Körkarám alapok I. – kurzus Molnár Zsolttal

Körkarám alapok I. – Csatlakozás (Hooking on)
kurzus Molnár Zsolttal


Körkarám alapk I. – (Hooking-on) a csatlakozás

A kurzus célja a lóval etológiai sajátosságain alapuló kommunikáció alapjainak megismerése, alapfokú elsajátítása. Ez a tanfolyam bevezetést nyújt a lóval való csatlakozás technikájába (Hooking-on), amely a lóval való munka alapját képzi bármely stílusban vagy szinten dolgozunk velük.

A kép illusztráció

A csatlakozás mutatja meg a lónak, hogy milyen mintázat szerint fogunk vele dolgozni, kommunikálni. Megteremti a nyomás-engedés mintapéldáját, és lehetőséget ad vezetői szerepünk kialakítására. A ló pszichológiáját illető elméleti alapozás után bemutatásra kerülnek a kapcsolódási folyamat szakaszai a ló és az ember szemszögéből egyaránt. Ezt követően felvezető gyakorlatok segítségével begyakoroljuk a később élesben használandó mozdulatokat, fejlesztjük a testtudatot. Majd éles gyakorlás következik, sok ismétléssel, megbeszéléssel, kiértékeléssel. A tanfolyam arra ad kiváló ehetőséget, hogy az önálló gyakorláshoz és továbbfejlődéshez szükséges szemléletmódot és tudásanyagot megalapozzuk.

Miért kell a földről való munka?

A kontrol kialakítását a földről kell megkezdeni. Ha nem tudjuk azt csináltatni vele, amit szeretnénk egy helyben állva, illetve lépés közben, irreális azt várni, hogy majd irányítani tudjuk futószáron vagy nyeregből. A lónak a futószár, a vezetőszár, a kötőfék vagy a zabla ugyanazt jelenti. Ha az egyikre nem reagál, a többire sem fog.

Sokan keresnek meg azzal, hogy problémájuk van a lovukkal, és én ilyenkor azt mondom nekik, hogy először magukon kell változtatni. Ezen gyakran meglepődnek. Először is meg kell érteniük, hogy a teljes kontroll a lókiképzés legfontosabb célja. Ez nem azt jelenti, hogy durvának, kegyetlennek vagy igazságtalannak kell lenni a lóval. Ez csak annyit jelent, hogy a ló bizonyos jelekre megcsinálja azt, amit kérünk tőle. Ezt a fajta kontrollt sokkal könnyebb elérni, mint gondolnánk.

Ha a ló megérti ezeket az alapelveket, nagyobb biztonságban érzi magát. Önök pedig több időt fognak azzal tölteni, hogy mit csináljanak, mint azzal, hogy a lovat hogyan kelljen rávenni egy feladatra. Semmiképpen nem akarjuk azt gyakorolni, hogy a ló irányít.

Az irányítás hiánya egyszerűen …
az irányítás hiánya.

Ne feledjük, hogy azt a lovat tudjuk csak lovagolni, amelyiket vezetni is tudjuk. Nem fog fejlődni, ha a földről való munkát kihagyjuk, és nincs alapvető irányításunk felette. Ha ezt nem vesszük figyelembe, az később visszaüt.

Még több információ a Hooking on-ról (csatlakozásról) >>

A tanfolyam időtartalma: 2 nap
A tanfolyam ára: 15.000 Ft + az aktuális helyszínen bérelhető ló díja.


Elérhetőségek:

www.equinart.hu

www.facebook.com/Equinart.hu

Tel: +36 30 530-2702

e-mail:
zsmolnar@equinart.hu info@equinart.hu

 

Frissítve: 2024.05.26.
Fotó: Canva

Hozzászólások