Marhaterelés, lovarda körüli munkák Border Collie-val – Interjú Fekete Benővel 3. rész

Fekete Benővel készített interjúsorozatunk előző részeiből megtudhattad, hogy milyen tulajdonságok jellemzik a Border Collie-kat, valamint, hogy hogy kell elképzelni velük a terelési munkákat. A folytatásban azokat a legfontosabb dolgokat ismertetjük Benő segítségével, amelyekre különösképp oda kell figyelned Border Collie tulajdonosként.

A Border Collie-k munkavágya

A Collie-kban hatalmas munkakedv és munkavágy tobzódik, ami leginkább előnnyel jár, azonban, ha nem figyelsz rá megfelelően, akkor annak megvan a hátulütője. – hívja fel a figyelmet Fekete Benő a Collie típusú kutyák nem mindennapi tulajdonságára. – A magyar terelőkutyák is nagyon jól teljesítenek, azonban egy fontos különbség kiemelendő köztük, és a Collie-k között, az pedig az, hogy a Border Collie-k szívüket-lelküket képesek beleadni a feladatba, és kitartóan végzik el azt. Ők olyan szinten munkára készek, és annyira szeretnek dolgozni, hogy akár végkimerülésig képesek végezni feladatukat, és észre sem veszik, hogy mennyire ki vannak merülve, így erre neked gazdiként kell különös figyelmet fordítanod! Neked kell megkérned kutyád, hogy tartson szünetet, pihenjen egy kicsit.

Mi az, amit semmiképp sem kaphat Border Collie-d?

Szerencsére Fekete Benő kutyáinál nem találkozott a fajtabetegségekkel, azonban rávilágított egy hatóanyagra, ami elég súlyos veszélyt jelent erre a fajta kutyára, és amire gazdiként mindenképp érdemes odafigyelned. Ez az anyag az ivermectin. Sem magát ezt az anyagot, sem pedig a származékait nem szabad Collie-dnak adnod, ugyanis méregként hat rá és sajnos el is pusztulhatnak benne. Az ivermectin, és annak származékai általában féreghajtókban, illetve bolhanyakörvekben találhatóak meg bármelyik üzletben. Szerencsére ez a veszélyforrás is könnyen kikerülhető, azonban neked gazdiként kell rendkívüli figyelmet fordítanod rá.

Ez az a két tényező, amire kiemelted oda kell figyelned Collie tulajdonosként, azonban a jó hír az, hogy kis odafigyeléssel mindkettőt könnyen elkerülheted, és kutyád hosszú éveken keresztül lehet társad mind a lovardai életedben, mind pedig a mindennapjaidban.

A cikket a Spirit of Pilis – Border Collie kennel támogatta. Így, hogy teljes mértékben körbejártuk a Border Collie-k legfontosabb jellemzőit, és úgy gondolod, hogy ez a fajta az ideális választás számodra, akkor a Spirit of Pilis – Border Collie kennel a segítségedre lehet ebben.

Horváth Stella,
Interjút készítette: Frisch Andrea,
Lovasok.hu szerkesztősége
Fotó: Szabó Jusztina
Canva
Spirit of Pilis kennel facebook oldala
2022.06.28.
Frissítve:2022.09.18.

 

Hozzászólások