Készítsd fel lószállítódat a télre!

Sokan azt gondolják, elég megvásárolni egy lószállító utánfutót, teherautót, vagy kamiont, időnként ellenőrizni a gumikat, feltankolni és már megy is minden magától. Pedig ez koránt sincs így. A lószállítódat is fontos felkészíteni a télre, sok kellemetlenségtől és felesleges kiadástól kímélheted meg így magadat.

1. Takarítsd ki!

Alaposan takarítsd ki lószállítódat még a fagyok beállta előtt. Seperd ki belőle a korábbi utazások nyomait, az alom- és szénamaradványokat, valamint a trágyát. Az apróbb résekből és a zsanérokból egy kompresszor segítségével fúvathatod ki a szennyeződéseket a legegyszerűbben. Utána mosd ki a lószállító belsejét. Ha az aljzatot mozgatható gumilapok fedik, ne légy rest elhúzni azokat és alattuk is kitakarítani. Végül jöhet a lószállító külseje.

A lakórészből és a tárolókból is távolíts el minden ottmaradt ételt, takarmányt, ló- és lovasfelszerelést.

2. Foldozd be a lyukakat!

Az itt-ott megbúvó lyukak nem csak puszta kellemetlenséget okoznak, de megrövidíthetik lószállítód élettartamát és jelentős többletkiadásokat okozhatnak. Legyen szó akár a ponyváról, műanyag tetőről, gumiabroncsról, vagy karosszériáról: minél előbb javíttasd ki a hibát.

3. Ints búcsút a rozsdának!

Még a téli hideg beköszönte, és a havas, sós latyakos utakon való közlekedés előtt zabolázd meg a korróziót! Drótkefével, csiszolópapírral, vagy rozsdamaróval távolítsd el a rozsdát, majd kezeld az érintett felületet rozsdásodást gátló festékkel.

4. Csak gördülékenyen!

Ha még nem tetted meg, most mindenképpen cseréltesd le lószállító teherautód, vagy kamionod gumiabroncsait egy téli szettre. Ne feledd: első a biztonság! Már a hűvös, vizes időjárásban is sokat jelent a téli gumik használata, de hóban, fagyban nyári gumival többszörös is lehet a fékút a téli abroncshoz képest.

A téli abroncsok esetében különösen fontos a megfelelő profilmagasság. A szakemberek téli gumik esetében 4 milliméter alatti futómélység elérésekor már javasolják a cserét, a minimális 1,6 milliméteres mélységgel pedig semmiképpen sem érdemes kockáztatni. Ráfutófékes lószállító utánfutók esetén is érdemes megfontolnod a gumiabroncsok cseréjét.

Ki gondolná, hogy az is árt a gumiabroncsoknak, ha nem használod őket? Pedig így van. A szakemberek azt szokták javasolni, hogy havonta legalább egyszer használd lószállítód, vagy ha csak nagyon ritkán indulsz útnak vele, állítsd bakokra, hogy óvd a gumikat.

5. Ügyelj a tárolásra

Nem biztos, hogy a lószállítónak a szénatárolóban, vagy az istállóban van a legjobb helye csak azért, mert ott nem ázik. Ha az utánfutót például az állatokkal egy légtérben tartod, lehet hogy hamarabb fog rozsdásodni, mint a szabad ég alatt.

A szabadban sokat segíthet egy ponyva, de kiváló parkolóhely lehet egy épület széltől védett oldala is. Vigyázz, hova parkolsz, hiszen a fák ágai leszakadhatnak a hó és jég súlya alatt – de persze a futó ponyvájáról is érdemes időnként eltávolítani a felhalmozódott jeget.

Lószállító teherautódat, illetve kamionodat töltsd fel megfelelő fagyálló folyadékkal és ablakmosóval, és víztelenítsd a lakórészt.

2012.11.19 Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2022.08.19.
Forrás: myhorse.com
Képek forrása: canva.com

Hozzászólások