Többezer lovat evakuáltak tulajdonosaik az Ian Hurrikán elől

Az amerikai Florida államba a napokban érkezett a hatalmas, pusztító vihar az Ian Hurrikán. A katasztrófa szeptember 27.-én csapott le Kubában, helyi idő szerint 16:30-kor (magyarországi idő szerint 8:30), majd onnan haladt tovább az óceánparti állam irányában, hihetetlen károkat hagyva maga után. A 4-es erősségű vihar néhol akár 250 kilométer per órás széllel is járt, sokak szerint pedig ez Florida történetének legnagyobb hurrikánja.

Az emberek már napokkal a katasztrófa előtt megkezdték a felkészülést biztonságuk és értékeik védelmének érdekében. Az ocalai World Equestrian Center (WEC) több mint 2000 evakuált lovat fogadott be, de kedd délutánra már elérték maximum kapacitásukat.

Az Egyesült Államok Lovasszövetsége (USEF) azt nyilatkozta a Horse and Hound magazinnak, hogy szorosan figyelemmel kísérik a kialakult helyzetet, és annak lehetséges hatásait a floridai lovakra.

„Köszönjük a World Equestrian Center erőfeszítéseit, akik megnyitották kapuikat több mint 2000 elszállásolni való ló előtt. A lovas közösség mindig összetart ínséges időkben. A USEF felkészült, hogy működésbe hozza a USEF katasztrófa segélyalapot (szerk. – USEF Relief Fund), mely segítségével azonnali forrásokat tudunk biztosítani nonprofit szervezeteknek, lovaik ellátásának finanszírozására. Ma is, és a jövőben is fogadunk további adományokat a USEF Relief Fund számára.”

Tökéletes biztonság – ingyen

A vihar elől menekített lovak a WEC területén összesen 25 istállóban kerültek elhelyezésre. Az intézményben található boxok nagyobbak a szabványméretnél, és padlójuk gumival borított. A lovasközpont területén még állatorvosi állomás is működik, melyet a Floridai Állatorvosi Egyetem üzemeltet. Az ocalai helyszín egyébként világversenyeknek is adott már otthont.

„Az állatok iránti szeretet miatt csináljuk, amit csinálunk.” – nyilatkozta Vinnie Card, a WEC egyik vezetője.

Nem csak (nagy)lovaknak ad otthont

Josh Dolannek, egy miniatűr pónikat mentő alapítvány vezetőjének ez lesz az első hurrikánja, mióta másfél évvel ezelőtt Ocalába költöztette szervezetét. A World Equestrian Center segítsége nélkül több mint 50 mini póniját kellett volna Georgiába szállítani.
Emily Copeland, egy floridai díjlovas nyolc lovával, valamint két szamarával érkezett a helyszínre, de rajta kívül többen is elhozták szamaraikat. Az istállókban még egy kenguru és egy szárazföldi teknős is menedéket kapott.

2022.09.30.
Merényi Kincső
Képek: Canva

Hozzászólások