Így NE szállíts lovat – hajmeresztő megoldások lószállításra

Előbb, vagy utóbb minden ló életében sor kerül arra, hogy szállítani kell. A legfontosabb, hogy ez a ló, valamint a közlekedés többi résztvevője számára is biztonságos módon történjen.

Nem elég csak arról megbizonyosodni, hogy a ló megfelelő állapotban van-e a szállításhoz. Arról is gondoskodni kell, hogy a lószállító biztonságos és jól felszerelt legyen.

Betenni a csomagtartóba vagy a hátsó ülésre? Felvezetni egy autó platójára, vagy egy egyszerű utánfutóra? Még a legkezesebb és legnyugodtabb lovat sem szabad kitenni ekkora veszélyhelyzetnek. Ha nem is ijed meg szállítás közben, az egyensúlyát bármikor elvesztheti, így saját magát, a szállító járműben ülőket és a forgalom más résztvevőit is veszélyeztetheti.

Lovakat szállítani ezért kizárólag erre a célra gyártott járművel szabad. Lovak közúti szállítása történhet lószállító utánfutóval, lószállító teherautóval, illetve kamionnal. Lovak nyitott, tetővel nem rendelkező utánfutón, tehergépkocsi platón történő szállítása rendkívül balesetveszélyes.

Fontos, hogy a lószállításra használt jármű műszakilag kifogástalan állapotban legyen. Indulás, illetve a lovak felvezetése előtt mindenképp ellenőrizd a következőket:

  • a gumiabroncsok állapotát
  • a világítást
  • a lószállító padozatának állapotát
  • a rámpa / rámpák állapotát

A szállítás során lovadat védőfelszereléssel óvhatod a sérülésektől: a lábakra szállítókamásli, a farokrépára farokvédő, vagy fásli kerülhet.

Terence Hill és Joe Brown nevű lova legendás utánfutójában (Renegade / A keményfejű)

A lószállítást célszerű tapasztalt sofőrre bízni. Útközben – ha lehet -, kerülni kell a hirtelen manővereket és fékezéseket, mert a lovak könnyen elveszítik egyensúlyukat. Egy lószállító utánfutó ráadásul viszonylag könnyen felborul, mivel a súlypontja magasan helyezkedik el.

Bár nemrégiben Budapesten a Kacsóh Pongác úti felüljárónál felborult egy lovakat szállító utánfutó, szerencsére elmondhatjuk, hogy hazánkban viszonylag ritkák a lószállító járműveket érintő balesetek. Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, készítettünk egy összeállítást arról, hogyan ne szállíts lovat.

2013.09.05. Frisch Andrea, Lovasok.hu
Forrás: Horsenation.com, canva.com
Frissítve: 2022.08.16.


KapcsoLÓdó cikkek:

Lószállítók, lószállítás A-tól Z-ig >>

Lószállítók a Lovas Piactéren >>

Lószállítás a Lovas Piactéren >>

Tippek használt lószállító vásárlásához >>

Légi lószállítás felsőfokon >>

A lószállítás története >>

Lószállítófóbia-tréning >>

Hozzászólások