125 éves az állategészségügyi szolgálat

125 éves az állategészségügyi szolgálat

125 éve, 1888-ban szabályozták először az állategészségügyi szolgálat működését Magyarországon. A jeles évforduló alkalmából 125 kiemelkedő munkát végző szakember kapott elismerést „Az élelmiszerlánc-biztonság jövője” című konferencián, köztük két lovas szakember is, dr. Sótonyi Péter és dr. Hevesi Ákos.

Dr. Sótonyi Péter professzor az állatanatómia témakörben számos tantárgy magyar- és német nyelvű oktatója. Munkájának elismeréseként – a hallgatók szavazatai alapján – 44 alkalommal nyerte el a „Legjobb Oktató” díjat. 1999-ben „Az Év Oktatója” országos fődíjat érdemelte ki.

Több rangos szakmai díj, köztük Apáczai Csere János Díj, Nagyváthy János Díj, Mestertanár, „Az év állatorvosa” díj, Hutyra Ferenc emlékérem birtokosa, a Semmelweis Egyetem és a Kaposvári Egyetem tiszteletbeli doktora, a Yale Egyetem meghívott vendégprofesszora. A Magyar Lovas Szövetség alelnökeként 2009-től a „Lovakrul” című Nemzeti Lovas Program stratégiai alapjait kidolgozó Eseti Munkabizottság, jelenleg a Kincsem Nemzeti Lovas Program munkacsoportjának tagja.

Dr. Hevesi Tibor Ákos a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetében dolgozik, mint kutató-állatorvos. 2005-től tagja a Magyar Állatorvosi Kamara Somogy Megyei Szervezetének és Etikai Bizottságának, illetve az Angol Állatorvosi Kamarának. Szintén 2005-ben a Bálint György Újságíró Akadémián tudományos újságírói vizsgát tett, tudományos minősítését a lovak ortopédiai célú MRI vizsgálatainak témakörében szerezte.

2006-tól a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete alelnöki posztját tölti be. A Pannon Lógyógyászati Szolgálatot 1999-ben alapította, amelyet azóta is vezet. Fő érdeklődési területei a nem invazív képalkotó diagnosztika, az ortopédia és a sebészet.

A kitüntetetteknek Kardeván Endre, országos főállatorvos nyújtotta át az állatorvoslás jelképét, egy kentaurt formázó szobrot. A szobor eredetijét a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának szoborparkjában leplezték le. A bronz kentaur Boros Attila képzőművész alkotása. A félig ember, félig állat lény az állatorvoslás jelképe, amely azt szimbolizálja, hogy az állatok gyógyításával az emberek jólétéhez is hozzájárulnak az állategészségügy területén dolgozó szakemberek.

2013.10.17. Forrás: kormany.hu

Hozzászólások