Csikónevelés okosan

Megellett a kanca, ott az édes, pici csikó. Mire kell figyelnie egy gondos gazdának ahhoz, hogy a csikó a választásig egészségesen fejlődjön?

Ha a csikó egészségesen megszületett, akkor gondoskodnunk kell megfelelő módon történő felneveléséről.

Az első időben – körülbelül hat hónapig – a kanca teje az alapvető táplálék. Különösen fontos az első néhány óra és nap, amikor az úgynevezett föcstejet veszi magához a csikó, ezzel az élethez elengedhetetlen ellenanyagokhoz is hozzájut a tápanyagokon túl.

A kanca és a csikó

A csikók normális viselkedése a kanca friss bélsarának fogyasztása is, amit nem szabad megakadályozni, mert ez saját emésztőrendszerük megfelelő bélflórájának kialakulásához szükséges. A csikó óránként többször is szopik, egyszerre csak keveset, erre meg kell adni neki a lehetőséget.

Amikor már idősebb, akkor meg lehet tenni, hogy néhány óráig nem jut a tejhez, mert az anyja dolgozik, de ez már csak pár hónapos korban javasolható.

A csikó két-három hetes korában elkezdi kóstolgatni a szénát és a zabot, hogy mire eljön a választás ideje, megfelelő mennyiségű takarmányt tudjon magához venni. Célszerű olyan módon csikóóvodát kialakítani, hogy a fiatal állat bármikor hozzáférjen a zabhoz, anélkül, hogy az anyja azt elenné előle. Kis helyen legyen a bejárat, ahol a csikó befér, a kanca nem. Semmiképpen sem fém, és nem szögletes határokkal!

Fel kell készülni arra is, hogy a kanca viselkedése az ellést követően megváltozik. Jó kanca a csikóját még a kíváncsi szemek elől is védi, néha kifejezetten agresszív a többi lóval, és az emberrel is. (Az agresszív viselkedés természetesen nem kívánatos.) Más – rosszabb – esetben előfordul, hogy a csikóval szemben agresszív. Ilyenkor nincs más megoldás, mint a kancát megkötni, bódítani, tehát valamiképpen rábírni arra, hogy a csikót hagyja szopni. Ilyen esetek rendszerint először ellő kancáknál fordulnak elő, és néhány nap, esetleg egy-két hét alatt a kanca a csikóját elfogadja, és normalizálódik a helyzet. Ha mégsem, akkor lehet a csikót dajkaságba adni, vagy mesterségesen nevelni, de mindkettő elég fáradságos és költséges. Ilyen esetben még egyszer meg lehet próbálni a kancát elletni, hiszen sokszor a második csikójával már „normálisan” viselkedik, de ha akkor sem, akkor el kell gondolkozni a selejtezéséről, illetve arról, hogy ne ellessük, csak használjuk a lovat.

Amikor a kanca az emberrel lesz agresszív, az sem túl szerencsés helyzet, mert balesetveszélyessé válhat, és roppant nehézségeket okozhat, ha a csikót valamiért meg kell fogni (féregtelenítés, körmölés, stb.).

Kezelések

A csikókat már szopós korukban féregteleníteni kell, illetve néhány hónapos korban meg kell kezdeni a pata szabályozását, körmözését, különösen, ha az nem teljesen szabályos alakulású. Ilyen korban még sok (kisfokú!) rendellenesség könnyen szabályozható (például kisfokú meredekség vagy lapos pata-alakulás), ami később az ínak, ízületek előrehaladottabb fejlődési stádiumában már egyre nehezebb és a sántaság kockázatát rejti magában.

Választás

A csikók választása 5-7 hónapos korban javasolt. Az ennél korábbi választást megsínyli a csikó, ennél tovább pedig (általában) az anyja úgysem hagyja szopni a csikóját, hanem elapaszt és a csikót elrúgja. Ezen kívül ekkor már elegendő mennyiségű táplálékot vesz magához a csikó, bár „megszokásból” szívesen szopik később is, ha van rá módja. A választás leginkább csikókímélő módja, ha a csikó marad a megszokott helyén, és az anyját visszük el tőle. Másik módszer, amikor a csikót visszük el az új helyre, ahol nevelni fogjuk.

Nagyon gyakori még, a kötött tartásmód esetén, amikor a csikót egyszerűen megkötik az anyja mellett – ez nem túl szerencsés megoldás. (Ha a kanca kötve van, ne feledkezzünk meg a csikófa használatáról, mert sok csikó fulladt már meg az anyja kötelébe gabalyodva!)

A csikó nevelését illetően van néhány alapvető szempont, amit illik szem előtt tartani.
A csikó társas lény. A felnevelése során szüksége van a társaságra, a többi, vele egykorú csikóra. Egyrészt mozgatják egymást, másrészt megtanul viselkedni, szocializálódik (rangsor), ezáltal sokkal könnyebb lesz vele bánni a betanítása, kezelése, körmözése, stb. során.

A mozgás fontosságáról

A csikónak ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön, sok mozgásra van szüksége.

