Border Collie a lovardai élethez – Interjú Hamza Viktóriával 2. rész

Előző cikkünkben Hamza Viktória által megtudhattad, hogy főként kinek ajánlottak a Border Collie fajtájú kutyák, illetve azt, hogy miért remek választás tereptársnak, a következőben pedig megismerheted, hogy hogyan taníthatod kutyádat, illetve mikre érdemes figyelned a képzés során.

Viktória hosszú évek óta képez Border Collie-kat kiemelkedő szinten. Lovas szabadidomítóként tartott bemutatóin kutyái nagy szerepet kapnak az előadásokban, így a fegyelmezettség, a maximális figyelem és motiváltság a kutyák részéről gyakorlatilag elengedhetetlen. Viktória kutyáinak nem csak az adott jelzéseket kell maradéktalanul ismerniük, de tudniuk kell különbséget tenni a lovak felé intézett jelzések és a feléjük érkezők között.

Border Collie-k tanítása

Hamza Viktóriánál tevékenységéből adódóan Collie-ai esetén a trükkök, show elemek tanítása van előtérben a produkcióikhoz. Amennyiben eddig még nem volt kutyád, vagy kevés tapasztalatod van a kutyakiképzésben, akkor mindenképpen érdemes kutyasuliba járni a Border Collie-ddal, és az ottani trénerek segítségét kérni a nevelésben, idomításban. Annak érdekében, hogy sikeresen, és eredményesen tudd Collie-dat tanítani, Viktória szerint elsősorban két fontos szempontot kell figyelembe venned.

1. ismerned kell a kutyád karakterét, illetve azt, hogy melyek az erősségei
2. tudnod kell a konkrét célt, hogy mi felé szeretnél haladni

Amennyiben ezt a két tényezőt teljes mértékben ismered, úgy a tanítás sokkal gördülékenyebben fog folyni.

Az első tényezőt azért fontos tudnod, mivel ennek köszönhetően megláthatod azt, hogy mi felé hajlik inkább kutyád.

A másik szempont talán az élet minden területére igaz, mivel ameddig nem tudod, mi a pontos cél, mit szeretnél elérni igazán, addig nem fogsz tudni hatékonyan afelé haladni. A Border Collie-k rendkívül magas intelligenciájuknak köszönhetően könnyen tanulnak, azonban ennek ellenére sok időt, energiát és türelmet kell belefektetned a tanításukba. Ez a végtelen türelem mutatkozik meg Viktóriánál is, hiszen ahhoz, hogy műsorai stabilak és látványosak legyenek, elengedhetetlen a következetes munka. Viktória egyébként körülbelül másfél év alatt képezi ki a kutyáit.

Viktória interjús beszélgetésünk során azt is hangsúlyozta, hogy nem igazán a kutya neme határozza meg azt, hogy milyen könnyen tanul, vagy milyen irányba hajlik. Mindinkább a kutya személyiségjegyeire kell fókuszálni, azt kell neked is figyelembe venned, ha a fajta mellett döntesz.

Mindenesetre az biztos, hogy Collie-ddal a közös tanulás számtalan élményt, örömteli pillanatot, illetve eredményeket hoz majd számodra.

A cikket a Spirit of Pilis támogatta. Amennyiben kedvet kaptál ahhoz, hogy belevágj egy közös kalandba egy új társsal, a Spirit of Pilis kennel segít abban, hogy megkapd a számodra tökéletes Border Collie-t.

 

A következőben megtudhatod, hogy viszonyulnak a Collie-k a lovakhoz, illetve mik a fajtára jellemző tipikus betegségek.

Horváth Stella, Frisch Andrea, Lovasok.hu szerkesztősége
2022.06.28.
Fotó: Canva
Hamza Viki facebook oldala
Spirit of Pilis kennel facebook oldala
Frissítve: 2022.09.18.

Hozzászólások