Frontérzékenység, stresszkólika lovaknál

Bizonyos időjárási viszonyok hatására a már meglévő betegségek felerősödhetnek, vagy addig az addig tünetet nem produkáló lovaknál betegségek jelentkezhetnek. Hátterükben gyakran frontérzékenység áll.

Csak kevesen tudják, hogy nem csak az embereket, de az állatokat is sújthatja a jelenség. Lovaknál leggyakrabban kólika, asztmatikus fulladás, reumatikus bántalmak és viselkedési zavar figyelhető meg ilyenkor.

Fotó: Németh Tamás

Kérdés az, hogy mi áll a jelenség hátterében, és hogy a frontérzékeny lovakkal mit tegyünk frontok előtt és alatt.

A frontérzékenységről

A kutatók, meteorológusok idegen szóval sfericnek nevezik az atmoszférában megfigyelhető, mérhető mágneses impulzusokat, melyek a frontérzékenység hátterében állnak.

A 80-as években Hans Baumer német kutató írta le „Az időjárás sugárzásainak vizsgálata” című szakkönyvében, hogy meghatározott frekvenciájú impulzussugárzások képesek megváltoztatni a vékony zselatinrétegek tulajdonságát. Vizsgálatai alapján megállapította, hogy a 28 kHz-es impulzusok hatására a zselatin permeabilitása (áteresztőképessége) növekszik, míg a 10 kHz-es frekvenciák e tulajdonságot csökkentik. Mivel az állati eredetű zselatin a szarvasmarhák kötőszöveteiből készül, a professzor arra következtetett, hogy az időjárás hasonló hatást gyakorolhat a többsejtű élőlényekre, azaz az élő szervezetre is.

A sfericekkel összefüggésbe hozható hirtelen időjárásváltozások hatására – különösen, ha ezeket zivatarok kísérik – olyan kedvezőtlen légköri hatások jönnek létre, amelyek nemcsak a már beteg ember és állat közérzetét, egészségi állapotát befolyásolják. (Dr. Gerhard Ruhenstroth-Bauer professzor, a Max Planck Intézet biokémikus kutatójának kutatási eredményei alapján.)

Érdekes volt az a megfigyelés, hogy a panasz jelentkezésének napján alig mutatható ki összefüggés a sfericek és a panasz között. A panasz fellépését megelőző napon azonban egyértelmű az összefüggés. Ebből a biológusokból és orvosokból álló kutatók arra következtetnek, hogy a szervezetben létezik egy mágneses memória, amely „emlékszik” a külvilágból származó hatásokra.

Természetgyógyászok szerint a körülöttünk és bennünk lévő, keringő Qi (ejtsd: csi) energia megváltozása okozza a problémát. A Qi életenergia is egyfajta mágneses erőtér, és ennek megváltozása a sejtekben egy mágneses tértorzulást (sejtpolaritás eltolódást) okoz.

A nem frontérzékenyek szervezete ezt teljesen vagy részben képes kompenzálni. A frontérzékenyek esetében viszont ez a kibillent egyensúly bizonyos szervek, valamint az agy működésének zavarát okozza.

Különösen az eleve gyenge, pontosabban energetikai egyensúlyát vesztett szervek hajlamosak tüneteket produkálni frontok idején. Az agy, mint a szervezet fő biológiai számítógépe ilyen módon zavart szenved, és „rossz” utasításokat küld a szerveknek.

fito-store.com

Mit tehetsz, ha frontérzékeny a lovad?

Nincs mindent gyógyító csodarecept, de létezik néhány bevált módszer. Sokat segít, ha a ló a szabadban van, és annyit tud mozogni, amennyi jól esik neki. Mindig legyen számára elegendő víz, mert a szövetek alacsony víztartalma fokozza a rossz közérzetet.

Lehetőleg ne frontok idején végezzen a lovad megterhelő munkát, mert a szervezet öngyógyító képessége ilyenkor nem olyan hatékony.

Embereknél és sok betegség esetén a lovaknál is bevált a mágnesterápia, valamint az akupunktúra. Jó hatású lehet az aromaterápia is, mert az illóolajok a vér-agy gáton áthatolva közvetlen hatást tudnak kifejteni az agyra. Viszont kísérletezgetni kell, hogy melyik illóolaj illatára reagál jól a ló.

Gyógynövényekkel a frontérzékenység csökkenthető, és megfelelő recepttel megtámogatod a szervezet gyenge pontját: frontkólikánál az emésztést, frontokra sántasággal reagáló lovaknál a vérkeringést és a méregtelenítést célozzuk. Zömében nyugtató hatású növényi drogokkal, mint a komló, levendula, vasfű, citromfű vagy a kamilla előzheted meg a rossz közérzetet.

Sok lónak már a FitoCavallo NOSPAS kólikamegelőző és emésztést javító keverék is elég erre a célra, de front- és stresszérzékenység esetén a FitoCavallo SPAS-D gyógynövényes terméket javasoljuk, amely a NOSPAS keverék nyugtató gyógynövényekkel kiegészített változata.

A doppingmentes FitoCavallo SPAS-D gyógynövénykeverék állatgyógyászati gyógyhatású készítmény. Megvásárolható a www.fitocavallo.hu oldalon.

Elég nehéz időzíteni, hogy mikor kapjon a gyógynövényekből a frontérzékeny ló, és az állattól is függ, hogy mi lenne a javasolt adag. A gyakorlatban mindenki másképp csinálja. Aki nem akarja figyelni az időjárás változásait, az folyamatosan eteti a görcsoldó, nyugtató, ezzel kólikát megelőző gyógynövényeket.