Abban az esetben, ha nagy legelőn nevelődik ménesben, és mondjuk az itató és etető több kilométer távolságra van egymástól, akkor szinte maguktól is mozognak annyit, amennyit kell nekik, de ha karámban, vagy kisebb legelőn nevelődnek, akkor rendszeresen mozgatnia kell őket. Meg lehet figyelni, hogy a magára hagyott csikó képes egész nap a karám egy sarkában elálldogálni, tehát nem elég az, hogy „kint van a karámban egész nap, annyit mozog, amennyit akar”. Napi fél óra, vagy kétszer fél óra ügetés már sokat segít a megfelelő étvágy és fejlődés elérésében.

Sok takarmányt igényel

A csikó sokat eszik. A fejlődésben lévő csikónak több abrakra van szüksége, mint egy kifejlett lónak. Az első évben a zabot akár ad libitum is etethetjük, (képes 6-10 kg zabot is megenni naponta), bár a hajtatott nevelésnek nyilván megvannak a veszélyei is. Ezzel szemben tény, hogy amit élete első két évében nem fejlődik a csikó, azt később nagyon nehezen, illetve egyáltalán nem hozza be. Ebből lesznek az úgynevezett megsült (apró, csökött) csikók. Ideális lenne, ha a csikó jó minőségű legelőn nevelkedhetne, és a legelő mellé megfelelő minőségű és mennyiségű abrak kiegészítést kapna. Nem szabad elfelejtkezni a vitaminokról és ásványi anyagokról sem.

Az állatorvos utasításának megfelelően folyamatosan el kell végezni a csikók vakcinázását, illetve hat hetente a körmözést, pataszabályozást.

Nagyon célszerű ménesi tartás esetén, ha a csikók az abrakot lekötve kapják. Ennek egyik előnye, hogy mindegyik megeszi a neki járó adagot, és a leggyengébbnek is van esélye a megfelelő fejlődésre, másrészt megszokja a kötőféket, a megkötést, az embert, és sokkal kevesebb problémát fog támasztani a kiképzése során, mint az a társa, amelyikre három évesen próbálnak először kötőféket rácsempészni, vagy ráerőszakolni.
Ha a csikók egyedi bokszban abrakolnak, akkor pedig célszerű őket be és ki kötőfékben vezetni, a fent leírt okok miatt. Általában a csikónak meg kell szokni, hogy az ember az élete része, ő dirigál, de nem ellenség, csak a rangsorban egyértelműen fölötte áll.

Mének

Mindenkit óva intek attól, hogy méncsikót háznál, egymagában neveljen fel. Ilyen esetekben a csikó nem tanul meg viselkedni, mindig az embert tekinti riválisának, és időről időre meg kell győzni arról, hogy ki a domináns egyed, ki a főnök. Rendszerint egygazdássá válik, és goromba lesz. Minden alkalommal, amikor új környezetbe kerül, megpróbál felülkerekedni az új gazdáján. Természetesen vannak ellenpéldák is, de az vitathatatlan, hogy a méncsikóknak megfelelő mozgástér mellett társaságban kell felnőniük.

Még egy roppant fontos dolog. A csikó 10-12 hónapos korában ivarérett! Ez azt jelenti, hogy erre a korra vagy ivar szerint külön kell válogatni őket, vagy a méncsikókat ki kell heréltetni. Többször láttam már két éves kancacsikót megelleni, az pedig, hogy „ha sárlik, külön tesszük”, csak önámítás. Egy fiatal méncsikó biztos, hogy hamarabb megtalálja a sárló kancát, mint az ember, és annak a leleményességnek sincsen határa, ahogy a magasságbeli különbségeket le tudják küzdeni. Volt rá példa, hogy a próbaménként a ménesben járó pónicsődör addig ügyeskedett, amíg a kancát beterelte egy árokba, és az árok szélén állva befedezte, vagy a méncsikó a trágyaszarvasra mászva fedezte be az anyját. Úgyhogy aki meg akarja óvni magát a zabicsikó „áldásától”, az a fentieket tartsa szem előtt a tartásmód kialakításakor!

Csikók elhelyezése

A csikók elhelyezése során jó megoldás, ha van egy dél felé nyitott istálló, úgynevezett futóistálló, amibe a csikók akkor mennek be, és akkor jönnek ki, amikor akarnak.

Célszerű viszont vagy az egész déli oldalt nyitva hagyni, vagy az istállónak mindkét végén széles ajtót hagyni, hogy amikor a csikók verekednek, a gyengébbnek legyen lehetősége elmenekülni, ne tudja az erősebb sarokba szorítani. Alkalmas lehet akár egy két oldalról zárt félszer is, ha az északi és az uralkodó szélirány felőli oldala zárt, a déli és a szélárnyékos oldal nyitott. Ebbe szívesen mennek be a csikók, ha az időjárás zordra fordul, mert nem érzik bezárva magukat.

 

2012.01.24. Novotni Péter
Frissítve: 2023.07.11.
Fotók: Canva

Hozzászólások