Marhaterelés, lovarda körüli munkák Border Collie-val – Interjú Fekete Benővel

Miért is lehet megfelelő társ a Border Collie kutyafajta a lovardai élethez?

Fekete Benő, a Fekete Lovastanya megálmodója sok éve foglalkozik szarvasmarha, quarter horse, és appaloosa tenyésztéssel, valamint lovak képzésével. Munkájában nagy szerepet kapnak Border Collie-ai, akik hűséges társként segítik őt a lovardai életben, a quarter horse-ok munkáját kiegészítve a szarvasmarha terelésben.

„Élni kell úgy, ahogy élünk, és ehhez az élethez kell választanunk azt a típusú kutyát, ami beleillik. Alaposan át kell gondolni, mi a célunk a kutyával, nincs olyan, hogy rossz cél, csak olyan van, hogy rossz választás a célhoz.” – vélekedik Benő a megfelelő kutyaválasztásról.

A Border Collie-k rendkívül intelligens fajták, családbarátok, érzékenyek, nincs szükségük nagy pszichés nyomásra nevelés alatt. Szabálykövetők és nagy az igényük mind a mozgásra, mind pedig a mentális feladatokra.

Fontos tudni, hogy a Border Collie-k esetében két csoportot különböztethetünk meg vérvonal alapján, ahol specifikus különbségek is megjelennek. Vannak a terelő- és a showvonalú kutyák. Terelővonalú Collie-k esetén rendkívül magas a terelési ösztön az állatban, továbbá hatalmas munkavágy dolgozik bennük – nyilatkozott a Lovasok.hu-nak Fekete Benő-, így nagyszerű választás lehet, ha valaki kedvencével együtt szeretne dolgozni, esetleg jószágokat tart, akiket lehet, illetve kell terelni. A showvonalú kutyáknál sokkal mérsékeltebben jelenik meg a terelőösztön, ők inkább a mindennapi lovardai élethez ajánlottak, például tereplovagláshoz társnak, amit a kutyus is rendkívül élvezni fog.

Jó tanács, ha Border Collie gazdi leszel

Fekete Benő, aki egyébként okleveles kutyatenyésztő és kutyakiképző, azt vallja, hogy a kiskutyákat már 6 hetes korukban érdemes elhozni a tenyésztőtől, a 8-10 hetes korszak helyett. Ennek leginkább az az oka, hogy ez az időszak erősen számít a kutya bevésődésében. Fontos, hogy az új gazda jelentse a falkát számára, ez pedig megkönnyíti a kapcsolat kiépítését, és a közös munkát a jövőt illetően.

A cikket a Spirit of Pilis – Border Collie kennel támogatta. Amennyiben alaposan át gondoltad célodat, és az alapján úgy döntöttél, hogy elkezded közös kalandjait egy kölyök Border Collie-val, a Spirit of Pilis – Border Collie kennelnél megtalálhatod tökéletes társad, ahol a tenyésztési cél olyan kiegyensúlyozott, nyugodt családi kutyák tenyésztése, akikben megvan az eredeti Border Collie-ra jellemző terelő ösztön. Az biztos, hogy ez a fajta örömmel támogat majd a lovas életben, és az ottani tevékenységekben, továbbá az élet többi területén is hűséges partnerként szolgál majd.

A következő cikkünkben betekintést kapsz a Border Collie-k terelési jellemzőire.

Horváth Stella
Interjút készítette: Frisch Andrea
Lovasok.hu szerkesztősége
Fotó: Szabó Jusztina
Canva
Spirit of Pilis kennel facebook oldala
2022.06.19.
Frissítve: 2022.08.18.

Hozzászólások