Ezek a receptek ártani nem fognak, hiszen emlékezz, hogy az eleve gyenge szervekkel van frontok idején probléma, tehát azok folyamatos támogatása csak használ a lónak. A termékben található nyugtatók enyhék, hiszen nem a ló szedálása a cél, hanem a hangulati ingadozások kiegyensúlyozása.

A gyógynövények ugyan hatékonyan segíthetnek a fájdalmak és görcsök mérséklésében, de elsősegély jellegű beavatkozásra SOHA ne gyógynövényt etess a lovaddal (a kamillafőzet itatása az állatorvosi kezelés kiegészítésére kivétel lehet), hanem mielőbb hívj állatorvost.

Ha frontérzékeny a lovad, és tudod előre, hogy frontokkal zsúfolt időszak következik, akkor légzéskönnyítő, illetve kólikát megelőző gyógynövényeket feltétlenül etess vele, a kritikus időszak előtt is.

VÁSÁRLÁS

Idegi alapú, front- és stresszkólika lovaknál

Lovaknál sokezer éves népi megfigyelés, hogy az idegesség kólikás görcsöket tud okozni. A belek és az agy között megfigyelhető egy visszacsatolás. Ezért, ha az agy túlfokozott állapotba kerül, például hormonális vagy idegi hatások miatt, esetleg front közeledik, az idegi izgalmat a belek simaizmainak görcsei követik.

Alapvetően két, gyógynövényes szemmel érdekes típusa figyelhető meg. Az egyik esetben közvetett hatások váltják ki a kólikás betegséget: pl. stressz, fájdalom, bélflóra egyensúly felborulása következtében a bél-agy tengely közvetítette parancsok, intenzív pszichés élmény.

Ezeket alapvetően stresszkólikának hívják, mert többnyire egy intenzív stresszélmény előzi meg a kólikás görcsöket.

A másik esetben közvetlenül az agy, a vezérlés működése szenved zavart, pl. időjárási frontok idején (frontkólika) vagy extrém hőmérsékletnél (hidegkólika, hőstressz) a vérkeringés zavara miatt.

További eseteket jelentenek a központi idegrendszerre ható (gátló vagy izgató hatású) mérgező növényi, bakteriális vagy vírusos eredetű toxinok, de ezek már nem tartoznak a fitoterápia tárgykörébe, legfeljebb a májvédelem erejéig, hepatoprotektív drogok (pl. máriatövis vagy annak kivonata, a szilimarin) adagolása miatt.

Az első két esetben, amikor az idegrendszer közvetve vagy közvetlenül érintett a kólika kialakulásában, javasolt a bél simaizmainak görcseit oldó növények mellé a központi idegrendszerre ható, nyugtató gyógynövények etetése is.

VÁSÁRLÁS

Stresszkólika kezelése, megelőzése

A kólika kezelése állatorvosi feladat! A késlekedés az állat életébe kerülhet!

A gyógynövényes kezelés célja a megelőzés, és nem a kezelés. Ha már kólikázik a ló, akkor az állatorvost kell hívni, majd a kezelés kiegészítéseként el lehet kezdeni etetni a gyógynövényeket, ha az állatorvos nem javasol mást.

A gyógynövényes kezelés egyrészt a kólikát megelőző, enyhe tünetek csökkentését (simaizmok görcseinek lazítása) másrészt a görcsöket kiváltó ok, az idegi stresszt célozza, az idegrendszerre kifejtett közvetlen, nyugtató hatással.

Enyhe tünetek esetében a fitoterápia egy hatékony eszköz lehet a kólika-megelőzésben, hiszen ahogy korábban olvashattad, az enyhe görcsökre adott válaszreakciók és visszacsatolások vezetnek végül az egyre erősebb görcsökhöz, ami kólikába torkollik.

Amint azonban kólika jeleit mutatja az állat, már nem a fitoterápia a megfelelő megoldás, hanem elsősegély jelleggel állatorvost kell hívni, vagy fel kell tenni a lovat egy lószállítóra és elindulni vele a legközelebbi klinikára. Ehhez szükség lesz majd a lóútlevélre, benne a kötelező szűrések (takonykór, fertőző kevésvérűség) 1 évnél nem régebbi eredményeivel.

Langyos kamillateával (vagy a SPAS-D termékből forrázással készült teával) meg lehet itatni a lovat, ha az állatorvos nem ellenzi, és ha a ló elfogadja. Ne erőltessük a lóba fecskendővel a teát, már csak azért sem, mert félrenyelve aspirációs tüdőgyulladást okozhatunk vele.

Az idegi alapon kialakuló kólika megelőzésére szánt gyógynövény-keverékbe a nyugtató hatású gyógynövények mellé szélhajtó, görcsoldó, májat segítő és regeneráló, illetve az egész szervezet anyagcseréjére ható gyógynövényeket is teszünk.

Ilyen esetben a doppingmentes FitoCavallo SPAS-D gyógynövény-keverék kúraszerű etetése már sok lónak segített.

Lovadra szabott, online állapotfelmérésre alapozott, ingyenes gyógynövényes tanácsadásunkat megtalálod a www.fitocavallo.hu oldalon

2024.02.10. Marton Zsófia, ló-fitoterapeuta
fitocavallo.hu
Fotó: Németh Tamás, netherbarium.hu
Frissítve: 2024.03.14

VÁSÁRLÁS

Hozzászólások