Fiatal ló képzése – a futószárazás

Az évek során nagyon sok módszert láttam, és mindenkinek meg van az oka arra, hogy miért úgy csinálja ahogy. Általános szabályok vannak, amiket lovanként másképp kell alkalmazni. Fontos leszögezni, hogy a lovak annyifélék, mint mi emberek. Lehet őket kategorizálni, lehet őket viselkedés-, anatómia-, fajta és felhasználás szerint elkülöníteni, de mindegyik egy fajba tartozik. Mindegyik ló. A kiképzés során ma már lassan feledésbe merülő alapok a legfontosabbak. Ugyanúgy, ahogy egy stabil háznak is a szakemberek megcsinálják az alapját, úgy a lovaknál is nagyon fontos, hogy a munka kezdetekor mit és hogyan tanul meg. A mai cikkben a futószárazással és az alapokkal fogsz megismerkedni.

Felszerelésbeli alapok

Egy gondolat az anatómiáról, amit sokan elrontanak, elfelejtenek, vagy nem tudják, de te most már tudni fogod: Amikor bejön egy csikó a legelőről, mindenképp hívj állatorvost, és ellenőrizze a fogait. Nagyon sokszor fordul elő, hogy a ló „vadul” viselkedik, ágaskodik, hanyattveri magát, és rásütik, hogy bolond. Később pedig kiderül, hogy farkasfoga van, ami fájdalmat okozott neki. Ezért mindenképp érdemes meggyőződnöd arról, hogy a fogaival minden rendben, és innen kezdhetsz vele kantárral dolgozni. Addig pedig kizárólag kapicánnal, vagy ha arra nincs lehetőség, akkor várj a munkával. Anatómiáról még itt van szó.

A tisztelet és a bizalom elengedhetetlen. Tehát ha van egy fiatal lovad, akit be tudsz vezetni, ki tudod kötni, leápolni és szeretnéd elkezdeni vele a futószárazást. Sokan hetekig és hónapokig szoktatják hozzá a különböző eszközökhöz, mint a lábvédő, pataharang, kantár, nyeregalátét és nyereg. Én mindig a lóra bízom. Volt olyan csikó, akit az első futószáras napon fel tudtam szerelni, és volt olyan is, aminek hetekig tartott. Mint már olvashattad, mind különbözőek. A tempót mindig a lónak kell diktálnia, mert a tanulásban is különbözőek, vannak okosabbak és butuskák is, van amelyik gyorsabban tanul, van amelyik lassabban. Befolyásolja a tanulási folyamatot az is, hogy mennyire félénk, itt a bizalom kiépítése mindennél fontosabb. Tehát az, hogy első alkalommal mennyi mindent tudsz felrakni rá, az legyen a ló döntése. Ezt azért tartom fontosnak, mert bár a fokozatosság meghatározó, de amit az első nap meg tudunk tenni, az a második nap már elvárás lehet, és plusz feladatot is kaphat. A munkahelyen is megnézik mennyit bírsz el a kezdetekkor (jó esetben), és egyre többet fognak rád bízni, ahogy látják, hogy fejlődsz.

Kiképzési alapok

Van egy felszerelt csikód, aki most kezd el menni futószáron. Amit felejts el az első alkalmakkor, az a segédszár, és ennek minden formája. Az első pár alkalom egyszerűen arról kell, hogy szóljon, hogy körbe menjen jobb kézre, bal kézre, abban a jármódban, amiben te szeretnéd. Semmi többet nem kell elvárni tőle, csak azt, hogy fogadja el az utasításokat, amiket adsz neki. Lép-üget és üget-lép átmenet a legfontosabb a kezdetekkor. A fiatal lótól, ha vágtát kérsz, még nincs egyensúlyban, szaladni fog, keresztezni, teljesen értelmetlenül. Természetesen, ha látod, hogy a csikó magabiztosan mozog, akkor meg lehet próbálni, hiszen vannak olyan egyedek, amik már a legelső alkalomtól kezdve jó lábra ugranak be, de ezt már a lép-üget átmeneteknél látni fogod. Itt is a ló szabja meg, hogy mit tudsz tőle kérni, de mindig törekedj arra, hogy te diktálj. A feladatokat te szabod meg, olyan mértékben, ami a lovat még nem terheli meg se mentálisan, se fizikailag. Amint eljutottál oda, hogy a csikód lép-üget, esetleg vágtázik is körön, mind a két kézen, akkor jöhetnek a kiképzési skála alapjai. Igazából eddig is ezen dolgoztál, csak talán még nem tudtad. A csikót érdemes minél több dologra megtanítani a futószáron, mert amit ott megtanul, azt már a lovas alatt is tudni fogja.

Kifejezetten fontosnak tartom megemlíteni, hogy a fiatal lovaknál rengeteg átmenetet érdemes csinálni a futószáron. Ne azért futószárazd, hogy rohanjon, és kiadja a gőzt magából. Ez nagyon veszélyes, ráadásul megterhelő az inai, szalagjai számára, könnyen sérüléshez vezet. A futószár a lovat mentálisan tudja lefárasztani, és izomzatilag megfelelően építeni. Elég nagy kör szükséges, és arra kell törekedni, hogy a lovad minél nyugodtabb maradjon az átmenetekben és a jármódokban. Így fogja tudni megtanulni az ütemességet, elengedettséget és támaszkodást is, amire neked már akkor szükséged lesz mikor először fel szeretnél ülni. Ha van egy csikó, amit kergetsz a futószáron 1 hónapig, és utána fel szeretnél ülni, akkor nem várhatod el tőle, hogy nyugodt maradjon, hiszen nem tanult meg nyugodt lenni. Tudni kell fegyelmezni, ha szólsz, hogy ügetés jön és nem indul, akkor meg kell csípni picit az ostor végével, hogy vegyen komolyan, és figyeljen oda, de soha nem szabad ostorral elkezdeni kergetni, az csak félelemhez és rossz beidegződésekhez vezet. Következetesen taníts mindent, és akkor mentálisan kiegyensúlyozott csikód lesz.

2021.11.29.
Holota Beatrix, lovasok.hu szerkesztősége
Frissítve: 2022.08.31.
Fotó: Canva

Hozzászólások