A mélyrelovaglás sportszakmai és anatómiai összefüggései

A mélyrelovaglás sportszakmai és anatómiai összefüggései

Az előadást két nagyszerű szakember, a házigazda, a Szent István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, dr. Sótonyi Péter, és a díjlovas sport kiválósága, Dallos Gyula mesteredző tartotta. Szakmai előadás a FRISOMAT KFT támogatásával készült.

Az előadók a napjainkban nagy nemzetközi vitát kiváltó “mélyrelovaglás” hatását elemezték sportszakmai és anatómiai oldalról. Az előadás híre felkeltette az érdeklődést a lovasok, edzők, bírók és a lovassportban érdekelt szakemberekben és rekordszámú jelentkezőt regisztráltak. A rekordszámú érdeklődő meg is érkezett. Az előadás célja: a klasszikus lovaglási irányelvek mélyebb megismertetése, és az egységes gondolkodásmód elősegítése a lovassportban.

Elsőként Dr. Sótonyi Péter professzor  tartotta meg élményszámba menő előadását azon a nyelven, amelyet az érdeklődők  különösebb előtanulmányok nélkül is megérthettek. Nagyszerűen előkészített demonstrációs eszközökkel, csontvázon és számítógépes eszközök segítségével lehetett érzékelni és megérteni a ló statikáját.

Ezután kerültek szóba a szalagok és az egymással kapcsolatban lévő izmok, amelyeknek összessége jelenti a csodát, amellyel a ló képes rugalmasan elasztikusan mozogni, terhet viselni. Az előadó rávilágított azokra a hibákra és korai elhasználódásokra, amelyeket a ló szakszerűtlen használatával , a gyors siker elérése érdekében  a lovasok okoznak a ló izületeiben, az egymással mechanikus kapcsoltakban lévő csontok összenövéseivel.

Az elhangzottak valóban kellenek ahhoz, hogy az elmélyült és ambiciózus lovas, ill. bármely szakágban érdekelt sportember  a ló használatában ne kövessen el a ló egészségét befolyásoló hibákat.

Dallos Gyula  előadását elég messziről kezdte annak érdekében, hogy  tudatosuljon az,  hogy az evolúció során hogy lett a ló az ember társa , később sporttársa.

A mélyrelovaglás kifejezés talán az angol „deep and forward” , vagy a német „Vorwards und  Abwards „azaz mélyre és előre –  szavakból került a magyar nyelvbe, amely talán nem túl magyaros kifejezés, de mégis egyszóval fejezi ki a kívánt fogalmat, ellentétben az angol és német kifejezésekkel.

Dallos Gyula – részben verbális képességeinek köszönhetően is – összeszedett gondolatainak átadásával , videó filmen való bemutatásával, plasztikusan magyarázta el a lényeget. A lényeg pedig az, hogy a lovat a kiképzés során és a tréningben tartás során, nem szabad erőszakkal és durva eszközökkel a gyors siker reményében  kívánt tartásba hozni, mert az hamis lesz , a ló pedig idő előtt tönkre megy.

A lovak az evoliciós folyamat során a napi tizenórás legelést figyelembevéve egy olyan testhelyzetben élték és élik a mindennapjaikat, hogy a fejük a földön van. A kitartó munka során szabad odajutni, hogy a hátsó lábak – a fokozatosan intenzívebb használata során – az elülső lábakra eső terhelést részben  vegyék át, amelynek hatására a száronlét mindinkább az ideálishoz közelítsen. E hatásnak a hátulsó lábakból kell kiindulni, a szár csak finom támaszkodással az irányt mutassa a ló számára.

E gondolat demonstrálására egy olyan futószárazást láthattunk, ahol a ló lefelé azaz mélyen , számára előnyös testhelyzetben a zablán finoman támaszkodik a futószárazó kezén, de a kikötés minden irányban szabadságot  enged a ló szájának, az nem akad meg soha. E testhelyzet a ló számára nem jelent izgalmat, mert negatív hatás nem éri. E mentális kondíció segít abban, hogy a bemutatandó gyakorlatok sem jelentenek  számára traumát, mert a szájtevékenységét goromba hatások nem érik.
Miután a kiképzés során sem mentálisan, sem fizikailag  károsodás a lovat e mélyrelovaglás elv mellett nem éri, így a gondos munka hosszú évek sportsikereinek záloga lesz.

E simposium  arra is alkalmas volt, hogy azokról a dolgokról, amelyek a mai kor sportszakmai szellemét és szemléletét  jelentik , lehetett beszélni, gondolatot egyeztetni. Miután minden sportág, így a lovassportok is fejlődnek, a lépéstartás a fejlődéssel kötelező. 

A Magyarországon fellelhető szakirodalom sajnos a mai kor kihívásaira nem igen  ad választ, így a korszerű mai problémákra azoktól kell és lehet megkapni a választ, akik a sportág életével és fejlődésével együtt lélegeznek, együtt haladnak. Örülök, hogy e két nagyszerű szakember előadását meghallgathattam.

Borka József
Kép: Canva
frissítve: 2023.06.24.

Hozzászólások