rágva, ami bosszúságot tud okozni, pedig a kutya csak ezzel szeretné jelezni, hogy nagyobb odafigyelésre, feladatokra van szüksége.

Az biztos, hogy ezt a kutyafajtát nem az otthonülésre, lustálkodásra tenyésztették, így Viktória is elsősorban azok számára ajánlja, akik képesek életvitelszerűen foglalkozni vele.

Border Collie tereptársnak?

Tökéletes választás, Fekete Benővel készített interjús cikkünkben ki is tértünk rá, hogy főleg a showvonalú Collie az ideális választás erre, azonban Viktória még egy fontos tényezőre hívta fel a figyelmünket, mégpedig, hogy a Border Collie nem vadászkutya. Éppen ezért tereplovaglás során, ha utána is fut egy-egy vadnak, azt csak a hajtás öröméért és kedvéért teszi, nem pedig az elejtés áll a fókuszában, így különösen tudja, hogy mi az a határ, ameddig elmehet, és hol van az a pont, amikor vissza kell jönnie. A másik szempont, amiről többször tettünk már említést, az pedig a fajta hatalmas mozgásigényében rejlik. Ezeknek köszönhetően a Border Collie tökéletes választás lehet számodra tereptársként.

Ahogy egy ló, úgy egy kutya is felelősséggel jár, úgy ez a fajta is különös elköteleződést, időt és energiát igényel, de ha van affinitásod ezekhez, akkor a Border Collie fajtában egy csodálatos partnert találsz majd mind a lovardai élethez, mind pedig a mindennapjaidhoz.

Ezt a cikket a Spirit of Pilis támogatta. Ha úgy gondolod, hogy a Border Collie az ideális választás számodra, a Spirit of Pilis kennel segít abban, hogy egy csodás társ, és partner legyen életed szerves része.

A folytatásban megtudhatod a Border Collie-k tanításának jellemzőit.

Horváth Stella, Frisch Andrea, Lovasok.hu szerkesztősége
2022.06.19.
Kép: Canva
Hamza Viki facebook oldala
Spirit of Pilis kennel weboldala
Frissítve: 2022. 09. 18.

Hozzászólások