Frontérzékenység lovaknál

Bizonyos időjárási viszonyok hatására a már meglévő betegségek felerősödhetnek vagy addig tünetet nem produkáló újabbak jelentkezhetnek. Ezt frontérzékenységnek nevezzük. Csak kevesen tudják, hogy nem csak az embereket, de az állatokat is sújtja a jelenség. Lovaknál leggyakrabban kólika, fulladás, reumatikus bántalmak és „nehezen kezelhetőség” figyelhető meg ilyenkor.


Fotó: Németh Tamás

Kérdés az, hogy mi áll a jelenség hátterében, és hogy a frontérzékeny lovakkal mit tegyünk frontok előtt és alatt.

A frontérzékenységről

A kutatók, meteorológusok idegen szóval sfericnek nevezik az atmoszférában megfigyelhető, mérhető mágneses impulzusokat, melyek a frontérzékenység hátterében állnak. A 80-as években Hans Baumer német kutató írta le „Az időjárás sugárzásainak vizsgálata” című szakkönyvében, hogy meghatározott frekvenciájú impulzussugárzások képesek megváltoztatni a vékony zselatinrétegek tulajdonságát. Vizsgálatai alapján megállapította, hogy a 28 kHz-es impulzusok hatására a zselatin permeabilitása (áteresztőképessége) növekszik, míg a 10 kHz-es frekvenciák e tulajdonságot csökkentik. Mivel az állati eredetű zselatin a szarvasmarhák kötőszöveteiből készül, a professzor arra következtetett, hogy az időjárás hasonló hatást gyakorolhat a többsejtű élőlényekre, azaz az élő szervezetre is.

A sfericekkel összefüggésbe hozható hirtelen időjárás változások hatására – különösen, ha ezeket zivatarok kísérik – olyan kedvezőtlen légköri hatások jönnek létre, amelyek nemcsak a már beteg ember és állat közérzetét, egészségi állapotát befolyásolják. (Dr. Gerhard Ruhenstroth-Bauer professzor, a Max Planck Intézet biokémikus kutatójának kutatási eredményei alapján.)

Érdekes volt az a megfigyelés, hogy a panasz jelentkezésének napján alig mutatható ki korreláció a sfericek és a panasz között. A panasz fellépését megelőző napot illetően azonban egyértelmű az összefüggés. Ebből a biológusokból és orvosokból álló kutatók arra következtetnek, hogy a szervezetben létezik egy mágneses memória, amely „emlékszik” a külvilágból származó hatásokra. (Megjegyzés: egy gyógynövényes tanácsadás során írta egy lótulajdonos, hogy a lova frontérzékeny, és a frontkólika előtti napon eszik a gyógynövényből, azt megelőzően azonban nem hajlandó azt fogyasztani.)

Természetgyógyászok szerint a körülöttünk és bennünk lévő, keringő Qi (ejtsd: csi) energia megváltozása okozza a problémát. A Qi életenergia is egyfajta mágneses erőtér, és ennek megváltozása a sejtekben egy mágneses tér torzulást (sejtpolaritás eltolódást) okoz. A nem frontérzékenyek szervezete ezt teljesen vagy részben képes kompenzálni. A frontérzékenyek esetében viszont ez a kibillent egyensúly bizonyos szervek, valamint az agy működésének zavarát okozza. Különösen az eleve gyenge, pontosabban energetikai egyensúlyát vesztett szervek hajlamosak tüneteket produkálni. Az agy, mint a szervezet fő biológiai számítógépe ilyen módon zavart szenved, és „rossz” utasításokat küld a szerveknek.

Mit tehetsz, ha frontérzékeny a lovad?

Nincs mindent gyógyító csodarecept, de létezik néhány bevált módszer. Sokat segít, ha a ló a szabadban van, és annyit tud mozogni, amennyi jól esik neki. Mindig legyen számára elegendő víz, mert a szövetek alacsony víztartalma fokozza a rossz közérzetet.

Lehetőleg ne frontok idején végezzen megterhelő munkát, mert a szervezet öngyógyító képessége ilyenkor nem olyan hatékony.

Embereknél és sok betegség esetén a lovaknál is bevált a mágnesterápia, valamint az akupunktúra. Jó hatású lehet az aromaterápia is, mert az illóolajok a vér-agy gáton áthatolva közvetlen hatást tudnak kifejteni az agyra. Viszont kísérletezgetni kell, hogy melyik illóolaj illatára reagál jól a ló.

Gyógynövényekkel a frontérzékenység csökkenthető, és megfelelő recepttel megtámogatod a szervezet gyenge pontját: frontkólikánál az emésztést, frontokra sántasággal reagáló lovaknál a vérkeringést, méregtelenítést, stb. Zömében nyugtató hatású drogokkal, mint a komló, levendula, vasfű, citromfű vagy a kamilla segítségével előzheted meg a rossz közérzetet.

Sok lónak már a NOSPAS kólikamegelőző és emésztést javító keverék is elég erre a célra, de front- és stresszérzékenység esetén a NOSPAS keverék nyugtató gyógynövényekkel kiegészített változatát, a SPAS receptet is etetheti lovával.

A NOSPAS és a SPAS recept gyógynövényei összekeverve megvásárolhatóak a www.dzsar.hu webáruházban.


Édeskömény (görcsoldó, szélhajtó, emésztést javító)

Elég nehéz időzíteni, hogy mikor kapjon belőlük a ló, és az állattól is függ, hogy mi lenne a javasolt adag. A gyakorlatban mindenki másképp csinálja. Aki nem akarja figyelni az időjárás változásait, az folyamatosan eteti a növényeket. Ártani nem fognak, hiszen emlékezz, hogy az eleve gyenge szervekkel van frontok idején probléma, tehát azok folyamatos kezelése csak használ a lónak. A nyugtatók pedig enyhék, hiszen nem a ló szedálása a cél, hanem hangulati ingadozásainak kiegyensúlyozása.

A gyógynövények ugyan hatékonyan segíthetnek a fájdalmak és görcsök mérséklésében, de elsősegély jellegű beavatkozás szükségességekor ne gyógynövényt etess a lóval (a kamillafőzet itatása kivétel lehet), hanem hívj állatorvost. Ha frontérzékeny a ló, és tudod előre, hogy frontokkal zsúfolt időszak következik, akkor légzéskönnyítő, illetve kólikát megelőző gyógynövényt feltétlenül adj a lónak a kritikus napokban.

2013.10.09. Marton Zsófia, fitocavallo.hu
Fotó: Németh Tamás, netherbarium.hu
Frissítve: 2015.01.05.

Hozzászólások