A világ legősibb fémzablája

A világ legősibb fémzablája

 

A Ben Gurion Egyetem régészei megtalálták a világ valószínűleg legrégebbi fémzabláját. A 3.500 évnél is idősebb leletre az izraeli Tel-Haror-ban találtak rá egy szamár csontváza mellett.

Amikor a régészek feltárták a szamárcsontváz maradványait, bámulatos felfedezést tettek: az állat állkapcsában egy fémből készült zabla feküdt. A tudósok szerint ez a világ legősibb fémzablája, a középső bronzkorból (kb. i.e. 1750-1650) származhat.

Dr. Joel Klenck, a Harvard Egyetem régésze és a Paleontológiai Kutatótársaság elnöke szerint e felfedezés az első közvetlen bizonyíték arra, hogy már a bronzkorban is használtak fémzablákat a lófélékkel való munkában. A kutatók korábban csak a fogak kopottsága alapján feltételezhették használatát, de most Tel Haror-ban megtalálták magát a zablát is. A lelet értékes információt ad az antik lóhasználati szokásokról, valamint a Közel-Keleten alkalmazott szállítási módszerekről.

A fémzablák működési elve a mai napig sem nem változott lényegesen – a lovas a ló szájára gyakorolt nyomását közvetítik, hogy azzal irányíthassa és megállíthassa az állatot. A világ legrégebbi zablája nem nevezhető éppen lóbarátnak: a zabla két végén levő korongokból éles tüskék álltak ki, amelyek belefúródtak az állat ajkába, ha túl erősen húzták oldalra a szárat.

 

2012.03.22. Deák Anette Stefanie, Lovasok.hu
Forrás: http://archaeologicalnews.tumblr.com
Frissítve: 2023.04.03.
Fotó: Canva

Hozzászólások